torsdag 6 maj 2010

Kommunrevisorernas rapport har kommit - Kaos

Välkommen till Färgelanda kommun!

Den beklagansvärde gör skäl för sitt namn när han uttalar sig för TV4 (klicka på länken) - Den beklagansvärde säger att han är "charmad av revisorskritiken".

Kommunrevisorerna - understödda av externrevisorn Thomas Andersson - sammanfattar i sin revisionsrapport läget i kommunen (se nedan).

Ingen ledning - Ingen styrning - Ingen kontroll.

Revisionsrapporten är för övrigt instämplad d 20/4 2010, men myglarna har undanhållit rapporten och det var först i går som politikerna i KS fick del av rapporten - när de skulle gå hem.

I revisionsrapporten slår revisorerna för första gången fast att Björnhusprojektet skulle ha upphandlats! Vi vill påminna om att myglaren Kenneth Carlsson (FP) påstod motsatsen i en patetisk insändare, några dagar efter att han medvetet vantolkat externrevisor Thomas Anderssons första revisionsrapport. Den beklagansvärde såg även till att den felaktiga uppgiften publicerades på kommunens hemsida.

Revisorerna säger i rapporten att det är tveksamt om årsredovisningen är upprättad i enlighet med lagen om kommunal redovisning och kan därför vare sig av- eller tillstyrka dess godkännande! En oerhört allvarlig anmärkning.

Vi förstår att myglarna inte ville att oppositionen skulle läsa rapporten innan fullmäktigedebatten om nya anslag till Björnhuset den 28/4 2010. I rapporten påpekas nämligen - förutom att allt är kaos - att det redan innan tilläggsanslaget om 16,5 mkr förelegat ett nedskrivningsbehov av Björnhusfastigheten. Det innebär att KF fattat ett beslut om att kasta 16,5 miljoner skattekronor i sjön.

Det är bara att beklaga de ansvarslösa personer, med Fru Börjesson (S), Den beklagansvärde (FP), Ann-Marie Jacobsson (C) och Edgardo Varas (V) i spetsen, som fattade detta horribla beslut. Vi är samtidigt medvetna om att ansvarslöshet givetvis är ett alldeles för snällt ord, för att beskriva dessa personer.

Ingen ledning - Ingen styrning - Ingen kontroll.

Revisorerna glömde dock en sak - Inget ansvar. Och i ljuset av de mycket allvarliga anmärkningar som Thomas Andersson och kommunrevisorerna framfört i olika rapporter, är det obegripligt att kommunrevisorerna (de skyldigas politikerkollegor alltså) tillstyrker ansvarsfrihet.

Bloggredaktionen
(klicka på sidorna för att göra dem större och läsbara)