måndag 12 juli 2010

Björnhuset - Björnerud på väg mot konkurs 2

Två av tre Björnhusföretag var som bekant konkursmässiga redan när Björnhusprojektet drogs igång. Det handlar om Björnerud Gård och Lillesjö Seafood.

Nu verkar det som om Björnerud är på väg att gå i putten - och det efter att de knappt hunnit göra sig hemmastadda i de specialanpassade lokaler, som kostat skattebetalarna 90 mkr, och innan de ens hunnit börja betala en riktig hyra.

Det som nu händer är lika bekymmersamt som häpnadsväckande. Trots att Björneruds hyra är bagatellartat låg, klarar de alltså inte av att driva verksamheten utan stora förluster.

Nu väntar vi på att Lillsjö skall följa Björneruds exempel och ställa in sina betalningar. Därmed skulle fiaskot vara fullbordat och vi blir tvungna att skriva av större delen av de 90 000 0000 skattekronor, som FP, S, C och V stoppat i de privata företagens fickor. Kommunens ekonomiska ställning? Ja, säg det den som vet. I kommunhuset mörkas det hur som helst för glatta livet och Björnhusets kostnader har inte ens tagits med i ekonomiplanen för kommande år! Kriminellt eller bara oseriöst? Du väljer.

För några veckor sedan uttalade sig Björneruds obotligt optimistiske ordförande Åke Modig i Bohusläningen, där han bl.a. påstod att det var full fart i pannkakeriet och man hade gjort succé på nya marknader, samtidigt som företaget var kk-mässigt, hade ansökt om rekonstruktion och att ägarna (desperat) försökte sälja företaget - enligt Modig fanns det flera intresserade köpare. Känns det oseriösa snacket igen från en viss kommunchef i Färgelanda kommun?

I fredagens Bohusläningen var Modig i farten igen, men denna gången hade han hunnit nyktra till såpass att han bekräftade Bloggens tidigare uppgifter, att Björnerud behöver kapitaltillskott samt ackord från fordringsägarna - annars är det kk som gäller. Modigs tidigare uppgifter om köpare som står på tur var som bortblåsta. Låter också som en viss kommunchefs agerande i Färgelanda.

Helt i linje med den "seriositet" som kännetecknat Björneruds och övriga klusterföretags agerande i Björnhushärvan, kastade Modig avslutningsvis ut en fiskekrok utan agn, som var avsedd för Färgelandas blåsta/oseriösa politiker. På kroken hade Modig skrivit "kommunen är säkert intresserad av Björneruds Gård AB överlever".

Bloggen håller med Modig om att det är viktigt att rädda jobben i Björnhuset, varför ett förtäckt kapitaltillskott om 10-20 miljoner skattekronor vore lämpligt. Ett sådant räddningspaket skulle förslagsvis kunna avhandlas under en weekend på Tanumstrand, så att kommunchefen, Den beklagansvärde (FP) och Fru Börjesson (S) får möjlighet att diskutera de närmare villkoren med Modig i lugn och ro - utan insyn och inblandning från störande element i hemkommunen.

Idag är det 69 dagar kvar till valet.

Bloggredaktionen

Ny skräcknatt för de boende i centrum i lördags

Mitt i natten drog de igång - ungdomshuliganerna. Med tjutande däck som väckte boende i hela Färgelanda centrum, gjordes den ena "burnouten" efter den andra.

Att detta tillåts fortsätta är för oss en gåta.

Bloggredaktionen