fredag 25 juni 2010

Björnhuset - Allt är ruttet

Som en blixt från klar himmel meddelar plötsligt Björnerud att "vi har problem med ekonomin". Detta besked lämnas bara några veckor efter att kommunen betalat ut nästan 20 nya skattemiljoner till Björnligan. Visst stinker det!

Lyssna på Bill Östlunds (KD) kommentar i SR Väst (klicka på länken).

Varför har inte Björneruds styrelseordförande Åke Modig, som igår uttalade sig om att den dåliga ekonomin tvingar Björnerud till ett rekonstruktionsförfarande och kanske konkurs, sagt detta tidigare? Då hade Färgelandas hårt prövade skattebetalare åtminstone kunnat rädda dessa pengar. Modig har ju som ordf känt till Björneruds prekära ekonomiska läge sedan lång tid tillbaka.

Vad är det här för bluffbolag egentligen? I Bohusläningen skriver reportern att det inte går att få tag på Björneruds VD! Helt ofattbart om man tänker efter.

Det blir inte bättre av Modigs uttalande, att "produktionen är i full gång". Hur kan man tvingas ställa in betalningarna, om man kör full produktion? Det går helt enkelt inte ihop. Hur skall då inte Björneruds ekonomi se ut, den dag de inte kör full produktion?

Tyvärr inger inte Åke Modig något förtroende med sitt uppträdande. Björnerud har idag förbrukat mer än hälften av sitt aktiekapital och är likvidationspliktigt. Den absoluta huvuddelen av det som sagts i Björnhushärvan från politiskt håll, från kommunchefen och från företagen har varit lögner.

Det enda som är sant i den senaste berättelsen, är att Björnerud nu behöver en ny ägare som kan tillföra nytt kapital. Vad Bloggen har svårt att förstå är varför en sådan ny ägare skall gå in och betala för tidigare synder, när de istället kan förvärva bolaget för en betydligt lägre summa i samband med ett konkursförfarande?

En annan fråga som infinner sig, är varför inte ägarna redan för ett halvår sedan eller ännu tidigare - de hade redan då vetskap om att bolaget var på obestånd - försökte sälja bolaget? Men den frågan har vi visst redan besvarat ovan.

Det känns inte så lite beklämmande, att Ann-Marie Jacobsson (C) i våras - under dessa förhållanden - jobbade övertid, för att kunna betala ut nästan 20 miljoner skattekronor till Björnerud och övriga Björnhusföretag. Fru Jacobsson har en hel del att förklara för kommuninvånarna, både hur hon misskötte projektet från början och hur oseriöst hon agerat i slutskedet.

Idag är det 86 dagar kvar till valet.

Bloggredaktionen