söndag 27 juni 2010

Ungdoms-KRIS i Färgelanda

Ungdomsligor härjar i Färgelanda centrum och förpestar tillvaron för gammal och ung.

Kommunchefen Jan Erikssons "lösning" på problemet, är att fly undan sitt ansvar och istället koppla in KRIS (Kriminellas revansch i samhället).

Men är verkligen KRIS rätt organisation att hjälpa och stötta ungdomar som hamnat snett i tillvaron? Signaturen "helikopterpiloten" har i ett tänkvärt inlägg - vilket vi publicerar nedan - pekat på farorna med att låta KRIS sköta kommunens "ungdomsvård".

Idag är det 84 dagar kvar till valet.

Bloggredaktionen
-----------------------------------------------------------------------------------
Tänk att ett simpelt kommunalgrått stuk på en bondfångare och en överkäck ”tompratare och projekthaverist” kan få kommunpolitikerna att gå i spiral.

De ser vad de tror.
De tror inte vad de ser.

De ser inte vad alla sunda Färgelandabor utanför den sjuka trollkrets som skapats kring Björnhuset ser.

Men skam går på torra land när Jan Eriksson förklarar i Bohusläningen hur de för alla uppenbara sociala problemen i Färgelanda ska lösas.

Han har ingen ordning i sin organisation.
Vad värre är med detta kaos är att han inte har klart för sig vilket ansvar kommunen har för en god social miljö.

Det är NATURLIGTVIS kommunen som i första hand måste samla alla goda krafter för att komma tillrätta med ungdomar som inte har förstått hur man skapar ett tryggt samhälle med delaktighet och sunda demokratiska värderingar.

Hans ignorans är monumental.
Han verkar på fullt allvar inbilla sig att det finns en QUICK FIX som lösning på de sociala störningarna i Färgelanda, vilket bevisar hans totala okunnighet om socialt arbete.

Han ämnar nu kalla in KRIS.
KRIS står för ”kriminellas rätt i samhället” och är en sammanslutning av fängelsedömda som blivit frigivna, i första hand en självhjälpsorganisation. KRIS är säkert jättebra för frigivna fängelsedömda och ingen kan förmena KRIS att försöka sälja sig själva som konsulter i social problemlösning. En annan sak är att köpa dessa tjänster.

Jan Eriksson vill nu när problemen på byn har accelererat kalla in dessa män. För KRIS består och leds i första hand av män eftersom det i första hand är män som döms till fängelse.

KRIS har fått massor av reklam i TV-sofforna, särskilt genom den briljante Börge Hellström som var med och bildade KRIS, i dag hyllad kriminalromanförfattare i författarduon Hellström & Roslund. Han återfaller troligen inte till kriminalitet. Men den allmänna statistiken över brottslingar som lyckas bryta med sin kriminella identitet har inte synbart påverkats av KRIS och Stockholms-KRIS i TV-sofforna är inte samma sak som KRIS i Uddevalla.

På fängelserna har under många år uppstått kriminella gäng som sysslar med organiserad brottslighet. Ett av gängen, Wolfpack, har ett fäste i Uddevalla och större är inte den kriminella subkulturen i Uddevalla än att en sammanblandning mellan Wolfpack och KRIS är oundviklig.

Det är djupt oseriöst och okunnigt att sätta bocken till trädgårdsmästare och lägga de sociala problemen i Färgelanda i händerna på KRIS.

Även om Färgelanda också i det sociala arbetet i kommunen har lägre utbildning än normalt så är socialtjänsten rätt instans, absolut inte KRIS. Här finns inte som i Stockholm Anders Carlbergs Fryshuset som stödorganisation till KRIS i bakgrunden.

Man kan inte laga mat som på Sjömagasinet bara för att men kan äta den.

Att ha en egen svår bakgrund KAN i lyckliga fall i den bästa av världar vara en styrka i socialt arbete men knappast utan till exempel socionomutbildning.

Jan Eriksson gör som han vill och han tycker KRIS är bra. Det är MER omdömeslöst än satsningen på Björnhuset för det handlar om unga Färgelandabors framtid.

Kan Jan Eriksson garantera att KRIS i Uddevalla INTE har kopplingar till organiserad brottslighet? Annars bör de inte köpas in som sociala konsulter i Färgelanda.

Gör om! Gör rätt!

Inga fler bondfångare, tack!

Det behövs professionalitet i socialt arbete. Och någon quick fix är inte socialt arbete. Bra socialt arbete är LÅNGSIKTIGT och byggt på vetenskap och beprövad erfarenhet som KRIS med stor sannolikhet inte har.

Färgelanda har syltat in sig i oseriösa ekonomiska affärer och vi sitter i skiten.

Men låt oss inte drabbas av moralisk konkurs dessutom.