fredag 15 oktober 2010

Lennart Olsson (C) vill ha "stor" koalition

I en insändare i gårdagens Bohusläningen säger Lennart Olsson att han vill ha en "stor" koalition mellan C, M och S.

Lennart från Bandene tycker att de tre stora partierna skall "ta sitt ansvar" och bilda regering under den kommande perioden. Lennart hävdar att endast en treklöver bestående av C, M och S kan fatta nödvändiga svåra beslut och ge kommunen stabilitet.

Lennart är t.o.m. snäll nog att erbjuda sina egna hemliga namn på kommunalråd "utifrån", om det skulle visa sig att partierna inte klarar av att enas om något namn själva.

En gång i tiden - när Lennart själv var politiskt aktiv - så prövades Lennarts tanke om en "stor" koalition. Det var ca 10 år sedan det begav sig, när C, KD, FP och S bildade "stor" koalition. Efteråt var alla - inklusive Lennart - överens om att det inte var särskilt lyckat med en "stor" koalition, bl.a. eftersom allting blev väldigt tungrott. Man fick helt enkelt inget gjort.

Färgelanda är idag en kommun i spillror, både ekonomiskt, ledningsmässigt och moraliskt. I ett sådant läge krävs stor handlingskraft och målmedvetenhet, för att kunna fatta de konkreta och radikala beslut, som behövs för att få Färgelanda på fötter igen.

Eftersom C och M står tämligen långt från S rent sakpolitiskt, är det mycket svårt att förstå hur de tre partierna skulle kunna få något vettigt uträttat tillsammans.

Socialdemokraternas Ulla Börjesson har dessutom vid upprepade tillfällen sagt att hon inte kan tänka sig att samarbeta med M. Lennarts förslag förefaller mot denna bakgrund inte särskilt genomtänkt och bjuder snarare in till ett nytt "stort" misslyckande.

Kanske är det också på det sättet att Lennart har vissa baktankar med sitt förslag. En sådan baktanke kan vara att C har behov av ett alibi gentemot sina egna väljare, om man sätter sig ihop med S. Och M skulle då vara C:s alibi, om det blev en treklöver bestående av C, M och S.

Av skäl som redovisats ovan anser inte Bloggen att Färgelanda, som kommun, gynnas av en "stor" koalition - tvärtom. Bloggen förordar istället antingen ett rent borgerligt alternativ bestående av M, C och KD, vilka rent sakpolitiskt står varandra nära, eller en "ohelig" allians mellan C och S, vilka dock sakpolitiskt står långt ifrån varandra.

I dessa konstellationer får både majoriteten och oppositionen möjlighet att tydliggöra sin politik och ansvar kan utkrävas. Väljarnas ställningstagande om fyra år underlättas därmed också.

Båda alternativen får 18 mandat av 35 och båda bedöms kunna bli lika "stabila" vad gäller regeringsdugligheten. Det är nämligen inte antalet mandat utöver erforderliga 18 det hänger på, vilket inte minst den föregående perioden visat.

Grunden för stabilitet byggs istället av en gemensam politik, som de 18 mandaten i ärligt uppsåt förpliktar sig att genomdriva under mandatperioden. Om de förutsättningarna är för handen, är 18 mandat lika stabilt som 25 eller 35 mandat.

Bloggredaktionen