onsdag 27 oktober 2010

Toblerone-Ulla (S) - Kapitel 2

Ernst & Young presenterade idag sin granskningsrapport av Björnhusprojektet för kommunstyrelsens ledamöter.

I rapporten slås fast att kommunen har brutit mot upphandlingslagen LOU, när kommunen valde att inte upphandla Björnhusprojektet samt att projektet saknat styrning och kontroll. Huvudansvarig för projektet, och därmed ansvarig för den olagliga och felaktiga hanteringen, är kommunchefen Jan Eriksson.

Av rapporten framgår också att kommunchefen och ekonomichefen överskridit sina befogenheter, vilket skedde när de i det numera ökända brevet till Swedbank våren 2008 garanterade betalning av företagens fakturor gällande investeringen i Björnhuset. "-De hade inte befogenhet att bestämma det utan att lyfta frågan till kommunstyrelsen", konstaterar utredarna.

Solklar saklig grund för uppsägning med andra ord.

Efter presentationen uttalade sig Ulla Börjesson (S): "–Det är klart att man känner att i dag skulle vi inte ha gjort som vi gjorde då" (klicka på länken).

Ulla Börjesson har som bekant - tillsammans med sin kumpan Kenneth Carlsson (FP) - ägnat en stor del av sin "arbetstid" under förra mandatperioden, åt att försvara Björnhusprojektet och kommunchefen.

Enligt Ulla och Kenneth har Janne E gjort allt rätt och de har också vid flera tillfällen givit kommunchefen sitt förbehållslösa stöd. Detta har skett trots att kommunchefen bevisligen ljugit i KF, bl.a. om att det fanns skriftliga hyresavtal med Björnhusföretagen och att han skulle ha fått klartecken från "kommunens revisorer och jurister" att inte upphandla enligt LOU.

Nu är det en gång för alla fastslaget att allt detta var lögn. Nu väntar vi på de politiska och administrativa konsekvenserna av innehållet i rapporten. I och med rapporten torde allt förtroendekapital för Janne E vara förbrukat och frågan är sannolikt inte om, utan hur många dagar till han kan sitta kvar?

Vad Ulla borde göra i det här läget är ta med sig Kenneth och dra sig tillbaka till en lämplig skamvrå - där bör de sitta och begrunda sitt både huvudlösa och skamliga agerande under den senaste mandatperioden.

Skäms och vet hut! säger vi på Bloggen.

Bloggredaktionen


Toblerone-Ulla (S) fortsätter haverera

När Ulla Börjesson (S) uttalar sig, hamnar av någon anledning alltid foten i munnen.

Ulla har sökt det sunda förnuftet under hela sitt liv, men än så länge har hennes sökande varit fruktlöst. I sitt ändlösa sökande har nu Ulla snubblat över tidningen "Sunt förnuft", men av hennes uttalande till tidningen att döma har Ulla ännu inte skådat ljuset.

Som svar på tidningens fråga, varför Björnhusentreprenaden inte upphandlades? svarar Ulla "-tanken var att det skulle gå snabbare utan sådan upphandling" (klicka på länken). Som alla vet har ju Björnhusentreprenaden gått allt annat än fort, trots att den alltså inte upphandlades. I själva verket har den dragits med årslånga förseningar.

Från ett principiellt perspektiv är det dock viktigare att framhålla för allmänheten, att Ulla Börjesson - gruppledare för S, kommunstyrelsens 2:e vice ordf och kommunalråd på halvtid - tycker det är ok att bryta mot lagen, för att "det skall gå snabbare". Ullas inställning förklarar inte bara varför det saknas sunt förnuft, utan också den korruptiva miljön i kommunhuset.

Bloggredaktionen