onsdag 20 januari 2010

Investeringstaket i Björnhuset sprängt!

Björnhuset = 73 117 865 kronor - så lyder det senaste uppdaterade beloppet för kommunens misslyckande i Björnhushärvan.

Kommunfullmäktige beslutade i oktober att höja investeringstaket i Björnhuset till 72 000 000 kronor. Företagens senaste faktura, som på intet sätt är den sista, innebär således att det beslutade investeringstaket redan - och än en gång - sprängts!

Ekonomichefen Johan Karlsson har i ett e-mail till Bill Östlund uppgivit att kommunen hittills betalat ut 64 484 tkr till klusterföretagen i Björnhusprojektet (se e-mail härunder).

Bill Östlund har därefter tagit del av klusterföretagens senaste faktura om 8 633 865 kronor, som visar företagens "kostnader" under perioden oktober-december 2009, vilken skickats till kommunen i januari och som ännu inte betalats (se fakturan härunder). Totalt har därmed företagen fakturerat oss skattebetalare 73 117 865 kronor!

Och den bekymmerslösa resan för företagen i Björnhuset fortsätter. Det var den nya politiska majoriteten, bestående av (S), (FP) och (V), som vid kf-sammanträdet i oktober beslutade att skänka företagen 10 mkr (utan krav på återbetalning), genom att höja investeringstaket från 62 mkr till 72 mkr. Visa av erfarenheten, att kommunchefen Jan Eriksson dansar efter deras pipa och att den politiska majoriteten dansar efter Erikssons pipa, har dock företagen återigen sprängt investeringstaket. De vet ju att de får sina fakturor betalda, trots att kommunen inte har någon skyldighet att betala.

Bloggen vill göra klart för alla och envar att det med nuvarande inkompetenta och oansvariga kommunledning inte finns något stopp. Det finns inga hämningar. Eftersom det inte finns några gränser - kommunledningen struntar i att hålla sig inom de gränser som följer av avtal eller kommunala beslut - kommer företagen alltså att kunna fortsätta skicka sina fakturor till kommunen.

Om inte kommuninvånarnas politiska företrädare tar sitt ansvar och plockar av Jan Eriksson hans nycklar, kommer alltså Björnhusprojektet att fortsätta tills Eriksson fullständigt lyckats ruinera kommunen. Om inte politikerna tar sitt ansvar blir det i slutändan kommunens långivare som kommer att sätta stopp, när de inte längre vill medverka till att betala företagens kostnader genom utlåning till kommmunen.

Vem vet nästa år kanske företagen kan skicka hela personalen på Hawaii-semester. Fakturan kommer naturligtvis att skickas till kommunen och man kan för enkelhets skull rubricera den "diverse konsultationer" (det brukar fungera). Det hela kan kanske t.o.m. ordnas som ett slags matstudieresa, där man påstår att syftet med resan är att studera den lokala Hawaiianska matkulturen, för att få nya idéer till "klustermat" i Björnhuset.

För att optimera den "kommunala nyttan" med en sådan resa, borde man dessutom låta "utvecklingsstrategen" och kommunchefen samt några till noga utvalda (vi tänker då främst på den beklagansvärde och fräcka Ulla) medfölja. Det hade nämligen inneburit en efterlängtad vidareutveckling av det redan så framgångsrika "Schönbergs- konceptet" - kommunen måste helt enkelt vidga sina vyer! Och när Hawaii-resenärerna kommit hem kan "utvecklingsstrategen" skriva några rader om resan och visa fina bilder i sitt nyhetsbrev, så att alla skall förstå nyttan med resan.

Bloggredaktionen

Subject: Kostnader i bokföringen
> Date: Mon, 18 Jan 2010 14:14:33 +0100
> From: johan.karlsson@fargelanda.se
> To: billostlund@live.se
>
> Beloppet för björnhuset investeringen från 2007 och fram till idag är 64 484 tkr i bokföringen.
>
> Johan Karlsson
> Färgelanda Kommun
> 0528-56 71 07
(Klicka på fakturan nedan för att göra den större)