lördag 13 februari 2010

Ledare - ang Golfbanan

Visserligen kan man ha synpunkter på att golfbanan - vars samlade nedlagda investeringar kanske uppgår till 20-30 miljoner medräknat ideella insatser - i praktiken skänks bort på det här sättet (för en köpare som avser att plöja ner ansenliga belopp i nya investeringar spelar det ju egentligen ingen roll om priset är 1 krona eller 100 000 kronor).

Naturligtvis är golfbanan värd mycket mer än 100 000 kronor - den är värd många miljoner. Det förstår nog de flesta som har lite kunskap om golf, affärer och investeringar i största allmänhet. Frågan är då om de två som köpt golfbanan gynnats och att det är ännu en mygelaffär som vi nu ser?

De båda köparna har helt klart fått köpa banan till ett väldigt gynnsamt pris – ja, i praktiken har de alltså fått den till skänks. Men frågan är då för det första om det finns andra seriösa intressenter, som vill köpa golfbanan till ett högre eller kanske t o m väsentligt högre pris. Svaret på den frågan kan med största sannolikhet besvaras med ett Nej! Eftersom konkursförvaltaren haft ansvaret för - och därmed haft full insyn i - processen kring försäljningen, kan vi alltså vara tämligen säkra på att själva förfarandet gått rätt till.

Den andra centrala frågan i sammanhanget är naturligtvis om det är rätt köpare? Här kan då först konstateras att den gamla golfklubben och dess ”samarbete” med ”kreditgivaren” Färgelanda kommun inte har fungerat. Samarbetet är ännu ett bevis på att kommuner inte skall hålla på med affärer och på att verksamheter som kommuner ”samarbetar” med, blir beroende av stöd i olika former (jämför Furåsen Hotell och Restaurang).

Det som nu sker skulle alltså ha gjorts för länge sedan. Kommunen skulle redan för många år sedan ha stängt av sedelpressen och tvingat fram en affärsmässig lösning. Som Bloggen tidigare rapporterat har Färgelandas politiker och ledande tjänstemän misslyckats med att tillsammans med golfklubben arbeta fram framtidslösningar. Det enda de ”lyckats” med är att ”hjälpa” golfklubben fördjupa sin ekonomiska kris genom att låna ut mer pengar och täcka löpande förluster. Härigenom har både kommunen och banan fått dålig reklam, vilket ytterligare försämrat möjligheterna att behålla samt attrahera nya medlemmar. Eftersom golfklubben haft en punkterad ekonomi och varit i händerna på kommunen, har man också varit oförmögen att utveckla banan.

Nu – med de nya ägarna – kommer golfbanan att få en chans, vilket den inte haft tidigare. Nu finns det plötsligt förutsättningar för golfbanan – bl a i samarbete med närliggande hotell- och konferensanläggning – att utveckla sin fulla potential. För att det finns potential står helt klart, hittills har den dock kvävts. Området runt Ellenö- och Östersjön är nämligen av sådan beskaffenhet, att det har de rätta förutsättningar för att bli så mycket mer än ”bara” en golfbana.

Om de båda köparna är "rätt personer" att utveckla golfbanan och kanske även - i samarbete med andra företagare - området runtomkring, går inte att bedöma idag. Förutsättningar finns dock och Bloggen önskar dem ett hjärtligt Lycka Till!

Bloggredaktionen