torsdag 12 augusti 2010

Bohusläningen - en legoknekt i FP:s tjänst

Nya uppgifter som kommit Bloggen tillhanda visar att Bohusläningens nyhetsredaktion är direkt involverad i Folkpartiets valkampanj. Tidningens trovärdighet är därmed förbrukad.

Många har lyft på ögonbrynen de senaste veckorna, efter att den nya lokalredaktören Jenny Borg skrivit flera "artiklar" om Den beklagansvärde populisten Kenneth Carlsson (FP), där han fritt fått ägna sig åt att göra reklam för Folkpartiet.

Igår var det dags igen, när Bohusläningen slog två flugor i en smäll och Bloggen utsattes för ett oprovocerat angrepp samtidigt som Den beklagansvärde - en dokumenterad mobbare - hyllades för sitt förslag om "nollvision mot mobbning".

Bohusläningens "nyhetsrapportering" liknar mest en kampanj - en kampanj för Den beklagansvärde och för Folkpartiet. Bilden av att Bohusläningen är direkt inblandad i FP:s valkampanj förstärks av uppgifter på Den beklagansvärdes blogg, där han skriver att han idag torsdag skall intervjuas av Bohusläningen ang FP:s valkampanj. Vi kan alltså förvänta oss att bli serverade fler samordnade "nyheter" av Bohusläningen, som rör Den beklagansvärde och FP:s politik.

För Den beklagansvärde och FP är det naturligtvis en avgörande fördel att kunna använda en tidning - som skall vara objektiv i sin nyhetsrapportering och som på papperet är till för den breda allmänheten - som en valplattorm, varifrån man kan basunera ut sitt politiska budskap och klämma åt sina motståndare. För att detta skall fungera krävs dock "medhjälpare" på tidningen, som i sken av att vara journalister pumpar ut Den beklagansvärdes och FP:s budskap i parti och minut.

Genom ett samarbete med TTELA och Bohusläningen har Den beklagansvärde och FP fått tag på journalistiska avfällingar, som är villiga att delta i FP:s valkampanj. Nuvarande lokalredaktör Jenny Borg kommer närmast från TTELA, efter att hon sparkats som nyhetschef. Den nye nyhetschefen på Bohusläningen, Karl af Geijerstam kommer också från TTELA (tidigare reporter). Karls fru Tove af Geijerstam (FP) är riksdagskandidat för FP och står på samma valsedel som Den beklagansvärde. Tove är även fullmäktigekandidat för FP i Vänersborg (2:a plats), vilket förklarar makens flytt till Bohusläningen.

Bohusläningen har härigenom blivit en journalistisk ulv i fårakläder - en legoknekt i Folkpartiets tjänst.

Idag är det 38 dagar kvar till valet.

Bloggredaktionen