fredag 19 februari 2010

Hyresskandalen i Björnhuset

Bohusläningen skriver idag om hyresskandalen i Björnhuset

Av artiklarna i tidningen framgår att kommunen först i janurari i år skickade ut hyresavier till Björnerud och Lillesjö via Valbohem. Vad som inte framgår av artiklarna, är dock att detta skedde först efter att en privatperson uppmärksammat kommunen på att företagen inte betalade någon hyra, trots att de enligt hyresavtalan skall göra det.

När hyresavierna väl skickades ut visade det sig att Lillesjö betalade sin hyra medan Björnerud struntade i att betala. När Björneruds VD Cecilia Kullgren får frågor om detta av tidningens reporter, säger hon att detta beror på att "lokalerna inte är färdiga". Cecilia påstår sedan helt fräckt att det inte är Björnerud - via Mathuset AB - som sköter ombyggnaden. Skrattretande är bara förnamnet och Cecilia har med sitt uttalande visat att kommunen inte har att göra med en seriös företagare.

För det första är det fullständigt ointressant om lokalerna är "färdiga" eller ej (vad det nu betyder i Cecilias värld), eftersom Björnerud enligt hyresavtalet ändå är skyldigt att betala hyra från 1 oktober 2009. För det andra är det Björnerud självt som via Bulvanföretaget Mathuset sköter ombyggnaden. I vart fall är det Mathuset som skickar alla fakturor som sägs avse Björnhuset. Eller skall vi tolka Cecilias bisarra uttalande, som att kommunen hittills betalat fakturor om drygt 60 mkr, som avser något helt annat än Björnhuset?

Sedan kan man också fråga sig varför Lillesjö betalar hyra för lokaler som "inte är färdiga", medan Björnerud inte gör det? Tyvärr tyder Björneruds betalningsproblem på en djupare problematik. Obestånd?

Kommunchefen Jan Eriksson - som är kommunens huvudansvarige för Björnhusprojektet, men som i praktiken fungerar som konsult åt företagen - säger till tidningen att "han utgår ifrån att den här hyrestvisten kommer att hanteras som alla andra hyrestvister". Och det kan ju alla konstatera, att kommunen inte gjort. Varför är det så, kan man fråga sig?

Bloggredaktionen