torsdag 27 augusti 2009

Kyrkovalet - en fråga om etik och moral

Inte ens kyrkan går fri från myglet

I måndagens Bohusläningen stod att läsa om partiernas svårigheter att rekrytera namn till Kyrkovalet. Som alla vet är det de två mygelpartierna (c) och (s) som styrt och ställt i kyrkan i alla år. Lite grand som Bill och Bull har det varit. (C) har varit chef och (s) vicechef. Småpartierna har funnits med som dekoration.

Bloggen noterar att fullmäktiges ordf P-O Magnusson (s) skall kandidera till moralens högborg Kyrkan. Och vad vore mer passande. Ni kommer väl ihåg hur Magnusson i våras missbrukade sitt uppdrag som ordf i kf, genom att mygla fram en skrivelse från en anonym person som kallade sig ”Andreas Johansson”. ”Andreas” gick dock inte att spåra, eftersom brevet var maskinskrivet, inte underskrivet och saknade även i övrigt uppgifter som visade att ”Andreas” existerade eller var invånare i kommunen. Men sådana petitesser bekymrade inte Magnusson – här handlade det ju om den ”goda saken”. Så Magnusson läste helt fräckt upp brevet i kf, i vilket ”Andreas Johansson” tog avstånd från kritiken mot Björnhuset och uppmanade invånarna att sluta använda sin grundlagsskyddade yttrandefrihet och istället vända sig till de olika partigrupperna – t ex till P-O Magnusson och (s).

Trots påstötningar har Magnusson inte heller efter sitt övertramp gjort något för att utreda saken, eller bett om ursäkt för sitt agerande – patetiskt tycker Bloggen. Magnusson poängterar för tidningen vilket kraftigt symbolvärde kyrkan har. Bloggen kan bara hålla med och tror att Magnusson kommer att känna sig som fisken i vattnet, när han träder in genom kyrkans portar. Den senaste kyrkoherden har dock som bekant redan fått nog av den förpestade atmosfären och är på väg bort.

Även småpartierna har problem. Sverigedemokraten Leif A Westbom var fåordig och gav inga klara besked, när han pratade med tidningens reporter. Hur mygelpartiet (fp) ställer sig i saken och till ett ev samarbete med (sd) är heller inte känt. Bloggen vet dock att Färgelandas vikarierande kommunalråd Kenneth Carlsson (fp) skrivit en insändare i Bohusläningen, där han uttalar sitt stora förtroende för Westbom. Ett samarbete mellan de båda partierna kan därför inte uteslutas. Bloggen uttalar sig ogärna i förtroendefrågor, men i det här fallet gör vi ett undantag, när vi konstaterar att förtroendet – av lätt förklarliga skäl – är betydligt större för Westbom, än för den beklagansvärde Carlsson.

Bloggredaktionen


Jan Stalfors och Upphandlingslagen

Stalfors fortsätter med sina matresor

"Utvecklingsstrategen" Jan Stalfors fortsätter att åka runt i kommunen och äta fruktost. Detta och lite till står att läsa i "Höstens första nyhetsbrev" som Janne presterat på egen hand. Trevligt att ha en sådan engagerad och matkunnig man strategiskt placerad i kommunen. 42 900:-/mån kanske en del tycker är väl dyrt. Men, men, nu är ju tiderna en gång för alla sådana, att det sitter tanklöst folk i kommunledningen.

Det som gjorde att Bloggen fann det mödan värt att kommentera Jannes viktiga arbete, var dock att han i nyhetsbrevet lyckats skapa stor humor. Som de flesta vet vid det här laget har ju Konkurrensverket slagit fast att kommunen brutit mot Upphandlingslagen LOU i Björnhusentreprenaden. Också den externe revisorn Tomas Andersson är i sin revisionsrapport förvånansvärt tydlig på den punkten. Det systematiska lagbryteriet i Björnhuset har kostat kommuninvånarna många miljoner och många jobb.

Det är därför stor humor när Janne i sitt nyhetsbrev under rubriken "Utbildning i upphandling" säger följande: "Kommunen vill gynna företagen i kommunen och samtidigt följa lagen. Flera mindre företag tycket det är svårt att svara på och hantera anbud. En endagskurs där företagare och tjänstemän tillsammans diskuterar upphandling under ledning av en handledare. Målet är att fler skall svara på anbud och att mer arbete skall stanna i kommunen."

I Färgelanda är det tydligen lagbrytarna som skall lära oss andra att följa lagen - Lika patetiskt som komiskt!

Bloggredaktionen