lördag 20 mars 2010

Björnhuset = Fermenta?

När det kom fram att svindlaren Refaat El-Sayed inte var doktor i biokemi, vilket han hela tiden förespeglat, störtdök Fermentas aktie och allmänheten ifrågasatte om det hela var ett luftslott. Lögnerna uppmärksammades i samband med att Björn Gillberg bad att få se bevis för att El-Sayed hade en doktorsexamen och doktorshatt. El-Sayed bad offentligt om ursäkt, men skadan var redan skedd. En storslagen affär med Volvos Pehr G Gyllenhammar avblåstes, och det svenska näringslivet vände honom ryggen.

I december 1986 upptäckte Fermentas revisorer omfattande oegentligheter och falsarier inom Fermentas ekonomiska redovisning. Refaat El-Sayed dömdes till sex års fängelse för bl.a. bokföringsbrott och brott mot insiderlagstiftningen. Fermentas styrelse dömdes dessutom till dagsböter för miljöbrott.

Sedan 1997 är Refaat vd för Hebi Health Care.

Nedan följer en redogörelse från en privatperson, publicerad i Dagens industri, som är påfallande lik "livsmedelsklustrets" resa i Björnhuset.
-----------------------------------------------------------------------------------
Hebi har lagt upp något som liknar ett genmäle mot artikeln i e24 igår på hemsidan fullt av nya lögner. Det råder ingen tvekan om att det är lögner från Hebi. Protokollet där stämman beslutar att ljudupptagning får göras på stämman finns på Hebis hemsida. Se §1 Att påstå att inspelningen gjordes mot stämmans beslut är lögn. Men jag förstår ledningens ilska över inspelningen som faktiskt avslöjar att Lennart gjorde sig skyldig till svindleri när han ljög om kundfordringarna.

På nämnda stämma sa Lennart dessutom att det var långa ledtider på betalningarna. Ända upp till 120 dagar sa Lennart. Att det för läge sedan gått 120 dagar sedan årsskiftet 2008 och att Lennart som är ekonomichef än i dag inte kan svara på hur stor del av kundfordran som är betald vittnar om mycket stor inkompetens eller att han ljuger igen. Det är skandalöst att han inte kan svara. Har man inte fått betalt ännu så måste fordringarna skrivas ner i sin helhet och då var allt bara bluff från börja till slut. När Hebi påstår att kundbetalningarna går till amortering av RAWs lån ljuger man igen eftersom det inte kommer in några kundbetalningar.

Om det gjort det hade de spärrade 82 miljonerna inte tagits av banken men nu kom det uppenbart inga pengar så banken tog pengarna i anspråk för obetalda lån och räntor. Då var det dags för kontrollbalansräkning men Refaat löste det genom att höja reversen med motsvarande belopp. Frågan hur han ska få den påstådda kunden som ingen har sett eller hört talas om mer än på Hebis svenska hemsida att betala så mycket mer bara för att Refaat höjde sitt bud? Den som jag tror påhittade kunden dök upp den 22 maj 2008 lagom till bolagsstämman då Hebi var i desperat behov att komma med något konstruktivt. Den engelska delen av Hebis hemsida uppdateras inte så de egyptiska bankerna kan inte läsa vad Hebi håller på med.

Hebi svarar inte på en enda fråga utan fortsätter att ljuga om kundfordringarna. När tänker dom tex. lämna rapporter. Lennart har sagt i telefon att de inte har något att rapportera eftersom de inte har någon verksamhet men det har man haft under hela 2009 och under kv2 var man fortfarande noterade på ngm. Refaat har inte en chans att lösa in reversen. Detta är bara för att sopa igen spåren av svindleri.

Refaat bryter mot avtalet med reversen när han inte betalar Hebis löpande utgifter 2 års utebliven ränta på konvertibel lånet och skulderna hos kronofogden.

Hebi har efter allt slarv fått sin F-skattsedel indragen. Och efter alla lögner kallar man till extrastämma utan att punkten övriga frågor finns på dagordningen.

Ska Hebi ha en chans att erhålla en liten smula förtroende bör man omedelbart lämna fram uteblivna rapporter för 2008 samt ett reviderat bokslut. Refaat bör be konvertibel ägarna om ursäkt för att han inte betalat ränta och omedelbart utföra betalningen samt lösa samtliga skulder hos kronofogden. Sedan bör Han redogöra för vem köparen av verksamheterna är som inte kommit till skott och avslutat denna affär på snart 2 år och varför affären inte går i lås.

Hebi har mycket att svara på men svaren är beklämmande undanflykter. Charlotta Malm bör förklara hur hon ensam kunde rekommendera stämman att överlåta samtliga Hebis verksamheter mot en revers från ett bolag med så svag ekonomisk ställning att man inte ens har råd att betala revisorn

http://www.hebi.se/docs/bolagsstammor/arsstamma_09-06-24/protokoll_fort_vid_arsstamman_09-06-24.pdf

----------------------------------------------------------------------------------
Bloggredaktionen