fredag 11 december 2009

Irén Jonefelt (kd) om mobbningsskandalen

Irén Jonefelt och KD har tagit sitt ansvar i det uppmärksammade mobbningsärendet och konstaterar att de gjorde fel som litade på kommunchefen Jan Eriksson, när den senare påstod att det var olagligt för kommunen att betala ut skadestånd i avsaknad av "prejudikat".

Med facit i hand vet Irén och KD bättre. Efterhand har det - tyvärr - blivit alltför uppenbart att kommunchefen haft en egen privat agenda i mobbningsärendet, som inneburit ett stort, utdraget och onödigt lidande för den mobbade pojken samt dennes familj och stora onödiga kostnader samt en "bad will", som gjort namnet Färgelanda ökänt i stora delar av Sverige.

Även Centern tycks nu vara på väg att ändra inställning, eftersom de insett att deras ställningstagande vilade på felaktiga förutsättningar.

Här under publicerar vi den insändare som Irén och KD hade inne i Dalslänningen tisdagen d 8/12 2009.

"Mobbningsfallet i Färgelanda - hur kunde det bli så här?
Mobbningsfallet har tagit en vändning med förskräckelse. När vi fattade beslutet i kommunstyrelsen 16 september att delegera ärendet till kommunstyrelsens arbetsutskott var det tydligt att detta skulle göras för att driva ärendet vidare för att med opartiskt rättsväsende se över skadeståndets storlek. Med den vändning som ärendet tagit kan jag i efterhand se att jag röstat på fel förslag. Vilket jag djupt vill beklaga, främst till den drabbade eleven.

Mobbning är inget nytt och det är få som orkar driva sin rätt. Min tanke med att få fallet prövat var i första hand att få ett prejudikat på sådana här tragiska händelser. Det kan ju faktiskt vara så att en mobbad elev ska ha betydligt högre skadestånd än vad som var begärt i det aktuella fallet.

Skadan är redan skedd, beslutet är fattat, och den korrespondens som nu äger rum har jag som fritidspolitiker inte tillgång till. Men utifrån det jag läst och hört i media vill jag bara tala om att jag aldrig har ifrågasatt om mobbning förekommit eller inte, ej heller i vilken utsträckning som nu antyds ifrågasättas. Endast beloppets storlek har varit aktuellt för min del.

Kristdemokraterna i Färgelanda kommer att driva frågan att Färgelanda kommun ska betala skadeståndet samt lägga mer energi på att motverka mobbning."