torsdag 24 juni 2010

Björnhuset - Björnerud på väg mot konkurs

Vi börjar nu skönja början på slutet i Björnhushärvan.

Björneruds Gård AB - ett av Björnhusföretagen - är på väg mot konkurs. Som Bloggen tidigare rapporterat om, är Björneruds finansiella ställning ohållbar. Bolaget har varit på obestånd under en längre tid och det har bara varit en tidsfråga innan bolaget skulle ställa in betalningarna eller ansöka om konkurs.

Enligt källor till Bloggen har nu Björnerud lämnat in en ansökan om rekonstruktion till tingsrätten. Detta innebär i klartext att Björnerud inte längre kan betala sina räkningar, sina löner eller sina skatter. Björneruds öde ligger därmed i fordringsägarnas händer. Om fordringsägarna - däribland Färgelanda kommun - inte går med på att skriva ned sina fordringar, återstår endast konkurs.

För ca tre månader sedan krävde M och KD att kommunen skulle sluta betala ut pengar till Björnhusföretagen, eftersom Björnerud och Lillesjö kunde befaras vara på obestånd och därmed oförmögna att betala hyra till kommunen. I det läget tog Ann-Marie Jacobsson (C) - utan klartecken från övriga centerpartister - initiativ till att betala ut ytterligare nästan 20 000 000 skattekronor, pengar som alltså nu är bortkastade.

Idag är det 87 dagar kvar till valet.

Bloggredaktionen