tisdag 4 januari 2011

Björnhuset - Björnerud drivs vidare?

Snart väntas besked om rekonstruktionen i Björnerud, vilket bl.a. skulle innebära att bolaget slipper betala huvudelen av sina oprioriterade skulder.

Det sannolika är att rekonstruktionen går igenom och att bolaget därmed kommer att drivas vidare.

I gårdagens Bohusläningen (klicka på länken) uttalar sig "fastighetschefen" Tord Karlsson. Den första frågan Tord borde ha fått är "-Var har du varit hela mitt liv". Tord har nämligen inte visat framfötterna i Björnhuset, utan istället lyst med sin frånvaro.

Lika illa har det varit med faktureringsviljan och Tord har sorgfälligt lyckats undvika att fakturera ut Björneruds löpande driftskostnader, trots att Björnerud är skyldigt att betala dessa löpande enligt hyreskontrakten och trots att sådana kostnader skall betalas löpande, efter det att ett beslut om rekonstruktion fattats.

Inte heller Tords närmaste chef - servicechefen Peo Johansson - har reagerat på att Björnerud inte fakturerats. Resultatet av detta är att kommunen nu har ytterligare en oprioriterad fordran på Björnerud, som sannolikt uppgår till minst lika mycket - d.v.s. ca en miljon skattekronor - som kommunens fordran i den pågående rekonstruktionen.

Färgelanda kommun har tydligen förtvivlat svårt att lära sig av sina misstag. Det är samtidigt upprörande att se hur ledande tjänstemän rent ut sagt skiter i att göra sina jobb.

Man frågar sig varför?

Avslutningsvis borde kanske Bohusläningen titta över arbetet och formerna för sin rubriksättning. Det har på senare tid varit lite si och så med kvaliteten på tidningens rubriker. Länkad artikel utgör inget undantag, där läsarna får intrycket av att Alliansen anslår nya miljoner, när det i själva verket handlar om att färdigställa Björnhuset med redan beslutade medel.

"Björnhuset byggs klart" hade varit både en mer rättvisande och neutral rubrik än "Björnhuset byggs klart för mångmiljonbelopp". Nu satte kanske många kaffet i vrångstrupen när de läste rubriken.

Först långt ner i artikelns text sägs att det inte handlar om nya miljoner. Samtidigt sägs i undertexten till bilden i artikeln, att färdigställandet kommer att kosta nya miljoner, varför flertalet sannolikt ändå uppfattar det hela som att Alliansen vill anslå nya miljoner till Björnhuset. Och eftersom detta inte är sant, är det naturligtvis tråkigt att Bohusläningen medverkar till att sprida en felaktig bild om Björnhuset.

Bloggredaktionen