onsdag 11 augusti 2010

Bloggen får gratis "reklam" i Bohusläningen

I dagens nummer av Bohusläningen angrips Bloggen av "lokalredaktören" Jenny Borg.

Jenny Borg har under sin korta tid i Färgelanda redan hunnit göra sig känd som reportern som går makthavarnas ärenden. Ingen kritisk granskning där inte. I Jenny Borgs värld tycks dessutom Färgelandas politiker bestå av Den beklagansvärde Kenneth Carlsson (FP) och Fru Börjesson (S). I flera tillrättalagda artiklar har hon hyllat Den beklagansvärde (som har stark anknytning till Bohusläningen, bl a som sportskribent) och Fru Börjesson.

För att undgå att se allt elände - mobbningsfall, Björnhushärvan och den politiska korruptionen - som Den beklagansvärde och Fru Börjesson är ansvariga för, får man nog ha ganska stora skygglappar. Ett annat alternativ är att man inte läser tidningen, lyssnar på radio eller ser på TV.

Det kan också vara på det sättet att reportern i fråga är partisk p g a personliga förbindelser och andra bindningar. Tyvärr är inte alla journalister hederliga eller samvetsgranna - de låter istället andra intressen bestämma det som skrivs.

Det vänder sig nog ordentligt i magen på de flesta av kommunens invånare, när de läser hyllningen till Den beklagansvärde för hans "nollvision mot mobbning". Den beklagansvärde var nämligen i egenskap av vikarierande kommunalråd - genom egna beslut - aktiv i att förstärka och förlänga barnets och familjens lidande i det uppmärksammade mobbningsfallet.

En vuxen mobbare, politikern och makthavaren Kenneth Carlsson, hyllas alltså ofattbart nog av Bohusläningen genom dess reporter Jenny Borg. Och inte nog med det, Jenny Borg tycker även synd om mobbaren Kenneth Carlsson för att han - enligt Jenny Borgs egen mening - mobbas på Bloggen. Hon jämför de mobbade barnens utdragna lidande med Kenneth Carlssons "lidande" av att bli kallad beklagansvärd?! Jämförelsen är så grotesk att man häpnar och visar att Jenny Borgs referensramar inte är normala.

De flesta kommuninvånare hade nog - istället för Jenny Borgs hyllning till mobbaren - velat se en kritisk granskning av Den beklagansvärde populistens förslag om nollvision. Jenny Borg hade t ex kunnat ställa frågan "om Kenneth Carlsson tror att förslaget kommer att uppfattas som seriöst av allmänheten, mot bakgrund av hans egen inblandning i det riksbekanta mobbningsärendet och att det så grovt missköttes från kommunens sida?".

Men inte då. Inte en enda ifrågasättande fråga eller kommentar. Istället låter Jenny Borg populisten Carlsson få fritt tillträde till tidningen - Den beklagansvärde får dessutom gråta en skvätt för att han blivit anonymt kritiserad på Bloggen. Och efter att Jenny Borg låtit oss förstå att vi (alltså väljarna) skall tycka synd om mobbaren Kenneth Carlsson, så angriper hon Bloggen för påstådd mobbning av densamme. Så kan man i och för sig jobba, men inte om man vill bli respekterad som en seriöst arbetande journalist.

Allmänheten vet redan att "världens bästa Carlsson" inte gillar kritik och av Jenny Borgs starkt vinklade och tendentiösa artikel framgår att Den beklagansvärde t o m vänt sig till jurist!!! för att stoppa Bloggen. Tråkigt nog för Den beklagansvärde fick han dock beskedet av den lagkunnige, att Bloggens verksamhet är laglig eftersom det är tillåtet att kritisera makthavare i en demokrati. Tänk om Jenny Borg vänt på frågeställningen och frågat Den beklagansvärde om han inte gillar demokrati och om man inte som politiker får finna sig i att bli ifrågasatt och kritiserad? Men inte då.

Chefredaktören för Bohusläningen borde kanske ta sig en funderare på Jenny Borgs lämplighet.

Idag är det 39 dagar kvar till valet!

Bloggredaktionen