lördag 9 april 2011

Färgelandakultur

1. Silverskatten
Historiens vingslag hörs nu hastigt närma sig österifrån, när en del av vårt kulturarv återbördas till kommunen - om än tillfälligt.

Det är den stora silverskatten (klicka på länken), som hittades på gården Stora Ryk mellan Färgelanda och Ödeborg 1936, som nu vänder hem igen.

Nu snackar vi kultur!

Allmänheten kommer att kunna beskåda silverskatten i Färgelanda konsthall mellan 12/4 och 15/6, varefter skatten återvänder till sin undanskymda tillvaro på Statens historiska museums samlingar i kungliga huvudstaden.

Är det någon som har tänkt framtid i denna fråga, eller är det som vanligt - när det handlar om Färgelanda - fråga om kortsiktiga och planlösa händelser som går spårlöst förbi?

Varför inte göra en replika av silverskatten och sedan använda den i kommunens framtidsarbete? Möjligheterna i detta avseende synes vara närmast oändliga.

Färgelandaborna, som allt sedan kommunsammanslagningen varit djupt splittrade, behöver en gemensam symbol att förena sig kring. Silverskatten skulle kunna vara en sådan symbol, eftersom silverskatten - genom Valbodalen - utgör en del vårt gemensamma kulturarv.

Och när man ändå är igång - varför inte ta sig en funderare på att ersätta det hopplösa kommunvapnet "Harven". De flesta vet inte att "Harven" är en harv och de som vet att det är en harv ser ut som frågetecken, när de får frågan varför kommunen "marknadsför" ett kommunvapen som ingen förstår.

"Harven" manifesterar därmed tragiskt nog den identitetslösa kommunen Färgelanda.

Varför inte byta ut kommunvapnet mot något som våra barn,ungdomar, vuxna, vårt näringsliv, våra kommungubbar (gummor) och politiker kan identifiera sig med? Något positivt som dessutom vår omvärld kan förknippa med Färgelanda? Varför inte byta till något som glimmar...

2. Musikevenemang i Torps nedlagda skola
Även här snackar vi kultur!

3. Cultural Planning
Not so much...

Bloggredaktionen