torsdag 18 juni 2009

Allmänhetens frågestund - demokratisk parodi

Mer från kf den 17/6 2009

Kommunchefen Jan Eriksson, som är huvudansvarig för Björnhusprojektet, har alltsedan i höstas gått upp i talarstolen för att berätta om kommunens inblandning i Björnhusaffären. I början skedde det självmant och Eriksson lovade glatt att företagen skulle satsa ”minst lika mycket som kommunen”, d.v.s. 62 mkr, och att företagen skulle betala tillbaka vartenda öre av de pengar som kommunen satsade i Björnhuset.

I takt med att kritiken växt mot Björnhusaffären och mot Eriksson personligen (bl.a. för att Eriksson talat osanning i kf och att han utan bemyndigande betalat ut 10-tals miljoner skattekronor till ett bulvanföretag), så har Eriksson alltmer motvilligt ställt upp och besvarat frågor och svaren har dessutom blivit alltmer krystade, eller uteblivit helt. Eriksson har helt enkelt inte kunnat förklara varför det inte blivit som han lovat och politikerna har inte kunnat förklara vad Eriksson håller på med.

Med hjälp av myglande politiker klarade sig dock Eriksson igår helt från att besvara allmänhetens frågor. Fullmäktiges presidium bestod i går märkligt nog av två "åldermän", Rune Johansson (s), tidigare mångårig ordf i kf och då tidvis hårt kritiserad för sitt odemokratiska sätt att leda fullmäktiges arbete, samt f d kommunalrådet Zaid Långström (s). Det var därmed på sätt och vis upplagt för att förhandlingarna inte skulle gå rätt till.

Den 5/5 2009 skrev Eriksson på ett nytt avtal med klusterföretagen, som innebär att de slipper betala tillbaka kommunens 62 mkr. Och det var när en privatperson gick upp i talarstalen under allmänhetens frågestund och frågade Eriksson varför han gjort detta, som den stora skandalen inträffade. Då meddelar Rune Johansson plötsligt att det är ”praxis” att kommunalrådet svarar på de här frågorna, men eftersom Ann-Marie Jacobsson (c) avgått så skulle det enligt samma ”praxis” vara ks:s vice ord Kenneth Carlsson (fp) som skulle besvara frågan. Jan Eriksson, som alltså fanns på plats i fullmäktige, fick därför inte svara enligt Johansson.

Johanssons påstående om praxis är naturligtvis ett oerhört hån mot allt vad demokrati och anständighet innebär. Alla som följer kf:s möten på plats, eller läser Bloggen och tidningar, vet att Johanssons påstående är lögn. Alla vet att praxis är motsatsen till vad Johansson påstod. En fullmäktigeordförande med ett demokratiskt sinnelag, hade naturligtvis sett till att frågorna blivit korrekt besvarade. Det finns ingen person med bättre insikt och kunskaper om Björnhusprojektet än Jan Eriksson och det finns därför heller ingen person, som är bättre skickad att svara på frågor kring Björnhuset än just Eriksson. Men Rune Johansson vill tydligen inte att allmänheten skall få några svar om Björnhushärvan och lät därför Eriksson komma undan. Vid förra kf-mötet kom Eriksson också undan, eftersom man hade ordnat med ”semester” för Eriksson! Skäms inte kf-ledamöterna, när demokratiska principer så uppenbart manipuleras och åsidosätts, undrar Bloggen?

Och även om flertalet ledamöter såg ut som de sålt smöret och tappat pengarna - de är delvis ursäktade av att ha blivit överrumplade av Rune Johanssons odemokratiska tilltag - blev inte Kenneth Carlsson tagen på sängen. Carlsson var tydligen väl insatt i planerna och hade t.o.m. förberett ett litet hyllningstal. Han blev dock redan tidigt avbruten av allmänheten, eftersom de ville ha svar på frågan. Men då förklarade demokraten Carlsson att han inte kunde svara på frågan eftersom det pågick en revisionsutredning och en polisutredning. Bloggen frågar sig varför man skickar upp en politiker med dumstrut på huvudet, som på ett sådant ogenerat sätt förolämpar frågeställarna?

Däremot ville Carlsson gärna tala om det han förberett sig på, nämligen antalet ben i kommunen. Som Bloggen uppfattade tiraden, så menade Carlsson att nu när fp – tillsammans med s och v – sågat av ett av kommunens ben (skolan) så behövde kommunen ha ett nytt ben att stå på, för att inte ramla omkull. Och det nya benet skulle då vara Björnhuset, som enligt Carlsson innebär en "enoooooooorm styrka för kommunen". Detta var Carlsson "öööööööööövertygad om" och han var lika övertygad om, att kommunen skulle få tillbaka de 62 mkr från klusterföretagen. Carlsson kunde dock inte förklara vad han grundade sin övertygelse på och lät mer som en misslyckad frikyrkopastor. Tragiskt och patetiskt var nog det allmänna omdömet efter Carlssons på alla sätt pinsamma framträdande.

Bloggredaktionen!

Bloggen rapporterar från kf - inget kommunalråd

Eftersom Bohusläningen lämnade allmänheten i sticket och inte dök upp, får Bloggen "äran" att ensam rapportera om vad som tilldrog sig i kf i går kväll.

Kvällen slutade egentligen i ett enda stort anti-klimax, eftersom "politikerna" inte kunnat enas om ett nytt kommunalråd. Detta innebär att frågan får bero tills kf:s möte i september och att den sjunkande skutan kommer att fortsätta ta in vatten utan kapten. Men efter 3 förlorade år kanske 3 förlorade månader till inte gör så mycket...

Kaffebönan Ulla Börjesson (s) var inte på sitt bästa humör och det var mest mungiporna ner. Ulla föreföll dock mer samlad än hon brukar vara, vilket möjligen berodde på att hon större delen av mötet ägnade sig åt att idissla på tuggummi. Mot slutet av mötet fick hon dock lite luft, när hon från bänken påpekade att man inte kan bordlägga frågan om kommunalrådsvalet, om valberedningen skall arbeta med frågan. Efter sedvanlig förvirring, mummel och undrande miner, så fattades också något slags beslut med innebörd att valberedningen skulle arbeta med frågan fram till septembermötet.

Bloggredaktionen!