söndag 13 september 2009

Notiser från nyhetsbruset

Solgården i Högsäter byggs om till demensboende för 9,3 mkr vilket kommer att kosta skattebetalarna en hyra om 1,2 mkr till hyresvärden Valbohem. Vid en jämförelse motsvarar hyran på Solgården en hyra om 9 mkr/år i Björnhuset - räknat på 70 mkr. Vi vet ju inte var det slutar!

Pensionärsorganisationen SPF berikade i fredags folklivet i centrum med sång och vetebröd. Och det är ju trevligt att pensionärsorganisationerna visar sig i offentlighetens ljus. Bloggen skulle dock gärna se att det skedde lite oftare och att man ägnade mer tid åt ta tillvara medlemmarnas intressen. Just nu pågår en politisk process, där kommunen på ett cyniskt och skamligt sätt vill flytta demensboende från Lillågården till Håvesten. När nu SPF hade chansen, tycker man kanske att de borde ha ”sjungit ut” om den ovärdiga äldrevårdspolitiken – särskilt som de hade Lillågården som granne på torget. SPF kunde även ha passat på att ”sjunga ut” om att de gamla har hyreskontrakt, vilket innebär att kommunen inte kan flytta dem mot deras vilja. Bohusläningen skrev i förbigående om de politiska kopplingarna till SPF och PRO. Tyvärr finns det många tidigare politiker i SPF och PRO och de drar sig för att kritisera sina gamla kompisar i de egna partierna. Ibland fungerar dock SPF och PRO som det var tänkt, t ex i Sotenäs i slutet av augusti. Då tog PRO och SPF sitt ansvar genom att öppet protestera mot nedskärningar inom äldrevården på omsorgsnämndens möte. Men i Färgelanda? Här sjunger man lalala.

Bloggredaktionen

Har Centerpartiet någon framtid i Färgelanda?

Även Centerpartiet behöver göra upp med sitt förflutna

Det kom in en kommentar från en läsare som undrade varför Centern slipper undan medan Hugo hängs ut? Detta är inte sant. Vad Bloggen gjort är att rapportera om en pågående förnyelseprocess hos Moderaterna samt pekat på Hugos bristande politiska hederlighet.

Centern har under Ann-Marie Jacobssons ledning utmärkt sig för dåligt ledarskap, dåligt omdöme och dåligt ansvarstagande. Det är bara att beklaga att ett stort parti som (c) inte förmår att utse kompetenta och handlingskraftiga ledare, eller driva en trovärdig politik. Om (c) tagit sitt ansvar gentemot sina väljare, hade inte (c) godkänt 70+-miljonerskatastrofen i Björnhuset och då hade det även funnits pengar att behålla Järbo och Stigen skolor, som (c) säger sig vilja slåss för. Det senaste utspelet från (c), att öppna Järbo och Stigen skolor efter nästa val, är ren och skär ohederlig populism. (c) vet lika väl som alla andra, att det inte finns några pengar till att öppna skolorna efter nästa val. Istället kommer (c) att ha fullt upp med att bestämma hur många till, som måste sluta sina jobb hos kommunen tack vare mångmiljonförlusterna i Björnhuset.

Skälet till att (c) godkände Björnhus-katastrofen är att (c) och Jacobsson var för svaga och vare sig förmådde förstå ett projekt av den här storleksordningen, eller säga nej till Jan Erikssons personliga ambitioner att förverkliga det stora projektet. Dåvarande kommunalrådet Jacobsson har tillsammans med ”oppositionsrådet” Ulla Börjesson (s) suttit med (sitter fortfarande med?) i den referensgrupp, som förutom dem själva bestått av parhästarna Jan Eriksson/Stalfors och representanter för de tre företagen, och har alltså haft full insyn i projektet. Jacobsson är därmed den person som tillsammans med Börjesson bär huvudansvaret för att mångmiljonprojektet sattes igång utan föregående projektering och har inte heller lagt två strån i kors för att stoppa Jan Erikssons otyglade framfart, när projektet redan på ett tidigt stadium spårade ur.

Jacobsson skulle naturligtvis redan innan projektet sattes igång ha begärt in ett underlag på Jan Erikssons fantasifulla planer och hon skulle ha även ha tillsett att projektet sköttes lagenligt, d v s upphandlades enligt LOU. Istället har hon – i likhet med den lika tragiska Börjesson – inte gjort någonting, utan valt att ”lita på” Jan Eriksson. Och idag vet vi resultatet av Jacobssons m fl ansvarslöshet: Björnhuset har gått från ett 15-miljonersprojekt till minst 70 miljoner, två skolor har redan fått slå igen tack vare Björnhuset, ett 50-tal anställda inom kommunen har tvingats gå och ett 25-tal från Samhall, inga nya arbetstillfällen har skapats i Björnhuset, Björnhuset kostar redan skattebetalarna mellan 5 och 10 mkr/år vilket kommer att resultera i att fler anställda kommer att få sparken från kommunen.

När revisionen påtalade felaktigheterna och olagligheterna i en revisionsrapport stack Jacobsson huvudet i sanden och har medverkat i politisk korruption och mygel, där hon försökt sopa hela affären under mattan. Detta har skett genom att Jacobsson och resten av c-gänget deltagit i beslutet att godkänna ”kommunens svar” på revisionsrapporten. Som Bloggen tidigare redogjort för, grundar sig detta svar på att ks förvanskat revisionsrapporten. Jacobsson röstade även nej till en revision av hela Björnhusaffären. Och det kan man ju förstå, att Jacobsson inte ville ha sin egen och Centerpartiets smutsiga byk tvättad offentligt.

Frågan är nu vad som händer med Centerpartiet? Kommer man fortsätta som ett gammalt ingrott mygelparti, där ledarskap och politik bestäms av släkt- och vänskapsband, eller kommer man inse behovet av förnyelse och börja ta ansvar för kommunen och de väljare man fortfarande har kvar?

Bloggredaktionen