torsdag 11 mars 2010

Björnhushärvan - Nya brott?

Bloggen erfar att kommunen nu betalat ut upp till 72 miljoners-ramen i Björnhuset.

Det innebär att kommunen betalat större delen av den faktura från Mathuset om drygt 10 mkr, som legat hos kommunen sedan början av januari (drygt 1 mkr återstår i så fall).

Betalningen är graverande av flera skäl.

Dels har frågan om betalning av fakturan lyfts upp på politisk nivå, vilket innebär att det hade fordrats ett politiskt beslut för att kunna betala ut pengarna. Det har hållits två möten med partiernas gruppledare, som skulle ta ställning betalningen av fakturan (det senaste i början av mars). Det kan då konstateras att Kenneth Carlsson (FP) och Ulla Börjesson (S) inte fått klartecken från övriga gruppledare att betala fakturan - tvärtom. En viktig fråga att besvara, är därför vem som fattat beslutet att betala ut pengarna, eftersom vederbörande sannolikt gjort sig skyldig till brott.

Dels har betalningen skett till ett bolag - Mathuset AB - som enligt egna uppgifter är på obestånd. Bolaget har t o m meddelat kommunen att det går i konkurs, om inte kommunen betalar fakturan (ren utpressning under konkurshot således). Vidare har Mathuset meddelat kommunen att Skatteverket har betydande förfallna momsfordringar på bolaget samt att banken spärrat bolagets konto. Kommunen har inte ens kontrollerat att Mathusets leverantörer fått betalt innan betalningen gjordes, varför det föreligger en uppenbar risk att leverantörerna inte får betalt. Att i ett sådant läge betala ut ca 10 miljoner kronor till Mathuset torde inte bara strida mot kommunallagen, utan även vara direkt brottsligt.

Dels har betalningen gjorts utan hänsyn till att kommunen är tvingad att investera mellan 1,5 och 4 mkr till, för att få fastigheten godkänd enligt gällande bygglov. Kommunens primära skyldighet har istället varit att ta erforderliga medel ur den beslutade ramen om 72 mkr, för att få fastigheten godkänd och först därefter värdera, om det finns förutsättningar för att kunna betala ut investeringsmedel rörande Björnhuset på ett lagligt och betryggande sätt. Den olagliga betalningen till Mathuset innebär i praktiken att KF nu måste fatta ett nytt beslut, som innebär att mer skattemedel (1,5-4 mkr) anslås till Björnhuset, för att få fastigheten godkänd. Eftersom kommunen härigenom lider allvarlig skada (1,5-4 mkr), torde det även av detta skäl föreligga brott p g a betalningen.

Bloggredaktionen