fredag 15 maj 2009

Mer från kf - angående kaoset i centrum

Bloggen kräver krafttag mot missförhållandena i Färgelanda centrum!!

En närmast desperat affärsinnehavare ställde i onsdags i fullmäktige frågor om vad kommunen gör för att stävja kringdrivande ungdomsgängs framfart i Färgelanda centrum. Det handlar om ungdomar som missköter skolan, sniffar, snattar och uppträder allmänt stökigt.

Det som nu fortgår är upprörande av flera skäl.

Först och främst handlar det om de barn och ungdomar som far illa, när de utan tillsyn driver runt i centrum och på olika sätt skadar sig själva och andra. Det är naturligtvis oacceptabelt att kommunen inte ingriper mot missförhållandena, inte minst mot bakgrund av att man faktiskt är skyldig att göra det.

För det andra är det oacceptabelt ur ett trivsel- och kommersiellt perspektiv. Det talas ofta om behovet utveckling av handeln i centrum, av trivsel, av att våra barn och ungdomar tas väl om hand osv. Affärsinnehavaren satte i kf fingret på det grundläggande problemet i kommunen – det snackas för mycket och görs för lite! Bloggen förstår att affärsinnehavaren är upprörd, förbaskad och även känner viss hopplöshet. Han gav också uttryck för dessa känslor i kf, när han meddelade kf:s ordförande att han inte tyckte att han fått några svar på sina frågor.

Affärsinnehavaren fick nämligen de sedvanliga undvikande svar, som kommuninvånarna fått vänja sig vid på senare tid. Istället för raka konkreta besked om åtgärder fick affärsinnehavaren höra av t f kommunchef, Peo Johansson, att det var bra att problemen påtalades osv osv. Affärsinnehavaren upplyste då om att han vidtagit en mängd åtgärder och bl. a. rapporterat in flera ungdomar till det sociala, som tagits för snatterier m m, utan att kommunen ingripit. Då fick Peo märkbara problem med att förklara kommunens brist på agerande, men han ”räddade sig” igen med haranger om att ”vi måste arbeta tillsammans” osv. I brist på svar, och som ett stöd för Peo, stämde även kf:s annars habile ordf P-O Magnusson (s) in i flumkören och meddelade affärsinnehavaren behovet av att arbeta tillsammans. Bloggen förstår att affärsinnehavaren kände sig något matt efter dessa ”besked”.

Enligt Bloggen är det en stor skandal att kommunen inte ingriper och hjälper de barn och ungdomar som nu far illa. En sådan åtgärd skulle även vara affärsinnehavarna till gagn och i förlängningen hela kommunen, eftersom centrumbilden skulle få en prägel av trivsel och lugn jämfört med dagens missförhållanden.
Bloggen vill, i likhet med affärsinnehavaren och kommuninvånarna i övrigt, se konkreta åtgärder för att komma tillrätta med problemen – och vi vill se dem nu! Handling istället för tomt prat!

Två konkreta förslag på åtgärder.
1. Kommunens socialförvaltning tar omedelbart kontakt med de familjer som berörs av problemen i centrum och vidtar erforderliga åtgärder för att hjälpa berörda barn och ungdomar samt föräldrar.
2. Kommunen hyr in väktare som patrullerar området i centrum under de tider som problemen är aktuella (kostnaden är i sammanhanget marginell och rimlig med hänsyn till syftet).

Överraska Bloggen, affärsinnehavaren och övriga invånare, genom att för en gångs skull visa handlingskraft! Bloggen längtar efter att få skriva en solskenshistoria och dela ut lite ros!