måndag 12 oktober 2009

Krister Gustafsson (Kraftsamling Stigen) ang lagföring

Krister Gustafsson (ordf Kraftsamling Stigen), kommenterade igår på Bloggen frågan om lagföring som vi publicerar nedan.

Läs dessutom Liv Landells artikel i dagens GT (klicka på denna länk).

"Frågan om en eventuell polisanmälan är ju intressant. Dock handlar ju brotten bedrägeri/trolöshet mot huvudman ofta om att den åtalade skall ha berikat sig själv och så är ju inte fallet (inte vad jag känner till iallafall). Alltså tror jag snarare något sorts grovt tjänstefel är aktuellt. Hursomhelst tar jag upp frågan på Kraftsamling Stigens årsmöte för att se om Stigenborna är intresserade av att göra gemensam sak med dig Bill i denna fråga."

Bloggens kommentar
Ta t ex en VD eller en styrelse i ett bolag, som frångår ett civilrättsligt bindande avtal med en avtalspartner och säljer en fastighet för 50 mkr som de enligt avtalet skulle sälja för 100 mkr. Visserligen har de inte tjänat en krona på affären själva - det är alltså inte fråga om bedrägeri - men de har orsakat huvudmannen (aktieägarna) stor skada och har därmed gjort sig skyldiga till trolöshetsbrott. Om vi då jämför med ks:s beslut förra onsdagen, kan vi konstatera att ks:s majoritet (sju ledamöter)frångick civilrättsligt bindande avtal med företagen, vilket medfört stor skada för huvudmannen (kommunen). I det första fallet handlar det om missbruk av behörighet p g a förtroendeställning att företräda ett aktiebolag och i det andra handlar det om missbruk av behöriget p g a förtroendeställning från ks:s sida att företräda kommunen. De ledamöter som reserverat sig från besluten går dock fria från ansvar.

Krister Gustafsson nämner brottet tjänstfel. Det är ett brott som begås vid myndighetsutövning enligt brottsbalkens bestämmelser. Bestämmelserna som rör tjänstefel är lite svårhanterliga.

Det är väsentlig skillnad på bedrägeri och trolöshet. För att det skall föreligga ett trolöshetsbrott krävs inte att du skall berika dig själv (vinning), utan missbruk av förtroendeställning till skada för huvudman (d v s ekonomisk skada). En förutsättning för bedrägeri är att det skett en olovlig förmögenhetsöverföring till vinning för någon och till skada för någon annan.

Vi återkommer förmodligen redan i morgon med redovisning av den skada som kommunen orsakats p g a ks:s beslut. Denna redovisning skall sedan medfölja polisanmälan. Vi avvaktar dessutom det justerade protokollet från ks.

Bloggredaktionen.