söndag 3 april 2011

Bohusläningen - Jenny Borg slutar!

Den sedan länge hårt kritiserade lokalredaktören i Färgelanda - Jenny Borg - slutar.

Det är innebörden av den nyhet som Bohusläningen publicerade i lördagens tidning, där Jenny Borg presenteras som tidningens nya nöjesredaktör.

Frågan är vad Bloggen erfar känslig för tidningen och någon kommentar, till att - och varför - Jenny Borg skall sluta i Färgelanda, lämnas inte.

Till slut blev sannolikt protesterna från allmänheten, prenumerationsuppsägningar och det ständiga ifrågasättandet av tidningens integritet, för mycket för tidningens ledning (klicka på länken).

Under sin tid som lokalredaktör ingick Jenny Borg ett oheligt äktenskap med oppositionsrådet Ulla Börjesson (S), där det inom journalistiken välkända dramaturgiska knepet "boven, experten och offret" användes systematiskt i den lokala samhällsrapporteringen.

Boven i Jenny Borgs artiklar var alltid Alliansen (C, M och KD), eller någon av dess företrädare.

Experten var nästan alltid Ulla Börjesson (ibland någon annan ur oppositionen, som t.ex. Tommy Larsson (S) eller Kerstin Fredriksson (S)).

Offret var oftast tjänstemännen, ibland namngivna (t.ex. kommunchefen Jan Eriksson), men oftare hänvisade till under samlingsnamnet "tjänstemännen". Offret kunde även vara allmänheten, varvid alla kommunens invånare framställdes som offer för Alliansens politik (klicka på länken).

Mot slutet av sin tid som lokalredaktör, kunde man också märka att Jenny Borg blev alltmer upptagen med Bloggen, vilket närmast kan liknas vid en besatthet. "Vet du vem som skriver på Bloggen?", var den stående frågan när Jenny Borg träffade Färgelandas politiker, men hon frågade även många ur allmänheten.

Det överdrivet stora intresset för Bloggen framskymtar även i den artikel, som vi länkat till ovan. Förutom att Jenny Borg lyckas med konststycket att använda en S-märkt tjänsteman som både offer och expert, ger hon avslutningsvis en känga till Bloggen med hjälp av en anonym representant för allmänheten.

Om Jenny Borg hade arbetat för en facklig eller religiös tidning, hade nog ingen höjt på ögonen för den partiska och ensidiga rapporteringen - det hör liksom till. Men som lokalredaktör för en dagstidning, som skall vara opartisk i sin nyhetsförmedling, fungerar det inte.

Förhoppningsvis lyckas Jenny Borg bättre som nöjesredaktör, där hon kan ta ut svängarna ordentligt. Vi på Bloggen önskar henne lycka till.

Bloggredaktionen