måndag 18 april 2011

Kommunalförbundet Dalsland "hjälper" Färgelanda bryta mot lagen

I dagens Bohusläningen läser vi om hur Färgelanda kommun "får hjälp" av Kommunalförbundet Dalsland att bryta mot lagen (klicka på länken).

Det är Katarina Gip, inköpsansvarig vid Kommunalförbundet Dalsland, som glatt berättar hur hon gått tillväga för att kringgå EU:s upphandlingsregler. Korkat? Ja, mycket.

Mathias Sylwan, förbundsjurist på SKL, uppger - helt korrekt för övrigt - att det är syftet som är avgörande. Normalt sett brukar det vara så att den upphandlande enheten (i det här fallet Kommunalförbundet Dalsland) bestrider att upphandlingsförfarandet haft ett olagligt syfte.

I många fall kan det därför vara svårt för Konkurrensverket (tillsynsmyndigheten) att utifrån handlingarna i ett ärende bedöma huruvida syftet är olagligt. Men i det här fallet behöver dock inte Konkurrensverket jobba särskilt hårt, eftersom Katarina Gip varit vänlig nog att tala om att hela upplägget gick ut på att kringgå EU:s regelverk.

Förfarandet strider mot en grundbult i idén med EU - nämligen den om fri konkurrens inom unionen. I förlängningen - om fler myndigheter och länder anammar kommunalförbundets arbetsmetoder - riskerar den fria konkurrensen att sättas ur spel.

Det är inte acceptabelt att Färgelanda deltar i verksamheter och i förfaranden, som innebär att kommunen medvetet bryter mot lagar och förordningar.

Bloggredaktionen