fredag 27 augusti 2010

Demensboendet - Referat från gårdagens debatt!

Bloggen är skyldig er ett referat från gårdagens debatt i Stigens Folkets hus om det nya demensboendet.

Först till rakning var den reformerade kommunisten Edgardo Varas, numera företrädande Vänsterpartiet. Varas - som kvällen till ära uppträdde i ensamt majestät - inledde sin vacklande tirad med rikspolitik!, men försvann snart in i dimman på riktigt när han försökte tala om verkligheten i Färgelanda. Åhörarna på plats undrade samfällt vart Edgardo förirrat sig, men de enda urskiljbara ord som kunde uppfattas var "Japp japp japp"(det är ett slags stödord som Edgardo brukar lägga in för att bekräfta sig själv och sina påståenden). Men till slut hade ändå Edgardo förbrukat sina fem minuter, varefter stafettpinnen gick vidare.

Näste man till rakning var S-kommunalrådet Ulla Börjesson, men hon hann inte komma längre än till första frågan från kvällens moderator, innan ridån gick ner. Som kommunalråd - avlönad av oss skattebetalare - förväntas Fru Börjesson vara insatt i äldreomsorgsfrågor, men när hon ombads redogöra för hur äldreboendena ser ut, hur platserna är fördelade m m, släcktes lampan över Fru Börjessons ansträngda anlete. Efter några sekunders ångestfylld tankeverksamhet kom så till slut svaret från Fru Börjessons röda läppar - "jag hade inte förberett mig på sådana frågor så jag får nog passa". Ridå som sagt. Som sufflör hade Fru Börjesson "påläggskalven" Frank Öjeling, men denne måste tydligen äta upp sig ordentligt eftersom han under debatten endast utmärkte sig genom sin tystnad.

Därefter fick Olle Hagström (FP) chansen. Hagström - som till en början sufflerades av Inger Andersson (FP) - gjorde ingen besviken. Olle inledde med att göra sig till allmänt åtlöje och blev vederbörligen utskrattad av församlingen. Den dråpliga incidenten inträffade när Olle försökte förklara hur FP kunde lova fria busskort åt ungdomar, medan de äldre får betala dyrt för sin färdtjänst?. Olle uttalade många och förvirrade ord, som sammanfattningsvis gick ut på att pensionärerna - till skillnad från ungdomarna - inte har något behov av aktiviteter. Det var i detta läge som Olles sufflös Inger fick nog och gick ner och satte sig bland publiken. Sannolikt ville hon inte sitt bredvid Olle och skämmas. Olle utmärkte sig även genom att visa prov på en genuin okunskap beträffande de ockerhyror, som de demensboende på Solgården tvingas betala. Han menade att det var Valbohems fel, eftersom kommunen inte bestämde hyresnivån. Ridå igen således för Olle, som förmodligen inte stärkte sina och FP:s aktier inför valet.

Övriga partiers representanter gjorde habila insatser.

Moderaterna, företrädda av Jeanette Nyberg och Lisen Forssell, var klara och tydliga samt förde fram ett intressant förslag om nybyggnation av demensboende i Ellenö. Moderaterna har dessutom en vision om att bygga fler bostäder och andra typer av äldreboenden i Ellenö, vilket utgör en spännande tanke.

Centerpartiet, företrädda av Thorbjörn Jakobsson med Ann-Marie Jacobsson som sufflös, gjorde ett stabilt intryck men det kom samtidigt inga nyheter från det lägret.

Kristdemokraterna slutligen, företrädda av Bill Östlund med Peter Johansson som sufflör, gjorde ett tydligt och stabilt intryck samt tillförde en hel del substans i debatten. Några direkta nyheter kom det dock inte heller från det lägret.

Idag är det 23 dagar kvar till valet.

Trevlig helg önskar Bloggredaktionen