tisdag 22 juni 2010

IAC avslöjar jobbluffen i Björnhuset

Häromdagen rapporterades att IAC tagit in ett 100-tal nya anställda.

Samtidigt har Färgelanda kommun lagt nästan 100 miljoner skattekronor på att ta in konkursmässiga företag till Björnhuset, rationalisera deras verksamheter och därmed göra ett stort antal människor arbetslösa.

De ansvariga i Björnhushärvan (ledande tjänstemän och ledande politiker från S,FP, C och V) har därmed i dubbel bemärkelse gjort kommuninvånarna en björntjänst.Dels innebär "investeringen" i Björnhuset färre jobb hos Björnhusföretagen, dels innebär den färre jobb hos kommunen och en kraftigt försämrad kommunal service.

De 100 nya jobben på IAC visar var kommunens tillväxtmotor befinner sig och i vilken näringssektor jobben i Färgelanda skapas. Färgelanda har under mer än 40 år byggt upp en stor och bred kompetens som leverantör av fordonskomponenter. Det är naturligtvis också därför inom detta område, som kommunens näringslivssatsningar skulle ha skett.

Man vidareutvecklar och blir ännu bättre på ett område, som man redan är duktig på och som man vet har stor betydelse för sysselsättningen. Man ger sig inte in i och spekulerar med kommunens pengar på ett område, där man saknar erfarenhet och kunskap. Detta är så grundläggande saker, att redan en femåring skulle förstå det.

Satsningen på livsmedel i Björnhuset motiverades av att "vi behöver ha ett nytt ben att stå på" (läs storhetsvansinne hos "utvecklingsstrategen" Jan Stalfors och hans kompis kommunchefen). Och sällan har man väl skådat ett sådant självmål, som när kommunledningen de senaste fyra åren gjort sitt yttersta för att såga av det enda ben vi står stadigt på, genom att försumma utveckling och samarbete inom fordonskomponentområdet.

I värsta fall innebär kommunledningens inkompetens och brist på ansvar, att hela fordonskomponentindustrin försvinner från Färgelanda. I bästa fall - med draghjälp av konjunkturen - får den en chans att leva vidare och vidareutvecklas. Björnhuset kunde idag ha varit en sjudande arbetsplats inom fordonskomponentindustrin - istället har det blivit pannkaka av alltihop.

Bloggredaktionen