fredag 7 maj 2010

Företagen har noll förtroende för kommunledningen

I dagarna kom resultatet av Svenskt Näringslivs senaste enkätundersökning ang företagsklimatet i din kommun.

Resultatet är tragiskt. Kommunen hamnar på 283:e plats av landets 290 kommuner. I praktiken är det endast några övergivna glesbygdskommuner i norra Sverige som ligger lägre. För några år sedan firade Jan Eriksson med tårta på kommunkontoret, efter att kommunen åkt upp några pinnhål i rankingen. Nu blir det gravöl.

Färgelanda intar den fullständigt katastrofala jumboplatsen "trots" pysselstrategen Jan Stalfors och kommunchefens Jan Erikssons "ansträngningar" att utveckla näringslivet i kommunen.

Förutom dyra utlandsresor, dyra middagar, dyra utredningar, 90 000 000 skattekronor till konkursmässiga företag i Björnhuset, ökad arbetslöshet och ökad utflyttning, har dock inga skönjbara positiva effekter kunnat utläsas av detta "arbete".

Under de ca tre år som Björnhusäventyret varat, har all kraft och alla kommunala resurser fokuserat på att fylla de konkursmässiga företagens svarta hål i Björnhuset. Samtidigt har Färgelandas befintliga näringsliv blivit eftersatt och företagarna känner sig med rätta svikna av kommunledningen. Om man tittar på vilka företag och hantverkare som fått jobb i Björnhuset, så är det huvudsakligen företag hemmahörande i Munkedal och övriga västkusten. Färgelandborna har så att säga blivit blåsta på alla håll och kanter, eftersom vi inte fått någonting tillbaka för våra 90 miljoner. Detta är förklaringen till jumboplatsen. Färgelandas företagare har - med all rätt - NOLL förtroende för den korrumperade kommunledningen.

Istället för att stoppa Eriksson huvudlösa framfart i kommunen, har de båda politiska myglarna Kenneth Carlsson (FP) och Ulla Börjesson (S) gjort sitt yttersta för stötta sin kommunchef och ansvarar därför för att vanstyret och den olagliga hanteringen kunnat fortsätta. De har dessutom gjort sitt yttersta för att mörklägga alla fel och brister samt motverkat alla försök att granska härvan.

Kommunrevisionen har i ett antal rapporter riktat förödande kritik mot kommunens hantering av Björnhushärvan. Den senaste rapporten redovisade Bloggen i går, där kommunrevisorerna bl a konstaterar att Björnhusentreprenaden är olaglig eftersom den inte upphandlats och att det saknas ledning, styrning och kontroll. Den beklagansvärdes kommentar till TV4 Väst, är att kommunrevisorernas kritik "är charmig" (klicka på länken för att se inslaget).

När TV4-reportern kritiserar Den beklagansvärdes ordval, ber han om ursäkt. Det hindrar dock inte Den beklagansvärde från att strax därefter upprepa sin fixa idé om charmen att få kritik från revisorerna! Mot bakgrund av Den beklagansvärdes senaste klavertramp, kan man fråga sig om det fortfarande finns någon som anser att han är lämplig att vara kommunens företrädare.

Bloggredaktionen