fredag 9 juli 2010

Ang Bill Östlunds (KD) lovvärda försök att rädda 16,5 miljoner skattekronor

Bill Östlunds (KD) ansträngningar att rädda 16,5 miljoner skattekroner från att försvinna ner i Björnhusets svarta hål, stoppades som bekant redan för ett par månader sedan när förvaltningsrätten sade nej till inhibition (d v s inte ville stoppa utbetalningen av pengarna till Björnhusföretagen).

För någon dag sedan kom även domen i målet, vilken alltså avslog själva överklagandet. Domen var väntad eftersom rätten tidigare nekat inhibition. Om beslutet upphävts hade det för övrigt inte haft någon praktisk betydelse, eftersom pengarna som sagt redan är utbetalda och därmed förlorade.

Avsikten med överklagandet var alltså att försöka stoppa den okontrollerade miljonrullningen, inte att laglighetspröva Björnhusprojektet. Detta har tydligen inte Den beklagansvärde (FP) förstått, som omedelbart efter domen gav propagandaminister Gleisner i uppdrag att trycka upp ett pressmeddelande, som i triumfatoriska ordalag lät meddela att kommunen inte brutit mot lagen. Vi kan vara tämligen säkra på att vi inte sett något pressmeddelande om förvaltningsrätten upphävt beslutet.

Den oblyge Carlsson lät sig t o m citeras och säger bl a att "vi skött ärendet korrekt" och att han "hoppas att vi kan lägga den här diskussionen bakom oss". Den beklagansvärde lämnar även ut sitt mobilnummer, dit intresserade kan vända sig "för ytterligare kommentarer". Och det kan ju tyckas lite konstigt, eftersom Den beklagansvärde är en person som vare sig kan läsa eller förstå en dom, än mindre relatera till den. Däremot förstår vi uttalandet, att han vill lägga "den här diskussionen" bakom sig. Det behöver nämligen Den beklagansvärde göra för att överleva politiskt.

Den beklagansvärde har dock missförstått ett par saker. Förvaltningsrätten har inte tagit ställning till om "ärendet skötts korrekt", bara till om beslutet skulle upphävas enligt de tämligen snäva kriterier som anges i kommunallagen. Utanför Den beklagansvärde lilla värld av medmyglare, är det förmodligen inte många som tycker att det är särskilt korrekt att kasta bort 16 500 000 skattekronor, pengar som vi har skriande behov av i verksamheterna.

Det är också på det sättet att kommunrevisorerna redan konstaterat att Björnhusprojektet skulle ha upphandlats enligt upphandlingslagen LOU - hela Björnhusprojektet vilar därmed på olaglig grund. Detta är naturligtvis väldigt besvärande för Den beklagansvärde och hans kumpaner i kommunledningen.

Som alla minns kom det heller inget pressmeddelande i samband med revisorernas rapport, istället gömdes den undan till efter KF-sammanträdet som beslutade att bevilja det extraanslag om 16,5 mkr, som nu alltså förvaltningsrätten tagit ställning till. Så jobbar fullblodsmyglare. Vi får medge att Den beklagansvärde - liksom Fru Börjesson och kommunchefen - visar prov på enastående duglighet inom detta gebit, men frågan är om kommuninvånarna är betjänta av dylika "tjänster".

Bloggredaktionen



Gleisner slutar som propagandaminister

Kommunens katastrofala ekonomi tvingar nu - till slut - fram nedskärningar även i "staben".

Det handlar bl a om tjänsten som "informationschef" och "utvecklingsstrateg", båda tjänster i den kommunala verksamheten som inrättats för att understödja kommunchefen och ge honom mer makt. Nyttan för kommuninvånarna har - för att uttrycka det milt - varit begränsad.

Tjänsterna har istället fungerat som propagandainstrument i kommunchefens och de båda "kommunalråden" Fru Börjesson (S) och Den beklagansvärdes (FP) ofta odemokratiska och maktfullkomliga beslutsfattande. Enkelt uttryckt har kommunchefen och de båda politikerna haft "kommunkontoret på fickan" och gjort som de behagat med kommunkassan. Listan på trions övertramp är omfattande och kan exemplifieras med Björnhusaffären samt det uppmärksammade mobbningsfallet.

För att undvika att allmänheten får kännedom om sina förehavanden - och därmed undgå kritik - har trion använt Gleisner och "utvecklingsstrategen" Stalfors som rena propagandaorgan. Trion har inte heller dragit sig för att utnyttja kommunens hemsida eller s.k. "pressmedelanden" för egna syften. Detta har då skett genom Gleisner, vars uppgift även varit att "informera" personalen via sitt återkommande "Medspelaren". Stalfors har "informerat" den bredare allmänheten via sina återkommande "nyhetsbrev".

Gleisners och Stalfors primära uppgift har varit att undertrycka all information som kan uppfattas som negativ för trion - t ex uppsägningar av kommunens personal eller kommunrevisorernas uppfattning att Björnhusprojektet vilar på olaglig grund - och framställa en ljusblå bild av ett framgångsrikt Färgelanda. Det måste därför ha kommit som en chock för Stalfors och Gleisner, att verkligheten till slut hann ifatt dem.

Frågan är om verkligheten hinner ifatt kommunchefen, Fru Börjesson och Den beklagansvärde? Hur som helst kommer trion hädanefter att få betydligt svårare att föra ut sitt förljugna budskap i kommunens namn.

Bloggredaktionen