måndag 17 maj 2010

Tog två Dubbeljapp - fick sparken

Expressen skriver om en lagerarbetare som tog två Dubbeljapp, fälldes i hovrätten och fick sparken.

Expressen jämför lagerarbetarens öde med en myglande fastighetsdirektör i Stockholm, som fick sparken efter att ha attesterat felaktiga fakturor för 180 000 kronor (klicka på länken).

Det hade utan vidare kunnat handla om kommunchefen Jan Eriksson, som bl.a. attesterat olagliga utbetalningar om flera miljoner kronor till Björnhussfären. Att Eriksson dessutom attesterat en "projektfaktura" från Logistema på 180 000 kronor och andra diffusa fakturor, framstår i sammanhanget som små försyndelser.

Men i Färgelanda blir inte en myglande kommunchef avskedad - här myglar istället ansvariga politiker ihop med ansvariga tjänstemän. Både kommunchefen och de myglande politikerna i Färgelanda är polisanmälda. Vi får se var det slutar.

Fastighetsdirektören i Stockholm fick 2,2 mkr i fallskärm och slapp polisanmälan. Det tyckte Stockholm stads kommundirektör var rätt. Det tyckte inte Statsåklagare Schults, som på eget initativ inlett en förundersökning mot fastighetsdirektören. Vi får se var det slutar.

Bloggredaktionen

I videoklippet nedan ses kommunchefen "coacha" personalen mot politikerlaget.


Nedan ser vi några ur politikerlaget på träningsläger.

GT skriver om mutskandalen i Göteborg - en jämförelse

Mutskandalen i Göteborg liknar på många sätt Björnhushärvan

Det handlar om ett fåtal personer i maktställning som sitter på flera stolar samtidigt, "kontrollerar" varandra, och som systematiskt bryter mot lagen för att uppnå sina syften. I slutändan handlar det som alltid om ekonomisk vinning.

GT har intervjuat oppositionsrådet Jan Hallberg (M), som ger sin syn på mutskandalen i Göteborg (klicka på länken).

Jan Hallberg pekar på en orsak till att mutskandalen varit möjlig.
- Vi har levt i en kommun där det är väldigt lätt att sätta sig i slutna rum och lösa frågor på ett smidigt sätt, säger han.
- Det kan vara gagneligt för kommunen och saken. Men det skapar en atmosfär där de som har oseriösa eller till och med olagliga avsikter kan gömma sig väldigt lätt.
- Det här bör skicka glödheta signaler genom våra kommuner att hålla isär roller och få folk att se etiskt på uppgifterna, säger Jan Hallberg


Bloggredaktionen