måndag 24 januari 2011

Brottsligheten ökar - Polisen tycker det är bra

I Färgelanda har brottsligheten ökat kraftigt på senare år - samtidigt som otryggheten ökar säger dock Polisen att så är inte fallet!

Det är Anders Ragnesten vid Polisen, som - sin vana trogen - bagatelliserar den negativa utvecklingen med kraftigt ökad brottslighet i Färgelanda. Antalet anmälda brott ökade med hela 184 förra året.

Detta innebär att bara ökningstakten är drygt ett nytt brott varannan dag! Men detta är alltså inget som biter på Ragnesten, som obegripligt nog säger att "Det här är inga stora tal".

Ragnesten påstår vidare att det kraftigt höjda antalet antalet brott beror på en "ökad benägenhet" att anmäla brott. Ragnesten fortsätter sedan med det fullständigt absurda påståendet, att det är Polisens kontakter med kommunen - där Polisen påtalat vikten av att anmäla brott - som gjort att "anmälningsbenägenheten blivit mycket större".

Enligt Ragnesten är det alltså kommunen - inte allmänheten - som drabbats av ökningen om 184 brott förra året?! Pinsamt var ordet, Ragnesten.

Ragnesten nöjer sig dock inte med endast en motsägelse, utan går raskt vidare med att konstatera att "det har varit en väldig ökning av inbrott" - och det känns ju tryggt att höra det, eller hur?

Men inte nog med det - trots att Ragnesten alltså påstår att den ökade brottsligheten beror på en ökad anmälningsbenägenhet, "lyckas" han även förklara detta med "mer polisiär närvaro".

Somliga tycker kanske att detta låter konstigt även av ett annat skäl, eftersom Polisen - förutom vissa stickprovskontroller - aldrig syns till. Under 2010 utfördes 15 inbrott i kommunens skolor, jämfört med tre 2009 - en ökningstakt på 500% bara här. Visst känns det tryggt... Förövarna går dock fortfarande fria, vilket sannolikt förklarar varför inbrotten inte upphör.

I ett försök att "undanröja alla tvivel" hos läsarna, om att den kraftigt ökade brottsligheten inte är något problem, jämför Ragnesten Färgelandas brottsstatistik med staden Uddevalla. Och eftersom staden Uddevallas brottstatistik är högre än lilla landsbygdskommunen Färgelanda, slår Ragnesten oblygt fast att "Färgelanda är en lugn och trygg kommun att bo i". Lögn och förbannad dikt, heter det visst på ett annat språk.

Det är hög tid för Ragnesten och hans vänner inom Polisen att börja fundera i nya banor vad gäller kommuninvånarnas rättmätiga krav på trygghet och säkerhet. Dagens polisiära närvaro - med återkommande stickprovskontroller av nykterhet m.m. - har tyvärr karaktär av "hit and run", vilket inte bidrar till en ökad trygghet för kommuninvånarna. Tvärtom spelar det snarare brottslingarna i händerna.

Ragnestens bild av ökad polisiär närvaro är alltså inte sann. Bara för att antalet polisiära "hit and runs" ökar, innebär inte det att kvalitén på närvaron blivit bättre - vilket Ragnesten försöker inbilla oss.

Istället för dagens "hit and runs", borde Polisen se till att den syns oftare och på fler platser i kommunen. Då hade vi även sluppit en del av det bus och stök, som på senare år fått härja relativt ostört i kommunen. Men vi antar att det inte är så populärt att bedriva "trivial" patrullverksamhet i Färgelanda - långt borta från hemmabasen i Uddevalla.

Polisen borde också börja lägga ner lite tid och resurser på att utreda brotten i Färgelanda, istället för att som idag endast ta emot anmälningar och sedan komma med lika patetiska som beklämmande bortförklaringar.

Bloggredaktionen