fredag 31 juli 2009

Avgå Jan Eriksson!

Bloggen uppmanar kommunchefen Jan Eriksson att avgå. Detta efter dagens avslöjanden om Björnhushärvan i Bohusläningen.

I dagens Bohusläningen framträder styrelseordförandena i Björnerud Gård AB och Lillesjö Seafood AB. De båda bolagen har ju ett par VD:ar, men bolagen ansåg kanske att dessa inte räckte till utan ville skicka fram några tyngre namn. Den ene (Börje Fors) stod så sent som förra året åtalad för – och blev friad för – insiderbrott, den andre (Åke Modig) fick för inte så länge sedan kicken som koncernchef för Swedish Meats – redan efter några månader på posten.

Tre intressanta saker med artikeln. För det första framträder bilden av tudeldning i Björnhushärvan. Å ena sidan är det Väst-Farm AB och å den andra sidan är det Björnerud/Lillesjö. Denna bild förstärks av Bloggens avslöjande igår, att Björneruds VD Cecilia Kullgren och att delägaren i Lillesjö Henrik Johansson numer skall vara ett par. Ägandet i det gamla familjeföretaget tycks nu vara på väg att gå över i andra händer.

För det andra – sensationellt nog! – framgår av artikeln att kommunen lovat bolagen att de inte skall betala en högre hyra än dagens hyresnivå. Enligt Fors betalar Lillesjö idag en hyra på 1 mkr. Björnerud betalar ingen hyra eftersom de äger sin egen fastighet. Väst-Farm betalar några hundra tusen. Om vi förutsätter att Björnerud ändå kommer att få betala hyra, så kommer den sannolikt inte att bli högre än Lillesjös. Om vi då hypotetiserar att Väst-Farm betalar 0,5 mkr i hyra, så skulle de samlade hyresintäkterna för kommunen uppgå till 2,5 mkr/år. Detta skall då jämföras med det ”golv” på hyran som revisorn Tomas Andersson angivit i sin revisionsrapport – minst 6-7 mkr/år plus el, VA etc. Detta skulle då innebära att kommunen gör årliga förluster på minst 3,5-4,5 mkr. I själva verket kommer den årliga förlusten att bli mycket högre, eftersom Anderssons beräkning grundar sig på 62 mkr och att underhållskostnaderna i Björnhusfastigheten är mycket högre än normalt. Fler neddragningar och fler avskedanden är alltså att vänta i de kommunala verksamheterna.

Detta innebär i sin tur att kommunens skattebetalare subventionerar de privata företagen med skattemedel, vilket är olagligt enligt kommunallagen – vem vet, om några år kanske vi kan få läsa om flera personer som bor i London tack vare skattebetalarnas insatser i Färgelanda.

Den centrala frågan i sammanhanget är följande: Vem på kommunen har lovat bolagen samma hyra i Björnhuset som de har idag? Den frågan vill nog både vi och politikerna i ks ha svar på!

För det tredje har Lillesjö enligt Fors fortfarande inte fattat något beslut om att flytta verksamheten till Färgelanda!!! Och detta efter att kommunen satsat minst 70 mkr!!! Vi saknar nästan ord. Att investera de här summorna i en fastighet, utan att tillförsäkra kommunen att man har en hyresgäst, är naturligtvis mer än oansvarigt. Bloggen har bara ett ord att säga till kommunchefen Jan Eriksson: AVGÅ!

Bloggredaktionen!

Björnhusgänget och Syltburken