söndag 7 mars 2010

Dagens insändare 2 - Björnhuset

"Dagens insändare" hämtar vi från lördagens Bohusläningen, där den beklagansvärde och Ulla Börjesson besvarar Magnus Malms insändare.
-----------------------------------------------------------------------------------
"Herr Malm påstår i sin insändare att vi, Ulla Börjesson och Kenneth Carlsson, i högsta grad är ansvariga för vad han kallar Björnhushärvan. Detta är för oss ett märkligt påstående. Vi representerar i kommunfullmäktige två röster av 35 och i kommunstyrelsen två röster av 13 och besitter alltså inte någon egen bestämmanderätt.

Även Herr Malm bör veta att projektet Björnhuset startades under ledning av Ann-Marie Jacobsson (C) - äras den som äras bör - och inte av någon av oss. Däremot har vi båda hela tiden varit positiva till satsningen som vi anser vara en näringslivssatsning som ligger helt rätt i tiden. Politikerna var eniga om satsningen på Björnhuset ända fram till 62 miljoner kronor, därefter gick åsikterna isär.

Att säga nej när vi redan satsat 62 miljoner kronor i projktet var för oss otänkbart då man genom ett sådant ställningstagande skulle kunna försätta kommunen i en ekonomisk omöjlig situation. Ett hus utan hyresgäster skulle inte ge några hyresintäkter men fortfarande skulle en hel del kostnader finnas kvar.

Det omskrivna nedskrivningsbehovet av fastigheten skulle bli ett faktum då värdet på en fastighet utan hyresgäster skulle generera ett stort nedskrivningsbehov. Tycker Herr Malm att det hade varit ett politiskt ansvarstagande om vi skulle ha fattat det beslut som de facto moderater, centerpartister och kristdemokrater föreslog, nämligen att sätta ett stopp för investeringen vid 62 miljoner kronor, utan att ha ett förslag på hur vi i stället skulle ha löst situationen och inget hänsynstagande till de ekonomiska konsekvenser ett sådant beslut skulle ha medfört.

Samma ställningstagande gäller hyreskontrakten där Herr Malm vet att man är två parter som ska skriva under och att man till slut i en förhandling når en punkt där det gäller att ge och ta för att över huvud taget få ett kontrakt till stånd. Om vi här skulle ha följt minoritetens förslag skulle vi troligen ha stått med ett hus utan hyresgäster och med samma ekonomiska konsekvenser som vi beskrivit ovan.

Ulla Börjesson (S)
Kommunstyrelsens 2:e vice ordförande
Kenneth Carlsson (FP)
Kommunstyrelsens 1:e vice ordförande
Färgelanda"
---------------------------------------------------------------------------------
Bloggredaktionen

Dagens insändare - Björnhuset

"Dagens insändare" hämtar vi från torsdagens Bohusläningen, där juristen Magnus Malm svarar på en insändare av den beklagansvärde och Ulla Börjesson.
-----------------------------------------------------------------------------------

"Kenneth Carlsson (FP) och Ulla Börjesson (S) skriver i en insändare att de tar ansvar för Färgelandas utveckling. Som vanligt när de båda politikerna är i farten, har de lite svårt med fakta och slirar inte så lite på sanningen.

De båda kritiserar Bohusläningens ledarskribent Emma Wange för hennes slutsatser – för övrigt samma slutsatser som den externe revisorn Tomas Andersson drar i sin revisionsrapport – bland annat att hyresintäkterna aldrig kommer att täcka kostnaderna. Det innebär alltså att de båda även kritiserar den externe revisorn – vilket är anmärkningsvärt.

Av utrymmesskäl nöjer jag mig med att kommentera Kenneths och Ullas felaktiga påståenden om hyresintäkterna. Redan ett barn förstår att man inte kan säga, att 60 procent av Björnhuset är uthyrt eftersom tre av fem lokaler är uthyrda. Den totala lokalytan i Björnhuset är 8 397 kvadratmeter, varav de tre företagen hyr 7 019. Den lediga lokalytan uppgår därmed till 1 378 kvadratmeter, 16,4 procent, och inte till 40 procent. Dessa siffror framgår av den kalkyl som är en del av kommunstyrelsens beslut att godkänna hyresavtalen.

För det andra är det ointressant om företagen hyr 10 eller 100 procent av lokalytan. De är nämligen skyldiga att betala tillbaka investeringen på hyran. Det är alltså ett lika vilseledande som oseriöst resonemang som Kenneth och Ulla för.

I oktober förra året garanterade Kenneth i kommunfullmäktige att Björnhussatsningen skulle ge break even efter sju år och vinst efter 15 år. Eftersom det visat sig att så inte är fallet, fick Kenneth en fråga om detta till fullmäktiges februarimöte, på vilken han svarade att han inte förstod kalkyler. När han sedan fick den oundvikliga följdfrågan, hur han kan stå i fullmäktige och garantera vinst utan att ha en aning om det, svarade han att han endast garanterat att siffrorna i kalkylen var riktiga, inte att kalkylen i sig var riktig.

Kenneth och Ulla är i högsta grad ansvariga för Björnhushärvan, men har än så länge sluppit ta ansvar. Men det kanske kommer – bland annat har ju 50 kommuninvånare polisanmält de båda för att ha godkänt hyresavtalen. Att så många människor reagerar så kraftigt tycks dock inte bita på Kenneth och Ulla, inte heller att externrevisorn påpekat att kommunen förlorar 38 miljoner kronor i Björnhuset under hyresperioden.

Kenneth och Ulla framstår därmed alltmer som Färgelandas svar på Bagdad Bob. Verkligheten kommer dock att hinna ifatt de båda lagom till valet i september.

Magnus Malm
Färgelanda"
-----------------------------------------------------------------------------------
Bloggredaktionen