måndag 26 oktober 2009

Delårsrapporten - en förväntad katastrof

Bloggen noterar att f d kommunalrådet Zaid Långström (s) åter ger sig in i den politiska hetluften – denna gång som ordf i boksluts- och budgetberedningen. Zaid kommenterar kommunens katastrofala delårsrapport, som visar ett underskott om 10,7 mkr. Zaid skyller naturligtvis på andra – det har han alltid gjort. Även revisorerna riktar kritik mot politikerna – för passivitet och brister i delårsrapporten samt mot kommunstyrelsen, som leds av den beklagansvärde Kenneth Carlsson (fp).

Underskottet är särskilt anmärkningsvärt mot bakgrund av att kommunen räknade med ett överskott i budgeten. Om vi ser tillbaka, så har kommunen förmodligen aldrig tidigare upplevt ett så katastrofalt underskott och avvikelse gentemot budget som i år. Hur kunde det gå så illa? Dålig planering och uteblivna intäkter från Björnhusfiaskot är den största anledningen, även om ansvariga tjänstemän ivrigt förnekar detta. Kommunchefen Jan Eriksson och ekonomichefen har tyvärr varit oförsvarligt passiva, vilket inneburit att underskotten tillåtits fortgå utan åtgärder. Sannolikt är kommunchefens bisysslor i form av föreläsning om Lean-projektet m m samt ekonomichefens barnledighet starkt bidragande orsaker. Det politiska ansvaret vilar främst på den beklagansvärde och Ulla Börjesson (s).

Bloggredaktionen

Polisanmälan och Överklagandet klara!

Efter en del arbete är nu polisanmälan av trolöshetsbrottet klar. Anmälan riktar sig mot de sju ks-ledamöter som godkände hyresavtalen med Björnerud och Lillesjö.

Även överklagandet till länsrätten av ks:s beslut att godkänna hyresavtalen är klart.

Handlingarna kommer nu att hållas tillgängliga för påskrift och Bloggen hoppas att så många som möjligt förenar sig kring polisanmälan och överklagandet.

Bloggredaktionen