lördag 19 februari 2011

Chefstjänstemän söker nya jobb

Det är svårt att tolka uppgifterna i dagens Bohusläningen på annat sätt, än att en eller flera chefstjänstemän söker nya jobb (klicka på länken).

Det är lokalredaktörskan Jenny Borg, notorisk för dåligt underbyggda artiklar och krypskytte mot den borgerliga alliansen, som skriver om den påstått dåliga stämningen mellan "tjänstemännen" och "delar av den politiska majoriteten".

"Tjänstemännen" handlar om en knapp handfull personer på chefsnivå och det är inte svårt att räkna ut vilka "källor" det är som Jenny Borg varit i kontakt med för att svärta ner kommunens rykte.

En anonym tjänsteman klagar på bristande professionalism hos vissa politiker. Mot bakgrund av att det måste betraktas som höjden av oprofessionalism, att hänga ut sin arbetsgivare anonymt i media, sitter den berörde tjänstemannen i ett gigantiskt glashus med väldigt sköra fönsterrutor.

Däremot kan vi hålla med om att politiken inte agerar professionellt mot vissa tjänstemän. Efter att kommun- och ekonomichefen avskedats på grått papper, tycks ett slags handlingsförlamning ha inträtt. Förvaltningen befinner sig - med några få undantag - i ett fullständigt sönderfall, både moraliskt och kompetensmässigt.

Trots att majoriteten borde ha fortsatt att rensa upp i förvaltningen, där varning, omplacering, uppsägning eller avsked är exempel på adekvata åtgärder, har man stillatigande åsett hur vissa tjänstemän på olika sätt allvarligt misskött sina arbeten. Dessa tjänstemän bör rimligen vara innerligt glada, för att det stannat vid "bitska och stickiga kommentarer".

Att ge en erinran eller reprimand är visserligen inte fel. I själva verket borde det i normalfallet räcka med en informell uppsträckning, för att en tjänsteman skall skärpa till sig. Men i Färgelandas fall utnyttjar alltså felande tjänstemän den mjuka linjen hos majoritetens politiker, genom att springa till media och klaga som sårade oskulder.

Allt detta sker naturligtvis i syfte att försvaga den politiska majoriteten, som riskerar att bli handlingsförlamad, om den inte kommer tillrätta med de rådande missförhållandena.

Att delar av förvaltningen går i Socialdemokraternas ledband är ingen hemlighet och det är heller ingen hemlighet att vissa tjänstemän anställdes av den förre kommunchefen Jan Eriksson. Att lojaliteten hos en del av dessa tjänstemän inte ligger hos kommunen, har de nu med eftertryck visat genom sitt handlande.

Att kommunalrådet Peter Johansson (KD) ber om ursäkt för fel och brister hos somliga tjänstemän, bidrar inte direkt till att stärka förtroendet för den politiska majoriteten. Det är inte majoritetens fel att somliga tjänstemän missköter sig. Däremot är det majoritetens fel, att inte göra något åt det.

Vad Johansson behöver göra i nuläget är att visa ledarskap gentemot förvaltningen och tillsammans med övriga allianspolitiker verka för att genomföra de förändringar som krävs för att få till stånd en fungerande förvaltning. Annars kan nog Johansson snart hänga upp nyckeln på väggen och gå hem för gott. Artikeln i dagens Bohusläningen accentuerar både problemet med en förvaltning i sönderfall och nödvändigheten av att lösa det fort.

Oppositionsrådet Ulla Börjesson (S) har hittat en meningsfrände i lokalredaktörskan Borg och de båda tar vara på varje tillfälle att svärta ner kommunen med lögner och halvsanningar. Vid gårdagens KS-sammanträde var det visserligen en animerad och delvis hätsk debatt mellan majoritet och opposition, men det fanns ingen hätskhet mellan majoritet och tjänstemän, vilket lokalredaktörskan Borg felaktigt skriver i sin artikel.

Borg använde helt sonika de politiska motsättningarna vid KS-sammanträdet till att i artikeln underblåsa de kraftiga överdrifterna om motsättningar mellan majoritet och tjänstemän.

Majoriteten behöver nog ta sig en funderare på hur man skall hantera Bohusläningens Jenny Borg i fortsättningen, som uppenbarligen utgör ett problem med sitt oseriösa sätt att arbeta.

Bloggredaktionen