torsdag 13 maj 2010

Krokodiler och andra farliga djur i Färgelanda

Bohusläningen rapporterade igår att det dykt upp krokodiler i Färgelanda. De hugger in på allt och alla - kvar blir bara slamsor.

Men kommunchefen Jan Eriksson, Fru Börjesson (S) och Den beklagansvärde (FP) är inte de enda farliga rovdjuren i kommunen. Det finns även en svans av hyenor, som glufsar i sig slamsorna efter odjurens framfart. Det är Ann-Marie Jacobsson (C) som leder detta pack.

Prognosen för årets bokslut pekar på ett minus som närmar sig 10 mkr - och då har inte ens mångmiljonförlusterna från Björnhuset räknats med. Ett veritabelt stålbad väntar därför kommunen, de kommunanställda och kommuninvånarna, med kraftiga nedskärningar, kraftiga försämringar av den kommunala servicen och skattehöjningar. Detta är priset vi får betala för de tre krokodilernas vanskötsel av kommunen och för det lika olagliga som vansinniga Björnhusprojektet.

Tommy Widekärr kommenterar på sin blogg de rykten, som nu florerar om nya uppsägningar av kommunanställda (klicka på länken).

"I dagarna har det börja läcka ut om de friställningar som är på gång i kommunen. Från olika håll hör man nu hur det tisslas och tasslas om nedskärningar inom olika sektorer i kommunen och allt skall tystas ner så mycket som möjligt, för att minimera risken till kaos och folkstorm. Självklart är sådana eventuella nedskärningar helt horribla när man sätter det mot den miljonsatsning som gjorts och fortfarande görs till företagen i Björnhuset. Om melodin är att påstådda nyanställningar i "tillväxtmotorn Björnhuset" sker på beskostnad på uppsägningar inom kommunen, är ingenting vunnet. Bara tragedi och dåligt investerade pengar."

Det är alltså inte bara storgäddor, som personalchefen, som krokodilerna äter ut. Rovdriften går även ut över småfisken och har nu gått så långt, att hela balansen i kommunen hotas när fisken tar slut.

Måste kommunen förstöras fullständigt innan krokodilerna drar vidare och plundrar nästa kommun, eller är det möjligt att oskadliggöra dem i höstens val?

Bloggredaktionen


Ledare ang näringslivsklimatet i kommunen

Efter Svenskt Näringslivs katastrofala enkätundersökning, utvisande att näringslivsklimatet i kommunen är nästan sämst i landet, skyllde den ansvarige "utvecklingsstrategen" Jan Stalfors på mobbningsärendet.

Bohusläningens reporter spann igår vidare på tråden och bad tre företag i kommunen kommentera undersökningen.

Svaren från det ena företaget - Gunnebo - kan vi lämna därhän, eftersom det enligt egen utsago lever sitt eget liv och inte har så mycket kontakter med kommunen.

Svaret från JABA Groups VD Einari Johansson är desto mer intressant, eftersom denne höjer kommunen till skyarna. Einari kan inte förstå varför undersökningen visar att näringslivsklimatet är så dåligt. Han själv tycker nämligen att det är alldeles utmärkt och hade minsann själv deltagit i undersökningen och givit uttryck för denna åsikt.

Einaris redogörelse är tämligen avslöjande och förklarar också resultatet i undersökningen. Det finns nämligen en liten klick företagare som smörjs av mygelkulturen i kommunen. De utvalda har av naturliga skäl inget ont att säga om vare sig Jannarna eller näringslivsklimatet - de tycker självklart att klimatet är utmärkt.

Till saken hör att kommunen - via Jannarna - ställde upp med all möjlig hjälp, när JABA Group startade upp efter Collins & Aikmans nedläggning för några år sedan. Einari har naturligtvis inte glömt och har behållit sina goda kontakter med Jannarna.

Och det är inget fel i goda relationer. Bloggen vill även framhålla att killarna på JABA har gjort det bra. Efter hjälpen i uppstartsskedet har de inte heller fått någon otillbörlig ekonomisk hjälp, i motsats till skandalföretagen i Björnhuset, utan klarat sig på egen hand.

Einaris svar avslöjar dock en avgrundsdjup okunskap om det usla generella näringslivsklimatet i kommunen. Hans svar visar också på en bekymmersam oförmåga att tänka bortom de egna fabriksgrindarna.

Det är nämligen det stora flertalet näringsidkares åsikt som kommer fram i Svenskt Näringslivs enkätundersökning, inte de "pålitliga" företagare som Jan Stalfors återkommande vänder sig till och som allt för ofta figurerar i Stalfors s.k. "nyhetsbrev".

Einari erkänner alltså inte den tysta majoriteten - de företagare som vill, men inte får vara med. Uppenbarligen tror Einari att de företagare som svarat på enkäten inte finns i verkligheten. Men det går inte att utveckla kommunens näringsliv med endast ett fåtal särskilt utvalda aktörer, som dessutom i många fall gynnas på ett direkt otillbörligt sätt. Det får nog Einari vackert inse.

Företagaren Dick Jonefelt - och många med honom - har insett detta och liknar dagens Färgelanda med ett Grekland i miniatyr. Liknelsen är slående, eftersom det ekonomiskt kapsejsade Grekland - liksom Färgelanda - har en näringlivs- och politisk kultur, som bygger på korruption och mygel och där ett fåtal gynnas på det stora flertalets bekostnad.

Det är detta system som Einari hyllar och som Dick Jonefelt fördömer.

Kommunens invånare får döma själva, men kommunens näringsidkare har i vart fall sagt sitt!

Bloggredaktionen