söndag 23 augusti 2009

Inlägg av Bill Östlund - Björnhuset m.m.

Vill tacka Er som via telefon eller brev hör av sig med relevanta tips och frågor.

Till Er som undrar om jag inte kan ta reda på var alla miljonerna tar vägen eftersom Björnhuset fortfarande ser ut som en rivningskåk och vi nu närmar oss 70 miljonersnivån, vill jag säga: -Det går inte att konstatera med de fakturor som finns i kommunen. Observera följande och lägg det på minnet, så förstår ni. Det är företagen själva som beställer arbete och material. Kommunen har ingen egen eller inhyrd personal på plats. När fakturorna kommer till företagen är det de själva som skriver på att de är riktiga. Därefter sammanställer företagen en samlingsfaktura som skickas till kommunen för betalning. Oftast är då endast delar av fakturaunderlaget medskickat till kommunen. Dessutom består fakturaunderlaget ofta endast av att företagen uppger att underentrepenörer har kostat si eller så mycket. Med underentrepenörer menas att företagen har anlitat en entrepenör som i sin tur har anlitat en entrepenör osv. En hel del av de firmor som utfört arbete (och material) som jag vet har varit anlitade finns inte i fakturaunderlaget. De döljer sig i fakturorna under underentrepenörer eller t.o.m. under underunderentrepenörer.Dessutom finns, som ni redan vet, inga beskrivningar eller kalkyler av vad som skulle göras. Ja! så illa är det!

Tyvärr går det inte av pedagogiska skäl att enkelt förklara hur fruktansvärt okontrollerat våra skattemedel har släppts iväg.

Observera också att som det nu är upplagt krävs inte någon som helst motprestation av företagen. De tar ju, som bloggen har visat, t.o.m. betalt för att de pratar med varandra. Det som sker är tragiskt för oss Färgelandabor.

Från början tillskrev jag Ksau/Ks om vad som var på gång att ske. Jag försäkrar Er om att jag då var mycket respektfull i mina ordval och mitt tonfall. Nu vet vi vad som hitills har skett! När det gäller respektlösheten kommer jag för alltid att minnas hur kommunchefen, i våras inför kommunfullmägtige, medvetet ljög om en sådan viktig sak som att han sa att hyreskontrakt var tecknade med samtliga av de inblandade företagen (det finns bandat). Alla vet nu att detta var en lögn. Att detta får bli opåtalat är, tycker jag, fruktansvärt. Som Färgelandabo känner man faktiskt avsky när man tänker på det.

Med vänlig hälsning

Bill Östlund