onsdag 27 maj 2009

Bloggen noterar

… att skolchefen Lindh samt rektorn för det norra skolområdet i kommunen uttalar sig i dagens Bohusläningen. Lindh säger att det är svårt att lägga ned skolor. Det har Bloggen svårt att tro på. Lindh gillar ju att centralisera och Bloggen har egentligen inga synpunkter på Lindhs inställning. Den har han rätt att ha. Bloggen anser dock att det är de valda politikerna som skall sköta skolpolitiken och inte tjänstemännen. Ingen skugga skall därför falla över Lindh, som presterade en i flera stycken undermålig utredning, men ändå var "smart" nog att få Stigen och Järbo Skola nedlagda p.g.a. den.

Hur kunde detta hända undrar då vän av ordning? Jo, Lindhs egen syn på den framtida skolan gick nämligen hand i hand med sossarnas, vänsterns och fp:s intressen och då var det inte så noga, att utredningen inte var sakligt underbyggd. Viktigare var att nedläggningspartierna kunde luta sig mot Lindhs utredning när nedläggningsbeslutet togs.

Bloggen noterar även rektor Nymans uttalande, om att ”Järboskolan är helt underbar. Men ibland måste fakta och praktisk verksamhet gå före känslorna”. Hmm, säger Bloggredaktionen, ännu en tjänsteman som leker politiker och anför en åsikt som inte nödvändigtvis är korrekt.

Men det vi nu bevittnar kanske trots allt är följdriktigt och logiskt i en kommun som saknar politisk styrning, att det är tjänstemännen – oavsett ideologiskt hemvist – som skall stå för politiken, när de folkvalda politikerna svikit och tagit semester på obestämd tid.

Bloggredaktionen!

6 kommentarer:

  1. Det var väl inte så farligt mycket fel i Linds utredning. Han räknade ju bara fel på ett par miljoner och glömde bort att barnen i Järbo inte hade något fritids kvar osv. Och i Stigen var det ungefär samma problem. Fin utredning att basera nedläggningsbeslutet på må jag säga.
    "Förälder"

    SvaraRadera
  2. I Linds utredning var inte ens extra tillkommande skolskjutskostnader medräknade.
    I konsultens utredning visade hon att besparingen på att lägga ner skolorna inte ens var en miljon. Extra lokalkostnader för extra fritids i Högsäter och Ödeborg var inte med. Glömt var också vad det kostar att ha två tomma skolbyggnader.

    Men det är klart att om man låter bli att återanställa ett par vikarierande lärare i Högsäter och Ödeborg så sparar man in nästan en miljon.

    I den sista utredningen fick vi veta att den extra tillkommande skolskjutskostnaden var dubbelt så dyr mot vad som antagits tidigare. Den insatte läsaren kan konstatera att det inte blir någon besparing kvar på att lägga ner skolorna.

    Dessutom var det de små skolorna som hade lägst kostnad per elev. De största skolorna Ödeborg och lilla Valbo hade den högsta kostnaden per elev.

    SvaraRadera
  3. Detta som folk skrivit ovan och dessutom de kostnader som inte går att räkna i pengar direkt. Nämligen att man avbefolkare landsbygden. Om man ska ha en levande landsbygd så måste det finnas skolor. Minskade skatteintäkter som följd.

    SvaraRadera
  4. Tänkvärt av bloggen!! Man röstar ju på partier för att dom förhoppningsvis ska driva dina egna frågor och politik. Man röstar inte på olika partier för att tjänstemännan ska få driva igenom SIN politik.

    SvaraRadera
  5. När jag gick på Valboskolan så var Lindh en inkompetent vikarie.

    Inkompetent är han fortfarande och samma randiga skjorta har han.

    Gammalt ordspråk:Skiten flyter uppåt.

    SvaraRadera
  6. När beslutet om skolnedläggning kom hade politikerna insett att det inte blir några besparingar. Som sagt: extra fritidslokalkostnader, extra skolskjutskostnader, kostn f tomma lokaler finns det inte pengar avsatta till. Utbildningschefen har i gengäld sett till att flera lärare i Högsäter och Ödeborg inte får återanställning till hösten, tvärtemot vad som utlovats politiker och allmänhet. Så med allt större klasser så sjunker lärartätheten, det har bekräftats. Varje elev kommer få mindre hjälp om budget i skolan ska hållas. Detta har inte politikerna en susning om. De lovade att det skulle bli mer resurstid till eleverna efter nedläggning. Om budgeten i alla fall överskrids kommer det snart bli fler skolor som läggs ner...

    SvaraRadera