Nästa onsdag, den 17/6 kl 19.00, är det kf-möte och då skall bl.a. väljas nytt kommunalråd efter avgående Ann-Marie Jacobsson (c). Spekulationerna går naturligtvis höga om vem det kan bli!
Sossarna verkar ju inte vilja ta sitt politiska ansvar, trots att de är största parti. Dålig stil och bristande ansvarskänsla tycker Bloggen – sossarna borde ta chansen att visa framfötterna innan valet!
Kanske blir det en Ola Ullsten-lösning? Ni kommer väl ihåg folkpartisten, som efter Fälldinregeringens fall ledde en svekfull minoritetsministär något år. Därefter försvann han snabbt ur politiken – saknad av få. Vem vet, med benäget bistånd från sossarna och vänsterpartiet tar kanske Kenneth Carlsson ”chansen” och gör en ”Ullsten”??!! I vart fall kan Carlsson under ca 1 års tid påräkna en säker inkomst och en stund i det rampljus som han älskar så mycket.
Bloggen uppmanar alla invånare att gå till fullmäktige på onsdag – för att bättre förstå hur demokratin fungerar, eller bättre uttryckt inte fungerar. I kf arbetar ledamöterna ”hårt” med att rösta igenom redan fattade beslut och är i realiteten marionetter i låtsasdemokratins tjänst.
Ta även chansen att ställa våra folkvalda och ledande tjänstemän mot väggen genom att ställa frågor till dem. Det är inte säkert att du får något riktigt svar, men du får i alla fall en bättre uppfattning om dem som lämnar "svaren", vilket kan hjälpa dig i nästa val.
Bloggredaktionen!
I sammanhanget kan det vara av värde att påminna om ordet NEPOTISM, dvs otillbörligt gynnande av släktingar och vänner, särskilt när det gäller tillsättning av offentliga tjänster.
SvaraRaderaSamhällsforskaren Bo Rothstein skriver i dagens GP om dysfunktionella samhällsinstitutioner och lyfter fram nepotismen som ett vanligt problem i postkoloniala strukturer.
Han syftar i första hand på u-länder men betrakta Färgelandas moderna historia.
Färgelanda industrialiserades naturligtvis med textilindustrin i Stigen och spikfabriken i Ödeborg men i beskedlig omfattning och det var först efter Lelångenbanans nerläggning på 1960-talet Färgelanda fick en modern industri. Den var inte sprungen ur lokala initiativ utan resultat av den tidens regionpolitik, där landets stora industrier dansade tango med socialdemokratin och mot ersättning i form av stora ekonomiska fördelar startade satellitfabriker för deltillverkning av, i fallet Färgelanda, Volvobilar.
Färgelanda saknade (och saknar) i princip inflytande över den nya stora industrin och fungerade enbart som leverantör av arbetskraft från en jordbruksbefolkning, som hade svårt att överleva på traktens småjordbruk. Färgelanda blev en Volvokoloni.
Stora globala organisationsförändringar i bilindustrin, när tillverkningen av komponenter bröts ut från huvudindustrierna med slutmontering, har betytt en rad ägarbyten för komponenttillverkningen i Färgelanda men har i praktiken inte förändrat mycket, sett med ett kommunalt perspektiv där det allt överskuggande har varit skatteintäkter från boende i kommunen.
Den kommunala självbestämmanderätten har dessutom varit ytterst begränsad i en situation där fördelningspolitiken styrt med många olika former av statsbidrag.
När bilindustrin nu krackelerar, samtidigt som statens generösa kommunala statsbidrag krymper, uppenbarar sig allvarliga svagheter i den kommunala styrningen.
Politiker som utan att lägga två strån i kors har kunnat inkassera stora skatteintäkter och statsbidrag befinner sig plötsligt i en postkolonial situation.
När både höger- och vänsterpolitiker nu i den helt nya situationen fortsätter mumla mantrat om att ”vi måste lita på våra tjänstemän” är det ren kamikazepolitik eller det Bo Rothstein kallar en dysfunktionell samhällsinstiution.
Satsningarna på livsmedelsindustri i Björnhuset uppvisar stora likheter med gamla tiders utgångna regionpolitik. Staten hade kanske råd men Färgelanda kommun behöver pengarna till vård, skola och omsorg.
Kommunchefen som uppenbarligen aldrig haft en tanke på att bosätta sig i ”kolonin” Färgelanda drabbas som person inte på minsta sätt av den postkoloniala krisen i Färgelanda.
Att en gammal kompis till kommunchefen, med svaga meriter och på dunkla grunder, fått en av kommunens bäst betalda tjänster kan bara kallas nepotism. Framgångarna har följdriktigt uteblivit men pengarna rinner mellan fingrarna.
Färgelanda är i ett nödläge och behöver med omedelbar verkan en ny näringspolitik med nya krafter både politiskt och verkställande.
Om det verkligen ska hända krävs en allmän politisk tillnyktring och klarsyn.
Livsmedelsindustri är det som ligger närmast till hands som framtid i Färgelanda, i kombination med turism, men de former och de kostnader Färgelanda hittills valt saknar vision, sammanhang och trovärdighet.
Missnöjet som ger sig tillkänna här på bloggen kan inte viftas bort. Risken med missnöje är dessvärre att det lätt slutar med tjafs och pajkastning.
Förhoppningsvis kommer missnöjet inom så kort tid som möjligt att ersättas av konstruktiva förslag om Färgelandas postkoloniala framtid med en mångfald initiativ till nödvändigt småföretagande.
Färgelandas läge är mycket osäkert och det är allvar. Att döma av det som hittills genomförts och pågår är det svårt att tro att en inpendlande ”fogde” och hans ”vasall” kan bidra till Färgelandas framtida välfärd.
Hoppas politikerna tar till sig orden ovan "med omedelbar verkan". Det måste till något nu. Färgelanda måste hamna i positiv dager igen. Nu är det bara negativt och det är synd på en sådan här vacker kommun. Hoppas att det görs något nu som är i rätt riktning. Det är inte rätt riktning att fortsätta att ösa pengar till "Björnhuset", inte betala ut skadestånd för mobbning man redan bett om ursäkt för, rösta på fp som svikit sitt vallöfte. Vad man ska rösta på i nästa val får väl den närmaste framtiden utvisa. Vilket parti/person som vågar ta tag i situationen som är nu. Sedan kanske det inte blir bra med en gång utan det krävs jobb. Men först och främst krävs mod att säga ifrån. Den som har det modet kommer få min röst i nästa val.
SvaraRaderaHoppas verkligen att Kenneth får sin rättmätiga belöning. 1 mandat i nästa val?
SvaraRaderaSkänk bort i 3 bitar; norra, sydvästra,
SvaraRaderasydöstra och så hamnar bitarna 3 andra kommuner.Enligt industriexperter så får
man synergieffekter vid sammangående,
gäller kanske här också,men framför allt,
samtliga nuvarande "politiker" och kommunala tjänstemän,är ett minne blott.
I orter som har stora industriföretag tenderar ungdomar att inte utbilda sig, de vet att om de vill bo kvar så är det ett jobb på industrin som gäller, och där krävs ingen utbildning. Industrier etablerar sig där det finns arbetslöshet och därmed låga löner. Det tragiska med bilindustrin är att den lämnar efter sig oförändrat outbildad arbetskraft. Arbetkraft som inte har en tanke på att starta eget företag t ex. Så när kommunen försöker etablera en ny industri så går man på i samma gamla ekorrhjul.
SvaraRaderaNär samhällsmagasinet Fokus nyigen redovisade sin för fjärde året årliga undersökning av var i Sveriges 290 iommuner det är bäst att bo hamnade Färgelanda på plats 260.
SvaraRaderaI undersökningen har 30 variabler vägts ihop.
På den här webbadressen finns hela listan:
http://www.fokus.se/2009/06/har-ar-det-bast-att-bo-2009
Det är väl lika bra att fullborda katastrofen och låta Kenneth ta över rodret....så han kan sätta skutan riktigt hårt på grund........
SvaraRadera15 juni 00:08 skrev om outbildad arbetskraft. Detta stämmer med ett tjänsteyttrande från Jan Eriksson inkommen till KS 2009-03-11 med Dnr 2008/544.
SvaraRadera"Hur förhåller sig projekten till kommunens gemensamma övergripande mål?"är rubriken. Under punkten "Invånarna som utgångspunkt" står
"Färgelandamat: arbetstillfällen i förhållande till genomsknittlig utbildningsnivå ger jobb lokalt"
Ska man tolka det som: Kom hit. Vi har billig arbetskraft.
I kväll får vi se om brott lönar sig!!!
SvaraRadera