onsdag 2 september 2009

Demokratisk kollaps i ks

Tyvärr blev det återigen en präktig demokratisk skandal i ks. Två centrala ärenden, det om tilläggsanslag till Björnhuset och det om hyresavtalen ströks helt sonika av ks vice ordf Kenneth Carlsson (fp)strax efter mötets öppnande.

Carlsson har som "fungerande" ordf ansvaret för dagordningen. Både politiker, allmänhet och media måste kunna lita på att den demokratiska processen fungerar. Bloggen vet inte vad som ligger bakom misslyckandet och vill därför inte i nuläget hänga Carlsson. Men antingen har Carlsson fantiserat om hyresavtalen och "trott" att de skulle vara klara till mötet, eller så har kommunchef Jan Eriksson lovat att hyresavtalen skulle vara klara till mötet. I det första fallet är det Carlsson som visat att han är inkompetent och i det andra har Eriksson helt enkelt fört Carlsson bakom ljuset. Vi vet inte vad som är sant i nuläget.

I en annan central fråga, nämligen den om ks:s svar på revisorernas frågor föranledda av nya allvarliga brister i Björnhushärvan, gavs inga svar. Här hänvisade Carlsson till att ksau inte behandlat ärendet och att ks därmed inte kunde lämna något svar - det blir istället nästa ks-sammanträde som får ta ställning till den ansvarsfråga som revisorerna ställt. Bloggen vill inte heller i detta fall hänga Carlsson. Det kan nämligen - för en gångs skull och sent omsider - ligga en tanke bakom Carlssons agerande. Vi avvaktar och återkommer när bilden klarnar.

Eftersom ks-mötet blev så pass urvattnat, kommer Bloggen endast att återutsända valda delar via ljudlänk. Vi återkommer med detta.

Bloggredaktionen

65 kommentarer:

  1. Oväntat men ändå väntat på något sätt.

    Allt är ju kaos för närvarande.

    SvaraRadera
  2. Det är nog inte så konstigt att man väljer att inte ta upp hyresavtalen. Ett av företagen, Lillesjö Seefood Måltidslösningar, kommer antagligen, inte att flytta in. I nuläget väljer man att vara kvar i de lokaler man hyr i Vänersborg.

    SvaraRadera
  3. Man tappar ju helt förtroendet när man påminns om detta om och om och om igen... det tar ju aldrig slut.

    SvaraRadera
  4. Lillesjö Seafood har inte råd att flytta in.....,
    men det borde de själva, Jan E, Kenneth C, Ulla B, Anne-Marie J, Hugo H, Irene J samt Edgardo V ha fattat för mycket länge sedan.

    Lillesjö Seafood har inte direkt några lysande årsredovisningar att visa upp... deras affärsidé verkar vara att hyra så billigt som möjligt samt "anställa" personal så länge personen har någon form av bidrag med sig.

    De har nyligen fått nya hyresvärdar i Vänersborg så de kanske sitter i ett bra läge att pressa hyran.

    Undrar hur mycket (eller egentligen lite) pengar kommunen kommer att få in i hyra.... räcker det kanske till att bjuda kommuninvånarna på varsin pannkaka?

    SvaraRadera
  5. Är det så att Jan Eriksson gått iväg och lagt 10-tals skattemiljoner i skräddarsydda lokaler åt Lillesjö, utan garantier för att de ska bli hyresgäst. Då, då vill jag ha hans huvud på ett fat!

    SvaraRadera
  6. Detta "borde" ju innebära att allt arbete kommer att stanna upp tills det är beslutat om mer pengar för nu måste väl 62 miljoner vara slut?

    Sen en fundering till.

    Kan det vara så att dom inte vill ha in Lillesjö som bara ville betala 1 miljon i hyra.Utan dom väntar in alla dessa företag som Jan E berättade om i våras som var intresserade av att hyra in sig i dessa eftertraktade lokaler.....detta innebär ju att kommunen kommer att kunna sätta en riktigt hög hyra!

    Tror fan att Jan E sitter med trumfkort på hand......!

    SvaraRadera
  7. Lillesjö Seefood är ett av företagen som har förbundit sig att hyra 10000kvm i Björnhuset, genom ett ramavtal.

    SvaraRadera
  8. Allt arbete med att färdigställa uttransport från det som skulle vara Lillesjös lokaler upphörde direkt efter semestern, anlednigen var ekonomiska problem.

    SvaraRadera
  9. 21:01 Moderaterna ställde motkrav när JE ville ha nya milj. Denna pengar brist beror på Moderaterna. Ok för mig.

    SvaraRadera
  10. KomL 8:2 läs.
    kommunala förmögenheten får inte äventyres genom riskfyllda ekonomiska placeringar eller transaktioner.

    Ej prövat i domstol

    SvaraRadera
  11. Måste fråga bloggen en sak. Kan inte ks också bli ansvariga vid en sådan här situation? Om de fattar beslut som strider mot kommunallagen och därmed struntar i att det är våra skattepengar de hanterar så måste det rimligtvis kunna leda till att de får ställas ansvariga för den hanteringen?

    SvaraRadera
  12. Vilken sorglig samling inkompetenta viktigpettrar hela ks är! Tror dom är nåt fast egentligen är de för dumma för att inse sin egen dumhet.

    SvaraRadera
  13. Alla som inte reserverat sej kan bli ansvariga enligt KomL

    SvaraRadera
  14. Bilden talar sitt tydliga språk. En "trevlig" och förtrolig stämmning mellan sossarna och Jan ". Maktfullkommliga båda två. Vilka skämt dom är!

    SvaraRadera
  15. Svar: Ja, ledamöterna i ks kan bli personligt ansvariga om de inte beviljas ansvarsfrihet. Det finns nog inte särskilt många invånare som idag skulle bevilja ansvarsfrihet. Frågan om ansvarsfrihet prövas dock av kollegorna i kf - och då förstår ni säkert hur det är med den saken.

    Ledamöterna i ks kan även ådra sig straffrättsligt ansvar. Bloggens bedömning är att vi inte nått den punkten - inte än.

    SvaraRadera
  16. "Det rättsliga utrymmet för att stödja enskilda företag, i sysselsättningsfrämjade syffte, är ytterst begränsat. Godtas endast undantagsvis, kommunen måste kunna bevisa att arbetslösheten motverkas."
    Fall RÅ 1993 ref 98 och RÅ 2000 ref 1
    Synnerliga skäl

    SvaraRadera
  17. AVTAL = LÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅNGBÄNK!

    SvaraRadera
  18. Hej! Vi funderar på att göra en anmälan till ekobrottsmyndigheten. Finns det någon på bloggredaktionen som kan svara oss om det kan nå framgång? I det pdfdoument som vi har hämtat ut så finns en punkt som vi har fastnat för dvs punkten "trolöshet mot borgenär"-vidare finns punkterna bedrägeri, förskingring, mutbrott, penninghäleri,bokföringbrott,skattebrott,försvårande av skattekontroll,otillbörligt gynnande av borgenär samt oredlighet mot borgenär. Har vi prickat in rätt punkt"trolöshet mot borgenär"?

    SvaraRadera
  19. Spåran av Motala förskräcker förstås. Där åkte hela det politiska garnityret med medlöpare ut.

    Förnekelsen av att detta bara är för mycket är psykologiskt logisk.

    Det är ju iofs inte fel på uppsåtet. Färgelanda är i stort behov av en ny näringspolitik. Men att lägga alla ägg i händerna på tre företag är helt galet, särskilt som inga andra åtgärder för att ge kommunen en matprofil genomförs utan allt hänger på dessa tre företag där två har dålig lönsamhet och lever i stark konkurrens.

    Att tro att detta - och enbart detta - löser sysselsättningsproblemen i Färgelanda är aningslöst på gränsen till korkat.

    Det finns några verkligt duktiga entreprenörer i kommunen men herr utvecklingsstrategen dricker inte kaffe där.

    En stark näringspolitik med matprofil kräver marknadsföring, infrastruktur och entusiasm hos många människor.

    Det här är bara så oförsvarligt dumt, perspektivlöst att det enda man kan göra är att ta sig för pannan.

    SvaraRadera
  20. 23.08
    Brottet som åsyftas är trolöshet mot huvudman. Huvudmannen är i det här fallet Färgelanda kommun. Kommunstyrelsen ansvarar för kommunens medelsförvaltning. Kommunstyrelsen är skyldig att ingripa mot felaktiga eller olagliga förhållanden, som innebär att huvudmannen lider skada.

    SvaraRadera
  21. Beredskapssamordnaren/säkerhetschefen
    i kommunen borde bekämpa mygelpandemin.

    SvaraRadera
  22. Tack för svaret angående anmälan , men kan det ge framgång?

    SvaraRadera
  23. Är Lillesjös avhopp andrahandsuppgifter eller kommer de från någon med nära kontakt som kan verifiera påståendet?

    Det var i alla fall ljust i flera rum på kommunkontoret vid 21:30-tiden. Tyder på aktivitet. Storstädning kanske?

    SvaraRadera
  24. Lillesjö flyttar in 23 okt enligt en anställd där.

    SvaraRadera
  25. Pengarna i Lillesjön. Seafood. Ingen bra Måltidslösning.

    SvaraRadera
  26. 23:26
    Lyste det på kommunkontoret? Jag trodde det mest var mörkläggning i maktens korridorer.

    SvaraRadera
  27. 23:26
    I egenskap av kommunens högsta förvaltningsorgan, är det ks som företräder huvudmannen (kommunen) i olika rättsliga frågor. Om ks skulle upprätta en polisanmälan, är det sannolikt att vi får en fällande dom. Om en privatperson upprättar samma anmälan, är det sannolikt att åklagaren inte är speciellt intresserad att driva frågan. Även om brottet kan konstateras i o f s, är det nämligen psykologisk uppförsbacke för åklagagaren, om företrädaren för huvudmannen - ks - inte anser att kommunen blivit utsatt för brott. Åklagaren har ju även sin karriär att tänka på.

    För att göra det lite mer begripligt, kan ks liknas vid en bolagsstyrelse.

    Med vänlig hälsning

    SvaraRadera
  28. Tack för svaren! Det kan ändå vara värt ett försök med en anmälan till Ekobrottsmyndigheten.

    SvaraRadera
  29. Är den 23 okt ett färskt datum, eller är det sagt så sedan länge?

    Är det någon som hört något datum för Björnerud? De hade ju så bråttom att komma in, men de har ju sina egna lokaler. Däremot så står det väl en stor pannkaksmaskin i Björnhuset och drar pengar ur företaget så länge den ståpr outnyttjad.

    SvaraRadera
  30. 23 okt är ett färskt datum, var 18-20 sept för nån vecka sen.

    SvaraRadera
  31. 23:26
    De letade nog pengar, så som de strött dem omkring sig.

    SvaraRadera
  32. Watergatemannen och påskkärringen!HUVA!

    SvaraRadera
  33. Björnhuset har en bit kvar, för att bli en godkänd livsmedelslokal. Får inte ha en sådan utsida.

    SvaraRadera
  34. Jag uppmanar alla som har goda tips att delge dessa till övriga medborgare i kommunen.

    SvaraRadera
  35. Varför denna fördröjning? Det blir bara dyrare. (Om de ska in) Företagen som bygger har ingen som helst anledning att skynda på sitt arbete. Timpengen rullar in så fint och vi betalar, eller har i alla fall gjort det.

    SvaraRadera
  36. 00;07 Extrapris på toa på Coop! Ett bra tips.

    SvaraRadera
  37. Det är mycket kvar utvändigt! Det ser/såg inte så bra ut, men vad är det som gör att det inte kan godkännas? Visste inte Torstensson om detta tidigare? Det är väl han som "har hand om det"?

    Mycket dålig framförhållning!

    SvaraRadera
  38. Växtlighet får inte finnas. Baksidan?

    SvaraRadera
  39. 00:17
    Det är Torstenssons ansvar att styra upp allt som har med bygget att göra. Han har fått uppdraget som byggledare av sina affärskompanjoner Jimmy och Henrik.

    De meriter som krävs för att driva ett byggprojekt av den omfattningen har han överhuvudtaget inte.
    En relevant jämförelse: Tror ni att Marit Paulsen skulle få jobb hos något berömt modehus bara för att hon någon gång stickat en Lovikavante? Nja...... kanske inte....

    Torstensson har förmodligen någon gång byggt en trädkoja, men så mycket mer är det nog inte.

    Färgelanda kommun har dock gett livsmedelsföretagen sitt godkännande till tillsättningen av Sven-Arne som byggledare.

    SvaraRadera
  40. 00:17 Råtta, mus, myra, spindel,fluga, etc = SKADEDJUR. Ingen yta runt livsmedelslokal får vara gynnsam för skadedjur. Sedan hörde jag genom Radio Väst att vi har en orm i kommunkontoret som slingrar sig. Vi får ta Anticimex på den.

    SvaraRadera
  41. 10097 Besökare på Bloggen!!

    När kommer Partiet?

    Vi behöver er.

    SvaraRadera
  42. Total kolaps eller....

    Kommunstyrelsens svar på kritik

    http://www.sr.se/vast/

    Gå in på länken ovan och läs vad ks svarar revisorerna. Nytt parti är nog bara början jag tror att vi behöver helt nya politiker.

    SvaraRadera
  43. En Polisanmälan är nog en självklarhet.Det finns nog många mer "Jimmyhjärnblödningsfakturor"om man börjar rota.

    SvaraRadera
  44. För det första:
    Kommunen säger att jobbet var så komplext samt att man inte visste från början hur fabriken skulle se ut när den blev klar. Detta var orsaken till att man inte gjorde någon upphandling. Skitsnack! Man kan alltid göra en ramavtalsupphandling där entreprenörerna bjuds in att lämna sina timpriser, materielpåslag, resekostnader etc. Då hade man kunnat välja ut de billigaste, dessutom hade lokalt etablerade företag haft en bra chans att stå sig väl i konkurrensen eftersom de har lägre omkostnader för resor.

    För det andra:
    Ge mig 30% av pengarna som är feldebiterade så skall jag gå igenom varenda faktura. Resterande 70% kan kommunen behålla. Jag anar att min timlön hade blivit ganska bra.....

    SvaraRadera
  45. Det är av denna anledning man GÖR upphandling, att byggena är komplexa och man inte vet vart nota slutar. Då kan man inte använda sej av detta som ett försvar.

    Är detta ett dårhus.

    SvaraRadera
  46. Kommunen kunde vänt sig till Ångpanneföreningen. Där finns alla svar! Att säga "komplext därför ingen upphandling", är en dåres försvars tal!

    SvaraRadera
  47. Det var någon som nämnde anmälan här. Skriv gärna en kommentar i bloggen så vet jag och jag skriver gärna under också! Vet flera till som också kan tänka sig att skriva på en anmälan. Ju fler vi är desto bättre.

    SvaraRadera
  48. Såg i dagens bohusläning att Henrik Lind fått det ärofyllda uppdraget att svara på beos skrivelse om stämning. Ks var enl. beo tvungna att svara (inte Jan E) Då han verkar sinnesförvirrad när han säger att han vidhåller att pojken blivit kränkt fast advokaten gått ut i tv och radio och sagt att Färgelanda inte ser det som kränkning utan som enstaka incidenter. Hmm vad kallar man denna sjukdom? Dumhet på hög nivå utan bot!? Ska Nisse få och göra nu när HL ska svara beo. Kanske behövs ytterligare dumstrutar och en liten teckning om det blir så!

    SvaraRadera
  49. Kommungubbar och -gummor bör helst inte ägna sig åt affärer.

    Hade de haft affärnäsor hade de troligen inte blivit just kommunalgubbar och -gummor.

    Det sorgliga är att de har tillgång till stora péngar och det är naturligtvis en stor lockelse att fuska med affärer då.

    Vänersborg är en annan kommun som gjort bedrövliga affärer.

    Här en artikel om deras vettlösa fastighetsaffärer från Svenskt Näringslivs hemsida, artikeln är daterad i juli i år.

    Inte lika stora pengar som i Färgelanda och Vänersborg har ju ett betydligt större skatteunderlag. Den affären har hamnat hos EU-kommissionen. Läs här:

    http://www.svensktnaringsliv.se/fragor/offentlig_upphandling/article82631.ece

    Här var det Den Nya Välfärden som gjorte en utryckning.

    SvaraRadera
  50. Inge Bäckström kanske vet hur man kan hantera kommuner som verkar ha det för gott ställt.

    Han är styrelseordförande i Topp i Brålanda AB samt ordinarie styrelseledamot i både Lillesjö Seafood och Himp AB tillsammans med Henrik Johansson.

    SvaraRadera
  51. Det här med att björnhusprojektet inte tillför Färgelana kommun några jobb stämmer inte riktigt, även om det inte blir en massa arbetstillfällen direkt så kommer väl de som arbetar där idag att gå i pension någon gång och då är det troligt att de anställer kommuninvånare. Det är också stor chans att några anställda som flyttar hit med företagen bosätter sig här och det är ju en bra affär för kommunen.
    Lite mer postiv anda tack.

    SvaraRadera
  52. Intressant det där med topp. Det var ju en jäkla härva när Vänersborgs kommun sålde Toppfastigheten i Brålanda för 9 miljoner och köparen sålde fastigheten 2 veckor senare för 40 miljoner. Bra affär! Dålig affär för skattebetalarna!

    SvaraRadera
  53. Svar till 18:43

    Jodå, några jobb till kommuninvånare samt några nyinflyttningar blir det nog, men det till en oerhört hög kostnad.

    Satsningen som görs kommer att kosta kommunen oerhört mycket pengar varje år.

    Hur mycket tror du att kommunen kommer att dra in i hyra per år? Vi vet att bygget kommer att kosta skattebetalarna 5-8 miljoner årligen, eventuellt ännu mer.

    Nå.... kan du komma en kvalificerad gissning, byggd på ett rimligt antagande......
    Har du sett "klusterföretagens" årsredovisningar?
    Verkar de se bra ut tycker du?

    Lite mer verklighetförankring tack!

    SvaraRadera
  54. 18.43
    Hallå är du nykter eller bara ironisk?

    Vänta tills dom blir pensionärer??? Ja, det är väl ungefär "tänket" i dag från Jannes sida. Återbetalning på MYCKET LÅNG SIKT - sisådär 30-50 år, dvs aldrig.

    Du positive man (jag tror nämligen att du är man) har du tänkt på alla dom som får sparken i kommunen, dom som jobbar med våra gamla och med barnen. Dom får sparken direkt tack vare idiotsatsningen i Björnhuset. Dom behöver inte vänta i 30 år (nu var jag själv ironisk).

    Ett tips till dig positive man: Tänk efter före du öppnar truten nästa gång.

    Med vänliga hälsningar

    SvaraRadera
  55. Är det ingen som tänkt på att man kan bygga om allt till ett badhus nå skulle årskostaden helt plötsligt bli rimlig.

    SvaraRadera
  56. 20.32
    Bra frågeställning. Det är så man borde diskutera frågan. Förlorade jobb nu och idag i de kommunala verksamheterna kontra framtida "fantasijobb" i Björnhuset för 70 miljoner plus.

    SvaraRadera
  57. 18:43 Kan du säga vilket år vi når break even? En ganska dum fråga till dig som inte kan se helheten.

    SvaraRadera
  58. Kommuninvånarna är tagna som gisslan.

    SvaraRadera
  59. Jag blir rädd när jag läser vilken naivitet det finns hos vissa människor.

    Jag är även riktigt orolig när jag tänker på hur korkade våra politiker är. Ännu har jag inte hört någon, -jag upprepar- någon enda av dem uttala sig kritiskt om satsningen de gjort.

    Det oroar mig av den anledningen att när de inte kan förstå hur tokigt det är så lär de väl fortsätta med tokigheter.

    Tittar man tillbaka på exempelvis upphandlingen av skolskjutsar så har de gjort ett riktigt dåligt jobb (det är väl i och för sig tjänstemännen som upphandlat detta).
    Statistiken mellan 2003 och 2007 visar att Färgelanda har den 4:e HÖGSTA skolskjutskostnaden per elev i hela Sverige.

    Nog för att det är glesbyggd, men det är ju inte Lappland direkt.

    Gissa om Orusttrafiken blåst kommunen!

    Betänk även att detta var FÖRE de senaste skolnedläggningarna! Nu toppar vi väl snart den ligan....

    SvaraRadera
  60. Det känns som vi bor i ett laglöst land där JE är Sheriffen som ingen vågar trotsa och han gör precis som han vill.

    Våra politiker är fega ynkryggar som står på rad för att få kyssa honom där ryggen byter namn.

    SvaraRadera
  61. En fråga till alla ni experter på denna blogg. Vad tror ni om ett Färgelanda utan IAC fabriken? Ett mycket troligt scenario är att den inom 2-3 år är borta och befintlig tillverkning är flyttad. Jag tror inte det spelar någon roll om vi har plöjt ner 70 eller 30 miljoner i björnhuset, den här kommunen är ändå dödsdömd på sikt.

    SvaraRadera
  62. Inte om vi engagerar oss och får bort den osunda ledningen vi har just nu.
    Med nytt styre vid rodret kommer kommunen blomstra.
    Och det behövs inte miljoner som plöjs ner till ingen nytta, eller någras nytta, utan ett sunt tänk, vilket saknas just nu. Kanske någon som förstår att jobbet att styra denna kommun är något man gör för invånarnas bästa inte för sin egen skull.

    SvaraRadera
  63. Är det en folkpartist som skrivit idiotkommentarerna 18:43 och 21:55? Typiskt en jäkla vindflöjel. DNV 21:25 ,vill bara informera dig om att Kenneth Carlsson under ks kritiserade de som kallade Färgelanda för glesbyggd.

    Enligt kaptenen för falskhetspartiet ska det heta LANDSBYGGD...hmm.... passande LANDSBYGGDSPROJEKT och LEADER.

    Irené och KD vakna nu för sjutton gubbar! Hjälp Moderaterna att våga bryta detta förbannade falskspel gentemot allmänheten. Ni har bara vinna på detta, ta steget det är dags nu!

    SvaraRadera
  64. Till 21:55

    Så du tycker inte 40MSEK spelar någon roll?

    Sitter du i fullmäktige?

    Jag tycker det är bra att man satsar på exempelvis livsmedelstillverkning. Men man MÅSTE veta vad man gör! Man MÅSTE GÖRA RÄTT! Det är skattepengar som behövs så väl inom vård, skola och omsorg.

    Känner du till företagen som är på väg in i Björnhuset?

    Det gör jag! Deras affärsidé bygger till stor del på att skaffa billig arbetskraft. Antingen skall de ha "bidrag med sig" eller så skall det vara östatsarbetare som de kan hantera hur de vill. Det har hänt att arbetare gömt sig när det kommit okända besökare till arbetsplatsen. Kanske saknas arbetstillstånd, uppehållstillstånd etc.

    Även våran vän Jimmy gillar att hålla sig med polsk arbetskraft, ja vem vet... kanske äggen är polska också...

    Men han vill gärna visa upp en bild av att vara lokal och nära oss. Han vill att vi skall köpa hans ägg för att gynna det lokala näringslivet. Då kanske han borde använda sig av lokala firmor till sina diverse ombyggnader.

    Hantverkare som jobbar på Björnhuset jag talat med vittnar om att det är en enda stor röra, inte alls konstigt att kostnaden springer iväg säger de.

    Satsa gärna på ny branscher i Färgelanda, men gör det på rätt sätt! De politiker vi har idag klarar inte det. De blir bara blåsta!

    Eriksson/Stalfors är ute på diverse frälsningsresor där de hävdar att den sanna läran heter Lean. Vad är då Lean frågar sig den oinvigde. Jo, man skall få ut mesta möjliga resultat med minsta möjliga medel.

    Båda Jannarna har varit mycket inblandade i B-huset. Resultatet? Ja inte kan man kalla det Lean i alla fall, nej, här får man väldigt litet för pengarna. Martin Timell skulle kallat det dyrt!

    SvaraRadera
  65. Med Kenneth i spetsen för Färgelanda kommun, så kommer det bli glesbygd i landsbygden.

    SvaraRadera