fredag 4 september 2009

Sagan om Björnligan

Bloggen publicerar nedan en kommentar från sign "NYGRAN", som ger en insiktsfull bild av spelet kring kommuninvånarnas 70 + miljoner skattekronor i Björnhushärvan.
-----------------------------------------------------------------------------
Hur livsmedelsföretagen lyckades övertala Jan Eriksson att det var bäst att inte använda LOU vet jag inte. Han kanske gick på deras utsaga att det var så svårt att veta hur det skulle bli, och nu drar vi igång!

Jan kunde ju inte veta att det var upplagt för fina jobb till släkt och vänner. Inte ville företagen ha upphandling, inte.

Jimmy Högberg kände ju Sven Arne Torstensson sedan tidigare, och kanske han levererade ägg till Västfarm då. Sambandet dem emellan var klart. De bestämde att Sven Arne skulle kunna vara projektledare. Han hade så många kontakter med byggföretag i Munkedal. Han fick bli den som drev bygget via sitt företag Långöns Produktion Smedgard. Den driftige Henrik Johansson kände Sven Arne sedan tidigare och är också kompanjon med honom.

Henrik kom med på tåget. Han blev något av en konsult i ett rätt tidigt skede genom sitt bolag Henriks Foodware & Consulting. Henrik är även delägare i Lillesjö. En släkting till Henrik drev ett byggbolag, K J Byggnads i Håby. Det företaget kunde man ju anlita som byggföretag.

Björnerud blev ett lämpligt företag att ha med i klustret. De behövde expandera. Närheten till ägg och spannmål fanns hos Västfarm, Torstensson och Johansson.

Idén var klar. Jan Erikson var med på noterna. Varför upphandla? Varför förstöra ett läckert koncept. Sätt igång!

Man sätter igång. Man låter företagen själva beställa och köpa in arbete och material. De tar själva emot fakturorna och attesterar dem åt varandra, för att sedan skicka dem till kommunen för utbetalning. Kommunen har ingen representant på bygget. Ingen kontroll och upplagt för fusk och mygel alltså.

Björnerud och Lillesjö kan förresten ha haft ytterligare en anledning att gå med i klustret. Den senaste tidens bokslut har inte varit någon munter läsning. Skulle de kunna överleva? Kanske med Färgelandas hjälp. Logistema-rapporten säger att det finns fördelar för företagen att flytta om de kan få finansiellt stöd. Några synergifördelar fanns däremot inte. Och eftersom Eriksson och en del politiker gillar att stötta företag med skattepengar, så innebar Logistemas slutsatser grönt ljus för Björnhusaffären.

Hur har det då gått?

Kostnaderna (vissa kallar det investering) för kommunen har blivit enorma - 15 MSEK växte till 70, med önskemål om mer - alltså mer än 10 000:- per invånare.

I Färgelanda bygger Rör och Värme en ny biobränsleeldad fjärrvärmeanläggning i närheten av Björnhuset. Påpassligt nog har Sven Arne och Henrik J bildat ett bolag, Farmflis i Bohuslän AB. Ska de leverera flis till anläggningen?

Henrik J tycks numera vara ”överallt” och är även djupt insyltad i Björnerud, där han bl.a. sitter i styrelsen.

K J Byggnads har det gått bra för. Deras nettoomsättning ökade från 22MSEK till 39MSEK mellan boksluten 2007-08 och 2008-08 och resultatet efter finansnetto ökade från 538 000 till 3 284 000, en ökning med drygt 600% på ett år!!! Fick Jan Eriksson en liten julklapp, månne?

Att de inblandade inte ville upphandla är förståeligt, men jag förstår inte varför kommunstyrelsen, som har ansvaret för skattebetalarnas pengar, inte ville upphandla. Men de kanske inte förstod bättre? Avbön/förklaring på nästa fullmäktige?
--------------------------------------------------------------------------------
Bloggredaktionen

20 kommentarer:

  1. Avbön?? Nej tack! Vad jag vill se är meddelande om avsked av JE och avgång för vissa politiker vid nästa KF. Egentligen borde hela KSAU ställa sina platser till förfogande. Det är de som svikit oss alla - politikerkollegor som allmänhet.

    SvaraRadera
  2. Jag säger som den "Sympatiska" T.Widekärr,
    I denna kommunen vill jag inte äga mark.

    Nu är dax att lämna denna kommunen för här vågar man inte bli gammal.

    SvaraRadera
  3. Avskeda Jan Eriksson NU! Vad väntar dom på. Ett nytt vansighetsprojekt. Anställ någon kompetent person.

    SvaraRadera
  4. Jag tycker inte att man ska gå för hårt åt Widekärr. En bra kille i grund och botten. Bl a ungdomsledare inom Judo. Han tar sitt ansvar som förälder och vuxen och nattvandrar då och då - hur många andra gör det? Någon politiker är han inte och blir det kanske heller aldrig. Han hade ju några olyckliga uttalanden på sin blogg tidigare i år, om bonnläppar och att han ville "röja" i kf m m, där han sitter som ersättare. Om han istället medverkade till att röja upp i sitt eget parti, tror jag att fler skulle se på honom med andra ögon.

    SvaraRadera
  5. Maffian har tagit ett fast grepp om lilla Färgelanda.

    SvaraRadera
  6. Vad f-n är det som händer här? Man saknar ord! Men en sak är säker. Moderaterna får min röst i nästa val. Jag vet fler som tänker så.

    SvaraRadera
  7. Vems skuld är det? Jimmy Högberg och Jan Eriksson har varit drivande i första stund.
    Jimmy Högbergs nätverks nätverk ger denna situation vi upplever i dag. Det är inte bra för oss,vi upplever en form av ödeläggelse av framtidstron. Mitt i detta skeende får vi en frustration, över vissa tjänstemäns och politikers opåverkbarhet. Vi har mötts av mörkläggning och vända ryggar och ingen öppen diskussion. Vi ställer oss frågande, hur detta omöjliga har blivit möjligt, med dessa lagar och regler som vi har. Det råder ingen tvekan om skuldfrågan. Färgelanda Kommun är den skyldige, med brister i tjänstemanna och politikerleden. Dessa brister måste åtgärdas omgånde. AVGÅ!

    SvaraRadera
  8. Förstår att man röstade ned Moderaternas förslag om extra anslag till ekonomisk revision. Många som kommer att sova dåligt när det till slut blir genomlyst. Även revisorerna verkar vara ute på hal is. Många funderar nog på hur man skall rädda sitt eget skinn nu, särskilt Ann-Mari och Ulla som haft mer info och ansvar än övriga. Julfirande på besökstid kanske?

    SvaraRadera
  9. Detta är ju bara sååååå snuskigt. Här ser man tydligt vart våra skattemiljoner försvunnit. Rätt ner i fickorna på privata företagare. Det är så äckligt att jag kan spy när jag ser det. Och sen alla som får gå från sina jobb i kommunen tack vare det här. FY FAN!

    SvaraRadera
  10. Jag håller med om att ledargarnityret måste bort. Vi kommer inte vidare utan föryngring i kommunen. De som sitter där nu har suttit där alltför länge. Den inre kretsen är ett korrumperat kompisgäng som inte ser några fel och brister hos varandra. Fruktansvärt farligt när det blir så, särskilt som i Färgelandas fall när kompisgänget är "glada amatörer" som saknar kompetens. Exemplet Björnhuset visar hur fel det kan bli.

    SvaraRadera
  11. Kräv fullständig revision!

    SvaraRadera
  12. Det är fascinerande när man tittar på herrarna Henrik Johansson, Sven-Arne Torstensson och Jimmy Högberg: Att allihopa är förtjusta i fjäderfän. Henrik J = Kronfågel, Sven-Arne T = Kronägg och Jimmy H = Torggummans ägg. Kluck!Kluck!Kluck!Inte nog med det. Tittar man på Smedberg gård (Sven-Arne) så håller han just nu på med Smedbergs hästby och inköpschefen på Lillesjö Jerker Sjöberg (Nossebro) byggde just nu i somras en stor anläggning "Active Stable" Hästar hästar, hästar iiihhh, iiihhh...

    SvaraRadera
  13. I början av Björnhushärvan trodde jag att det snart skulle visa sig att politikerna fattade att det var mycket som var tveksamt. Inte idén som sådan, utan det sätt den sattes igång. Jag tyckte det var lite pinsamt att ingen av dem reagerade, men trodde att någon snart skulle göra det. Inte kunde det väl vara så att alla blint litade på en liten självutnämnd elit?

    Det var tydligen så. Alla litade på ledaren. Ingen hade nog respekt för sitt förtroendeuppdrag att våga säga emot.Vi försöker inpränta i våra ungdomar att de inte ska ge vika för grupptryck, utan våga stå för det de känner är rätt och riktigt. Våra folkvalda är då inga goda förebilder!

    Skulle det vara så att politikerna fullt och fast tror på Björnhuset så som det utvecklats är det skrämmande. Fattar de inte? Kan de inte ta till sig information och dra slutsatser?

    Nu känns det som att gränsen är nådd. Politikerna är som förlamade, förstenade, utan självkänsla. Det är tragiskt för dem, men än mer tragiskt är det att det drabbar hela kommunens befolkning. Beroende på att ingen vågade dra i nödbromsen kan vi inte få en fullgod basservice och absolut inte det som ger tillvaron en guldkant. Pengarna finns inte längre i vår påse, utan i andras fickor.

    SvaraRadera
  14. henrik J´s mamma jobbar ju på fyrstads el som gör elen i Björnhuset. Så det finns allt många släkt och vänner i den här härvan!

    SvaraRadera
  15. Jan Eriksson,Jan Stalfors, borde rullas i tjära och fjädrar, för då passar de ännu bättre ihop med denna "hönsgård/äggröra".

    Snart skaffar sig väl gänget "broilers" också, så är maffiastuket fullbordat.

    SvaraRadera
  16. Samarbete på gång i kommunstyrelsen.
    Stor rubrik i dagens Bohusläning (5/9). Vadan detta? Jag tycker mig ha sett att kärnfrågan, Björnhuset, inte pekar åt annat håll än stor enighet. I andra ärenden kan man ha olika åsikter,men kommunens övriga satsningar är i mångt och mycket beroende av hur det blir med ekonomin. Är det en uppriktig satsning, eller är de rädda för att det kommer in nya krafter, nya krafter som kan ta mandat från dem? Man kan undra.

    Här finns inte Jan E med. Har han så starka trådar in i politikerkåren att de inte vågar ställa honom åt sidan, eller kommer de överens om att kommunen HAR lidit skada och låter rättsväsendet ta hand om honom.

    Eller ...... Är politikerna rädda för att det bli de som kommer att få stå till svars inför rättsväsendet.

    Hugo Hultgren(M):"Jag ser en öppning. Det känns väldigt bra."

    Frank Öjeling(S):"....Det funkar inte att sitta och vara ovänner. Så nu känns det bra att vi samsats om att ta oss igenom detta."

    Tore Hansson(C):"Vi ser en liten ljusning,det känns positivt inför framtiden."

    Man ska samarbeta över partigränserna fram till valet. Först och främst måste Björnhuset lösas. Det kommer att dränera kommunen på enorma pengar. Hur de än vrider och vänder på det finns skulden kvar och måste betalas.

    Vi vill se resultat och inte bara fagra ord!

    SvaraRadera
  17. Det ser ut som att myglarna kommer undan m a o... och att myglet fortsätter som tidigare...

    SvaraRadera
  18. Det är nog trots allt bara ett nytt parti som kan ändra den politiska spelplanen i kommunen. Annars myglarna kvar i orubbat bo och fortsätter att förstöra och suga ut kommunen tills absolut inget finns kvar.

    SvaraRadera
  19. Frank Öjeling(S) säger att...Vi har ett ansvar gentemot våra väljare???

    Har dom fattat det först nu?

    Men det är klart det finns väl inte så många S väljare kvar nu.

    SvaraRadera
  20. Tja, det får väl helt enkelt bli ett nytt parti. Allmänheten får ta makten genom att rösta rätt nästa val. Hoppas det blir många,många mandat. Jag ska njuta när Jan E,Jan S, Eric Hietala och Gleisner får gå från sina stolar. Detta gäller KS och KF också i allra högsta grad.

    SvaraRadera