söndag 11 oktober 2009

Likhet inför lagen?

Färgelanda och Sverige behöver väckas ur sin Törnrosasömn och ta itu med den djupt rotade politiska korruption, som kostar landet miljarder varje år och som raserar tilltron till vårt demokratiska system.

I fallet Björnhuset är det för skattebetalarna och kommuninvånarna i övrigt centralt, att en polisanmälan upprättas och att åtal väcks samt att de skyldiga blir fällda. Detta är viktigt för att återupprätta kommuninvånarnas heder, men också för att få bort korrumperade element som idag förstör kommunen genom att utnyttja en tandlös kommunallag samt det faktum att det i det offentliga livet insmugit sig en ”oskriven lag” om straffrättslig immunitet för politiker och högre tjänstemän. Här sitter fömodligen landets journalister och politiker i världens största glashus, när de klagar på Putin, Berlusconi m fl i vår omvärld.

En företagare som slarvat med bokföringen och undanhållit några hundra tusen kronor i skatt är ett tacksamt byte att lagföra och dessutom något som har politikernas stöd. En kommunchef som betalar ut 10-tals miljoner till ett okänt bolag utan avtal eller politiska beslut och politiker som uppsåtligen orsakar sin huvudman skada, är emellertid inte lika tacksamt att lagföra. Vissa brott lagförs således och andra inte. Det är så förtroendet för rättsstaten och demokratin urholkas och till slut dör.

Vi får se vad som händer i Färgelanda. I bästa fall kan det som nu sker bli till en väckarklocka och leda till tuffare lagstiftning. Frågan om personligt ansvar och politikernas straffrättsliga ansvar behöver tydliggöras och direkt skrivas in i kommunallagen. Landets åklagare måste dessutom börja tillämpa befintlig lagstiftning på det frälsestånd – bestående av högre tjänstemän och politiker – som idag tycks stå över lagen.

Bloggredaktionen

10 kommentarer:

  1. DEMOKRATI!

    Är åklagare ett frälse, som står över lagen, där lagen godtyckligt åberopas när så passar?

    Skyddas inte demokratin här, rasar tilltron till rättsstaten, vilket kommer att skapa allvarliga konflikter.

    SvaraRadera
  2. Snarare är det högre tjänstemän och politiker som har utkristalliserats som ett nytt frälse – ”untouchables”.

    SvaraRadera
  3. Tänk vilka tragika personer det finns och inget kan man göra åt dem heller verkligen beklännande och tragiskt

    SvaraRadera
  4. Vi kan visst göra något. Vi kan rösta!

    Det är inte så många röster som behöver byte "sida" för att vi ska få tillbaka demokratin.

    Därför är det extremt viktigt val vi har framför oss.

    Ett mandat är ca 200 röster. Ska inte vara så svårt att knipa det från "andra" sidan.

    SvaraRadera
  5. Det är så j-la sant som ni skriver. Al Cope-syndromet i Färgelanda, klockrent.

    SvaraRadera
  6. På högskolan i Väst har vi en professor i företagsekonomi.
    Så här presenteras han på www.hv.se

    "Stefan Lagrosen är professor i företagsekonomi vid Högskolan Väst. Hans intresseområden inom forskningen är marknadsföring och kvalitetsutveckling, framför allt inom offentlig sektor.

    Till de viktiga principerna hör för det första att man måste veta vem man tjänar och vad kvalitet är för dem. Det räcker inte med ytliga enkäter för att ta reda på detta utan det krävs en djupgående förståelse av kunderna, eleverna, patienterna eller vilka det nu är.

    För att uppnå kvalitet måste man ställa sig frågorna: Hur gör vi och hur kan vi göra det bättre?"

    Varken Jan Eriksson eller Henrik Lindh har någonsin ställt sej själv fråga: Hur gör vi och hur kan vi göra det bättre?

    Vilka dj...la stolpskott dom är. Vi har utbildat folk på högskolan i Väst. Släng ut stolpskotten dom bara kostar pengar och fördärvar våra barn.

    SvaraRadera
  7. Som man bäddar får man ligga!
    Detta skapar politikerförakt samtidigt som skattemoralen sjunker till noll!

    SvaraRadera
  8. ut med de självgoda inkompetenta och in med folk som reflekterar, kommunicerar och tänker efter.

    SvaraRadera
  9. Fattar inte politikerna att invånarna i Färgelanda har fått nog! Det är vi som får betala för hela Björnhushärvan. Redan nu har man avskedat kommunanställda
    som erbjuds några riktigt usla s k pensionslösningar (men detta klarar inte arbetsgivaren själv, ånej, utan anställt en konsult som ska sköta den tråkiga hanteringen och som naturligtvis ska ha betalt för sina tjänster. Detta parallellt med rättegångskostnaderna i mobbningsfallet, där kommunen istället borde ha betalt det BO begärde).
    Ska man då välja att bo kvar i kommunen, där barn som kränks i skolan ifrågasätts, där kommunens ekonomi är körd i botten... ? tja, en sak är då säker, några nyinflyttade invånare kommer det iallafall knappast att bli. Ett tips till politiker och tjänstemän, skicka ut en enkät till alla hushåll i kommunen och få svart på vitt vad innevånarna tycker, det är trots allt vi som avlönar er.

    SvaraRadera
  10. Till 11okt 21:30
    Så bräcklig är en demokrati. I vårt samhälle måste demokratin alltid försvaras i varje stund. Det du skriver "självgoda inkompetenta". Dessa inkompetenta har vi onekligen röstat in, vilket tyvärr idag utgör ett vinnande flertal i vår demokrati i Färgelanda.
    Det finns ställda krav på en förtroendevald!
    Vi har våra garantier genom lag.
    Skall inte överträdelser av kommunallag beivras?
    Skall tjänstemän gå fria när självtagen rätt är tagen, i strid mot upprättade avtal?
    Det får inte finnas ett frälse, det är vår plikt att bekämpa en sådan uppkomst.
    Nu gäller det vår demokrati, nu måste lagbrott lagföras!

    SvaraRadera