måndag 12 oktober 2009

Krister Gustafsson (Kraftsamling Stigen) ang lagföring

Krister Gustafsson (ordf Kraftsamling Stigen), kommenterade igår på Bloggen frågan om lagföring som vi publicerar nedan.

Läs dessutom Liv Landells artikel i dagens GT (klicka på denna länk).

"Frågan om en eventuell polisanmälan är ju intressant. Dock handlar ju brotten bedrägeri/trolöshet mot huvudman ofta om att den åtalade skall ha berikat sig själv och så är ju inte fallet (inte vad jag känner till iallafall). Alltså tror jag snarare något sorts grovt tjänstefel är aktuellt. Hursomhelst tar jag upp frågan på Kraftsamling Stigens årsmöte för att se om Stigenborna är intresserade av att göra gemensam sak med dig Bill i denna fråga."

Bloggens kommentar
Ta t ex en VD eller en styrelse i ett bolag, som frångår ett civilrättsligt bindande avtal med en avtalspartner och säljer en fastighet för 50 mkr som de enligt avtalet skulle sälja för 100 mkr. Visserligen har de inte tjänat en krona på affären själva - det är alltså inte fråga om bedrägeri - men de har orsakat huvudmannen (aktieägarna) stor skada och har därmed gjort sig skyldiga till trolöshetsbrott. Om vi då jämför med ks:s beslut förra onsdagen, kan vi konstatera att ks:s majoritet (sju ledamöter)frångick civilrättsligt bindande avtal med företagen, vilket medfört stor skada för huvudmannen (kommunen). I det första fallet handlar det om missbruk av behörighet p g a förtroendeställning att företräda ett aktiebolag och i det andra handlar det om missbruk av behöriget p g a förtroendeställning från ks:s sida att företräda kommunen. De ledamöter som reserverat sig från besluten går dock fria från ansvar.

Krister Gustafsson nämner brottet tjänstfel. Det är ett brott som begås vid myndighetsutövning enligt brottsbalkens bestämmelser. Bestämmelserna som rör tjänstefel är lite svårhanterliga.

Det är väsentlig skillnad på bedrägeri och trolöshet. För att det skall föreligga ett trolöshetsbrott krävs inte att du skall berika dig själv (vinning), utan missbruk av förtroendeställning till skada för huvudman (d v s ekonomisk skada). En förutsättning för bedrägeri är att det skett en olovlig förmögenhetsöverföring till vinning för någon och till skada för någon annan.

Vi återkommer förmodligen redan i morgon med redovisning av den skada som kommunen orsakats p g a ks:s beslut. Denna redovisning skall sedan medfölja polisanmälan. Vi avvaktar dessutom det justerade protokollet från ks.

Bloggredaktionen.

36 kommentarer:

  1. VD och styrelsemedlem kan i vissa fall vara personligt ansvarig i ett aktiebolag, hur förhållandet råder för förtroendevald i en kommunstyrelse är för mig okänt.
    Här handlar det om gigantiska belopp som tveklöst påverkar allas gemensamhet.
    Jag håller för troligt att personligt ansvar kan föreligga.
    Upplys gärna om kommuner är UPA.

    SvaraRadera
  2. Rapporteringsskyldighet PL (Polislagen)

    9§ När en polisman får kännedom om ett brott som hör under allmänt åtal, skall han lämna rapport om det till sin förman så snart det kan ske.

    En polisman får lämna rapporteftergift om brottet med hänsyn till omständigheterna i det särskilda fallet är obetydligt och det är uppenbart att brottet inte skulle föranleda annan påföljd än böter. Lag(1998:27)

    SvaraRadera
  3. Polisförordningen

    4kap.Skyldigheter i anställningen

    Skyldigheter under ledig tid

    10§
    Även när polismän är lediga är de skyldiga att

    1.efter en förmans order tjänstgöra,

    2.självmant ingripa för att trygga den allmänna ordningen och säkerheten inom det polisdidtrikt där de är anställda.och

    3.självmant anmäla sig hos sin närmaste förman vid...

    SvaraRadera
  4. Ala såsealhdemåkrater moste go friha, såå deso!

    SvaraRadera
  5. Se nu till och fullfölj detta så att dom inte slipper undan den här gången också.

    SvaraRadera
  6. Hej, här kommer en länk till ledaren i dagens GT:

    http://www.gt.se/nyheter/1.1739283/liv-landell-bjornfallan

    Jag tror de svider lite hos UllaKenneth när kritiken kommer från mediadrakarna.... hoppas det iaf.

    SvaraRadera
  7. Tack för den länken.
    Ansvarsfrihet? Nej, näringsförbud om vi skall jämföra med bolag. Politiker som har fattat beslut vilket resulterar i fällande dom bör lämpligen utestängas från förtroendeuppdrag i politiken.
    Sitter säkert ledarmöter i kommunfullmäktige idag som var med och fattade lagvidriga beslut i Telestugan. Blir inte förvånad om samma personer har inflytande över Björnhusbesluten. Sådana personer måste stoppas med ett demokratiskt beslut, det är vår gemensamma säkerhet.

    SvaraRadera
  8. Liv avslutar sin ledare i GT med att fråga om det verkligen är möjligt att kommunstyrelsens ledamöter beviljas ansvarsfrihet efter något sådant här? Tyvärr Liv, jag måste tyvärr krossa dina sista illussioner. Deras "politikerkollegor" i kf kommer att se till den saken, med ett leende på läpparna dessutom.

    SvaraRadera
  9. Satans myglare är vad dom är.....

    SvaraRadera
  10. Politiker är folkvalda och därmed ansvariga för kommunkassan. Ledamöter som missbrukar sin ställning borde bli avstängda under en tid, ungefär som dopade idrottare. Upprepas missbruket borde livstids avstägning vara en regel utan undantag. I fallet Färgelanda verkar det som ledamöterna dopat sig med en överdos av hybris. När de kommer i konfrontation med allmänhetens riddare faller de in i ett regregerat tillstånd. Likt småbarn på dagis börjar de bråka i sina partigrupper m.m. Kontentan av det hela är att ingen av de folkvalda har styrt upp det hela självmant. Det är allmänhetens riddare som har banat vägen och agerat som "stigfinnare". Inte politikerna!

    SvaraRadera
  11. SOCIALMODERATERNA!

    SvaraRadera
  12. Zaid Långström har banat vägen för två skandaler. Telestugan och Björnhuset. Jannarna är också veteraner inom FLOPP AB (Färgelanda Leaders Off Pinsamma Projekt Aktiebolag).

    Livstids avstägning blir min dom.

    SvaraRadera
  13. 23:38
    Varför skriker du så bedrövlig högt?

    Du vet mycket väl att vi inte har några Socialdemokrater i Färgelanda.

    Läs Partiprogrammet så förstår du!

    SvaraRadera
  14. 23:55

    Jag skrev socialMODERATERNA! Det verkar ju vara de som visar mest empati i dagsläget.

    SvaraRadera
  15. Bra ledare i gt. Tycker alla ska gå in och kolla på den. Länk finns i kommentar ovan. Avslutningen lyder så här:

    "Om Färgelanda hade varit med i "Lyxfällan" så hade man först fått sig en utskällning av programledarna. Sedan hade man tvingats sälja Björnhuset och göra upp en betalningsplan med banken, det vill säga skattebetalarna, för återstående skulder.
    Men nu råkar Färgelanda vara en kommun, som hittills kunnat strunta i att kommunicera med både opposition och medborgare.
    Kommunstyrelsen har inte agerat ett dugg mognare än alla klantiga privatpersoner som får sanera sin ekonomi i tv.
    Är det verkligen möjligt att dess ledamöter kan beviljas ansvarsfrihet efter något sådant här?"

    Visst är det så!

    SvaraRadera
  16. I dagens Bohusläning kan man läsa at Färgelanda går back med 11 milj.
    Föreslår därför att Jimmy Högberg, Cecilia Kullgren och Henrik Johansson får ta över driften av Kommunen på konsultbasis. Dessa tre har stor erfarenhet av att driva företag med dålig ekonomi. Kanske kan dom ta en extra tur till London å Kommunens vägnar.

    PS! Allting ordnar sig nog när intäkterna från Björnhuset börjar rulla in.
    Enligt UllaKenneth lär ju inte detta låta vänta på sig.

    SvaraRadera
  17. 5:46
    Du är alldeles för negativ. Du måste se det hela på lite sikt förstår du. Om några år när kommunen förlorat skjortan och kanske gått i konken så vänder det ska du se. Då har vi ingen fungerande skola eller äldreomsorg, men förmodligen kan vi visa upp ett eller annat nytt jobb hos Björnligan (de som kommer att lägenheter i London och Paris om några år). Och om UllaKenneth fortfarande är kvar kan du ge dig den på att de kommer att stå framför Bohusläningens kamera och flina och säga "allt har gått bra" och "Nu har det vänt" samtidigt som kommunen ligger i ruiner.

    SvaraRadera
  18. 12 okt 23.38 och 13 okt 00.11.

    Skrev och skrev? Nej du skrek som en stucken gris! Jag förstår i och för sig, att du har ont och är sjukskriven för detta. Med nu slår det sig på psyket, den dåliga sjukersättningen gör här ett märkbart intåg. Nu är det så, att moderaterna har fixat till så du inte på något sätt skall bli misstänkt för att leva ett lyxliv i din sjukskrivning. Samtidig blir du fort frisk, för vem vill svälta ihjäl. Socialdemokraterna däremot anser att vara sjuk är inget lyxliv trots att ekonomin är hyggligt intakt, det omnämns av dom med ord som trygghet, välfärd, jämlikhet ect.
    Alla bidrar vi med skatt för gemensamheten där sjukersättning ingår. Genom nedskärningar i vår välfärd blir det pengar över. Dessa pengar tilldelas arbetande arbetare, icke pensionerade arbetare. En mycket uppskattat åtgärd i ett egoistiskt Sverige. Det är så hyllat, så regeringen kan inte låta bli att fortsätta på den inslagna vägen, trots att pengarna är slut, nu lånar man till detta.
    Du skriker efter social-Moderaterna som du anser visar mest empati, du behöver inte skrika, dom ser inte dig . Du behöver inte skrika över huvudtaget, vi har inga Socialdemokrater i Färgelanda som kan var till din hjälp.
    Jag upprepar, läs partiprogrammet för Socialdemokraterna så förstår du, vi har inga Socialdemokrater i Färgelanda, punkt slut.

    SvaraRadera
  19. Det finns vissa geografiska platser i vår omvärld som genast förknippas med något bekant. Om jag säger Haag så tänker ni säkert på krigsförbrytare, och Genevé vad tänker ni på då? Ja just det Genevékonventionen. I framtiden kanske Färgelanda förknippas som orten vilken gav positiv förändring till hela riket. Nya lagar och kanske en ny polisenhet för bekämpning av korruption i offentlig verksamhet. Det kanske ser mörkt ut nu, men det kanske gynnar Färgelanda på sikt att allmänheten reagerat så kraftfullt som den har gjort.

    SvaraRadera
  20. Nu har det justerade KS protokollet kommit. Gå in på kommunens hemsida och läs under Politik och Påverkan. (45 sidor)

    Ni som tänkt ställa frågor till Jan E på fullmäktige.....
    Det är inte säkert att han är där. På torsdag ska han och Jan Stalfors samt en Thomas Grunberg berätta om:

    "ett Praktikfall - LEAN i offentlig verksamhet.
    Leean handlar om att effektivisera processerna och optimera resursanvändningen - eller enklare uttryckt-mer värde för mindre pengar och om hur man kan förbättra verksamhetens effektivitet och samtidigt öka medarbetarnas trivsel."

    Detta sker på Ekonomidagarna i Örebro på torsdagen den 22 oktober. Det hela börjar dock på onsdagen och då fullmäktige pågår är det fin middag i Örebro. Spännande att se vad han väljer.

    Jag undrar också vad han väljer för kommun. Om det är Färgelanda är det nog inte ur kommunens perspektiv "mer värde för mindre pengar" . Då gäller det någon annan part.

    SvaraRadera
  21. Till 14:18

    Tyvärr anser jag inte att allmänheten reagerat särskilt kraftigt.. ännu.

    Vi får hoppas på en markant förbättring, upp med nävarna ur byxfickorna!

    Visst, det kanske är många som läser bloggen, men handen på hjärtat, hur många är obekväma nog att gå på KS och KF och demonstrera sitt missnöje?

    Hur många skriver insändare i tidningen?

    Hur många ställer våra förtroendevalda mot väggen?

    Jag är ledsen att säga det, men det är bara 5-10 stycken, åtminstone vad jag sett! Ja, i sanningens namn vet jag ju inte hur många som ringt och tjatat på politiker och tjänstemän, det kanske är fler än så, man får ju hoppas på det.

    Skall det till någon förändring måste trycket öka, sitter din granne i KF så gå och prata med honom/henne!

    Jobbar du ihop med någon av dem, snacka med dem, låt dem få veta vad du tycker!

    För mig känns det oerhört viktigt att inte tilläggsanslaget på 10MSEK blir antaget i KF. Låt matföretagen själva stå för den kostnaden, de själva har ju styrt arbetet och medvetet överstigit kostnadstaket på 62 MSEK.

    Låt oss se vad företagen går för, hyrorna täcker ju inte upp ens de 62 miljonerna så varför ge dem mer?

    Öka trycket på politikerna! Påverka nu!

    SvaraRadera
  22. Dnv 16:49
    Förringa inte denna kraft som är satt i rörelse.
    Ingen kan stoppa den.
    Finns säker politiker som går till sängs med ett grubbel över framtiden.
    Nu samlar vi oss och skriver på en gemensam polisanmälan.

    SvaraRadera
  23. Till DNV:

    Jag brukar nicka instämmande framför datorn till det mesta du skriver även nu när du tycker att mer av oss ska göra oss "obekväma" och ställa frågor i kf.

    Men till saken hör den att som arbetare på ett litet företag i kommunen så kan det vara lite känsligt att göra sig obekväm med tjänstemän och politiker i kommunen.

    Om nu min arbetsgivare skulle få för sig att vilja ha hjälp någongång, vilket ju iofs aldrig hänt tidigare. Så tror jag inte att t ex Jan E skulle vara så speciellt hjälpsam om det finns "obekväma" arbetare på företaget.

    Detta skulle ju inte bara min arbetsgivare få lida för utan även jag och mina arbetskamrater!

    Sen tror ju inte jag att det kommer att finnas varken vilja ,ork,tid eller pengar att hjälpa något annat företag på många år förutom "de 3".

    Tänkte avsluta med ett exempel på Jan E´s bra kontakt med andra företag.

    När jag pratade med Jan E i våras så sa han att han hade en väldigt bra kontakt med min arbetsgivare,då jag nämnde detta på jobbet dagen efter fick jag ett skrattande svar från chefen.
    -Han har inte jag pratat med på ett helt år:-)

    SvaraRadera
  24. Är inte problemet att "bloggen " är anonym?
    Bloggen driver hela processen och ger den huvuddelen av näringen,övriga kommenterar mest fakta.
    Ni som driver bloggen förväntas givetvis vara de som tar initiativet till anmälningar.
    Det finns nog tyvärr inte någon/några som kan ta ta eran roll.
    Väldigt många är beredda att stödja er men har inte förmågan och kraften som krävs att själva starta en process.
    Förstår självklart problematiken i detta då en av bloggens styrkor förmodligen är anonymiteten.
    Hoppas ni hittar en lösning.

    SvaraRadera
  25. I ICAs reklamblad för denna vecka (det står ICA Supermarket Färgelanda) finns en bild på Ägg, Stjärnäggs bruna ägg. Hur jag än letade hittade jag dem inte i affären. Någon som hittat dem? Konstigt. Eller inte konstigt.

    SvaraRadera
  26. till 20.42
    Är detta självaste TW månntro?
    mvh.mohaha(stigenbo)

    SvaraRadera
  27. Funderar lite mer på det där med ägg. Det finns bara Torggumman i Färgelanda tätort. Varför? De har ju inte bara ett varumärke när det gäller andra produkter.

    Ska ta reda på det.

    Det blir ett slags monopol. Ingen valfrihet.

    SvaraRadera
  28. 21:57
    Ett litet tips, fråga i affären.
    Troligen slut! Rykande efterfrågan då ingen vill köpa Torggumman!
    Vänligen

    SvaraRadera
  29. ..då är det bara att skriva sej i en annan kommun som gäller.

    SvaraRadera
  30. Till 20:42

    Hej "Stigenbo".
    Jag respekterar den åsikten, man måste alltid tänka på att man eventuellt (åtminstone i andras ögon) representerar fler människor än sig själv när man uttalar sig.

    Men, jag vet att du inte drog dig för att ringa en mängd politiker när det gällde nedläggningen av skolan, och det är precis så man skall göra.

    Du behöver inte skälla ut Jan Eriksson(men det gör inget om du gör det) eller Jan Stalfors eller Kenneth Carlsson. Du behöver inte skälla alls, det duger bra att ge sakliga argument till förtroendevalda politiker och därmed delge dem din åsikt.

    De kan ju knappast "straffa" din arbetsgivare för att du på ett sakligt sätt framför vad du tycker.

    Däremot är jag rädd att du får samma svar som i skolfrågan, dvs lite svammel som egentligen bara bevisar att de inte bemödat sig att tänka själva.... de tycker som andra bett dem tycka..... jag lovar dig.... de är riktigt dåligt insatta i sakfrågan.

    Jag tror inte ens att UllaKenneth satt sig in i hyresintäkter kontra ombyggnadskostnader, de anser att det är Jan Erikssons jobb, och att han vet vad han gör.

    Hur i allsin dar skulle det se ut om man ifrågasatte kommunchefen.... Milda Makter.... det går inte för sig!

    Missa inte mötet på måndag!

    SvaraRadera
  31. Vi är många som påverkar på vårt eget sätt. Men det känns hopplöst ibland eftersom beslut fattas mot vett och sans. Man behöver inte vara ekonom för att förstå att det var en förlust för kommunen att lägga ner skolorna. Enkel matematik, dvs + och minus. Samma med de beslut som nu fattas.

    Hur räknar dom? Vart ska dom flytta när dom blir pensionärer själva? för här kommer inte finnas någon "budget" för äldre som dom våldför sej på våra skattmedel.

    SvaraRadera
  32. 22:25
    Finns spårbarhet på livsmedel. Du får titta på SE nr. Sedan kollar du med Livsmedelsverket.

    SvaraRadera
  33. Nu förstår jag:
    Kritik mot LEAN

    - Ledarskap genom stress
    - Cheferna pressar de anställda till bristningsgräns
    - Sänker också kvalitén på utförda arbeten

    Tur man inte är kommunanställd!

    SvaraRadera
  34. Här finns en detaljbeskrivning om LEAN.
    http://gupea.ub.gu.se/dspace/bitstream/2077/19287/1/gupea_2077_19287_1.pdf

    SvaraRadera
  35. Till DNV från 14.18

    Du tycker inte att allmänheten har reagerat kraftfullt. Allt är relativt!

    Färgelanda är en mycket liten ort=känsligt läge. Många är släkt,vänner,jaktkamrater m.m.
    Detta förenande band löper över partigränser.

    I små orter är det därför naturligt att man följer med strömmen. Enligt mig är det en kraftfull reaktion och den måste nu fullföljas.

    Starka individer bör skriva på anmälan till polisen. De ska inte skriva under med tanken om att sätta dit någon utan anledning är att upprätthålla demokratin.

    SvaraRadera