torsdag 22 oktober 2009

Lars Karlssons analys

Nedan publicerar vi Lars Karlssons, Mungärderud, analys av gårdagens Kf-möte och Björnhusaffären

"Gårdagens möte var som sagt verkligen en fars!!

Det är tyvärr så att gränsen för när man i praktiken hade kunnat göra något för att mildra konsekvenserna av Björnhusprojektet passerades i och med att hyresavtalen godkändes. Egentligen är det tveksamt om så mycket faktiskt hade kunnat göras då heller. Det stora felet är begånget i ett långt tidigare skede. Det ligger mycket i att det nu gäller att slutföra projektet och lära av misstagen.

Ska man (tveksamt!) ge sig in i ett projekt med den konstruktion som Björnhusprojektet har, då skall man naturligtvis göra en rejäl utredning innan, där det verkligen undersöks hur väl fastigheten är ämnad för den planerade verksamheten. Ett klart och tydligt avtal hade varit på sin plats, där hyresgästerna på papper, utan möjlighet till ifrågasättande i efterhand, godkänt fastigheten som grund för projektet.

Sedan skulle det gjorts fullständigt klart, utan några öppningar för avsteg, att vilken summa ombyggnationerna och anpassningarna än hamnar på, så kommer de - intill sista öret och inklusive ränta - att tas ut via hyran. Möjlighet till att påverka månadskostnaden genom att välja längre avskrivningstid och avtalslängd skulle funnits - Ja! Dock inte hur lång som helst. Sedan hade företagen haft detta att utgå ifrån. De hade varit medvetna om att varje spenderad krona kommer att få betalas - med ränta!

Sedan är det så att i ett sådant här fall kan man inte "försköna" kalkylerna i efterhand genom att sätta ett restvärde. I praktiken har naturligtvis anläggningarna ett restvärde efter avskrivningstiden, men för en kommun med skral ekonomi är det siffran längst ned under strecket, varje månad av varje år som är intressant. Att åtagandet inte belastar kommunens ekonomi löpande under åren framöver är det intressanta. Hyran måste vara satt så att även räntan på alla miljonerna täcks.

Att som Kenneth gör, med en dåres envishet forsätta tugga om sin övertygelse om break-even vid sju år och avkastning efter femton, det är både skrattretande och förargelseväckande på en och samma gång!

Han har ju den sitsen att han är medansvarig till misstagen som begicks i tidigare skede då alliansen styrde, men därtill - som lök på laxen - nu fortsätter med ytterligare klandervärda beslut inom ramen för det inofficiella, men likväl i praktiken existerande samarbetet med (s) och (v). Måste kännas härligt!

Han kom också med en lätt obegriplig och osammanhängande tirad om att utifall att det skulle kunna tänkas dyka upp möjligheter till ytterligare satsningar runt omkring björnhuset, då är det inte alls omöjligt att han inte skulle ställa sig negativ till dem heller (för vem ska väl stå ivägen för en lysande affär???)..

Geeez...."

9 kommentarer:

  1. Välskrivet inlägg. Visar att det trots allt finns hopp för kommunen. Synd bara att det är så få i politiken!

    SvaraRadera
  2. Jag var där igår. Jag kan bara säga en sak. Jag är jävligt besviken. Jag trodde inte det var tillåtet att hålla på och mygla så här. Men det är det tydligen eftersom ingen stoppar det.

    SvaraRadera
  3. Vi hade kunnat få 8 HELTIDSANSTÄLLDA
    LÄRARE EXTRA I 20 ÅR FRAMÅT I KOMMUNENS SKOLOR
    eller

    16 HELTIDSANSTÄLLDA LÄRARE EXTRA
    I 10 ÅR FRAMÅT
    inom skolorna i Färgelanda kommun
    för de 72 miljoner som nu istället
    satsats i Björnhuset.

    Då hade vi fått kunskapsrika, HARMONISKA barn i mindre klasser och mindre mobbing. Barnen hade tyckt om hemmakommunen och hade kanske velat bo kvar och skapa egna företag senare.
    Då hade det blivit KVALITET I SKOLAN. Skolan hade blivit en så god reklampelare att många FAMILJER velat flytta till Färgelanda kommun.

    Nu valde de okunniga politikerna att satsa allt i ett Björnhus, där privata företag rationaliserar bort arbetarna genom att de fått råd att mekanisera produktionen.

    Skolnedläggningarna har medfört att flera lärare har avskedats i kommunen. Är inte det viktigt att arbetstillfällen försvinner inom skolan? Politikerna ljög före valet och sa att alla lärare skulle vara kvar och att eleverna skulle få mer hjälp i skolan. Så blev det inte, istället får vi bara STÖKIGA stressade barn som inte ges en chans till god självkänsla från första början. NÄR SKA NI GENOMFÖRA DET SOM NI PRATAR OM I SKOLAN KENNETH?? HÖGRE KVALITET BLIR DET INTE UTAN FLER LÄRARE !!! VAR SKA NI FÅ PENGAR TILL ALLT, KENNETH ULLA OCH EDGARDO ??? Vilken samhällsservice ska ni lägga ner nu i Färgelanda kommun??

    SvaraRadera
  4. Bra Bo på kf angående tjänsterna.

    Lantbrukare

    SvaraRadera
  5. Angående mobbing.....

    Det är inte konstigt att politikernas förhållningssätt när det gäller mobbing är så flat...

    Det räcker att lyssna på Said när han äntrar talarstolen och på ett sätt som vanligtvis kännetecknar en översittare, förnedrar sina kollegor i politikerkåren. Det är beklämmande att lyssna på!

    Ödmjukhet är ett ord som definitivt inte ingår i Saids vokabulär. Det verkar som han på översittarens vis försöker vinna debatter och poänger på att vara otrevlig mot andra. Det märks tydligt att Ulla tagit efter och anser att Said sätter normen för hur man för en debatt.

    Det är ingen vidare trevlig argumentationsteknik dessa två använder...

    Håller inte argumentationens fakta kan man ju alltid vinna poäng på att vara otrevlig.... och lille Rune Månsson myser som en liten skolgosse när Said och Ulla drar igång.... han fnittrar som ett litet barn!

    Aj då... där mobbade jag nästan själv litegrann....

    SvaraRadera
  6. Jag vill också nämna Pressbyrå Bosse för att han ställde sossarna mot väggen. Jag skulle också vilja veta om det var i egenskap av socialdeomkratisk partimedlem som hon gav sitt uttalande i Radio/ Press. Synd att hon aldrig fick svara.

    Sedan är det intressant det här som 09:53 tar upp. Varför får folk i norra delen av kommunen gå från sina tjänster? Här tryckte Bosse på en viktig fråga. Det här måste gå under LAS! Är det gamla linjer sedan kommunerna var skillda åt som gör sig gällande än idag? Det är många socialdemokrater i Färgelanda,Ödeborg och Stigen. Hur ser det ut i den norra delen? Kan det ockå vara en orsak?

    Sedan hoppas jag på att bloggen kan göra en skarpare analys om Logistema, krogbesök och slottsbesök mm. Tycker Bosse prickade rätt!

    SvaraRadera
  7. Säga vad man vill om Centerpartiet, men Ann-Marie gjorde det mycket bra i senaste KF.
    Bevisar att en allians mellan C, Kd och M har en mycket bra chans att lyckas i nästa val. Lite nytt folk på ledande platser i dessa partier, så är saken klar. Kommer att bli borgerligt styre under lång tid framöver.

    SvaraRadera
  8. Så sant 20:07, Jag har röstat på S i 30 år men det kommer inte hända igen så länge Zaid och Ullabella regerar.
    Det blir C eller Kd för min del.

    SvaraRadera
  9. Lars Karlsson, Mungärderud24 oktober 2009 kl. 15:05

    DNV, jag håller helt med dig!

    Det är inte vackert att höra på. Indignerade suckar och en mästrande stil som inte ligger Göran Persson långt efter. Det sätt på vilket han behandlade Ann-Marie J var bara osmakligt. Han talade om att hon och övriga i det som återstår av alliansen verkligen skulle avhålla sig från att se sig själva som offer. Och? När har de gjort det menar han?

    Som jag ser det, sade han ett par saker som jag vill ge honom rätt i, men tyvärr sa han dem på ett sätt om inte var särskilt trevligt.

    Det ligger en hel del i att projektet verkar ha haft dålig styrning. Då det till stor del pågått under tiden som alliansen hade majoritet, får de faktiskt ta på sig en hel del av ansvaret för att det sprängt kostnadsramarna. Med talet om offer menar väl Zaid detta att t ex Ann-Marie menar att hon litade på det som sades och därför känner sig lurad. Men Zaid är så vulgär, dessutom mässar ju han och Ulla ständigt om att man måste lita på - för att inte närapå se upp till !! - kommunens duktiga tjänstemän och kommunchef. Ja men då skall ni väl inte klandra Ann-Marie då, när hon gjorde just det ??

    Måste bara kommentera Edgardo Varas framträdande också. Det var inte särskilt imponerande. Han svamlade något om skatter, som om han menade att kommunen behöver höja skatten för att klara ekonomin. Även om detta förmodligen känns grovt stötande för många, särskilt med tanke på den kostsamma "näringspolitiken" och att den kommer att stå för en hel del av underskotten, så kan det nog komma att bli nödvändigt. Men precis då det lät som att det för en gångs skull skulle komma ett klart och begripligt resonemang från Edgardo, med tillhörande argument, då greppade han istället Tomas Östros välanvända kampanjmegafon - som han tydligen lånat - och lät den bröla om detta med att låna till sänkta skatter. Men hallååå Edgardo!! Det där är mantran från rikspolitiken! Du var i Färgelanda Allhem, det var lokala politiska frågor som skulle debatteras.

    Undertecknad råkar på riksnivå vara anhängare av Tomas Östros syn på skatterna och en del annat i den ekonomiska politiken, så det är inte det, utan nu gällde det lokala frågor i Färgelanda.

    SvaraRadera