fredag 17 september 2010

Konkurrensverket köper inte kommunchefens lögner

Som vi rapporterade om för ett par veckor sedan har kommunchefen Jan Eriksson - assisterad av springpojken Peo Johansson - skickat ett svar till Konkurrensverket (KKV) ang den uteblivna upphandlingen av Björnhusprojektet.

Av Erikssons svar framgick - inte oväntat - att kommunen inte tar något ansvar för utvecklingen i Björnhuset. "Vi pumpar bara in pengar", sa kommunchefen.

Som alla vid det här laget förmodligen vet har revisorerna kritiserat projektet, för att det inte upphandlats enligt upphandlingslagen LOU och att kommunen därmed brutit mot lagen.

Bara det faktum att den huvudansvarige för Björnhusprojektet - Jan Eriksson - tillåts skriva svaret till KKV är naturligtvis en stor skandal. Eriksson är djupt insyltad i härvan och borde ha hållit sig på behörigt avstånd.

KKV var dock inte särskilt nöjt med svaret från Eriksson och har därför kommit tillbaka och skärper nu tonen mot kommunen betydligt. I sin senaste skrivelse säger KKV att kommunen ansvarar för Björnhuset - något som Eriksson alltså inte ville kännas vid - och påminner kommunen om dess skyldighet att svara (klicka på bilden nedan). Av tonen i brevet att döma, får man intrycket att KKV pratar med ett trilskande barn.

Kan det bli mer pinsamt för en kommun och för oss kommuninvånare? En inkompetent och myglande kommunledning tvingar alltså en statlig myndighet - KKV - att ingripa och ta Eriksson och kommunen i örat. Visst skäms man.

Den sista frågan överlåter vi åt väljarna: Är det rimligt att Ulla Börjesson (S) och Kenneth Carlsson (FP) fortsätter att skydda kommunchefen från avsked?

Idag är det 2 dagar kvar till valet.

Bloggredaktionen


7 kommentarer:

  1. Hoppas att den nya kommunledningen avskedar Jan E o PeO J,med det snaraste! Inga avgångsvederlag utan de skall betala skadestånd till kommunen!

    SvaraRadera
  2. Krister Gustafsson17 september 2010 kl. 22:51

    Visst är det tragiskt del 2!

    Jag har tidigare påpekat att den här historien mest är tragiskt för er invånare i Färgelanda som bor kvar (japp, min moraliska rätt att tycka är förminskad, men åsikter har jag ändå) och det omdömet står kvar.

    Kommunallagen är tydlig i avseendet om hur en kommuns ekonomi skall skötas........ Den skall vara i balans! Balanskravet innebär att dåraktigheterna i Björnhusaffären måste betalas med andra medel, dvs med andra verksamheters neddragningar. Detta slår direkt mot den kommunala kärnverksamheten.

    Oavsett om man är blå, röd, ilsket röd (Ohly är ju trots allt en rätt sympatisk karl) eller grön, så är vi nog överrens om att kommunala verksamheter bör handla till största delen om vård, skola, omsorg samt social verksamhet. Så vad f-n Björnhuset har med en kommuns kärnverksamhet att göra, det vet nog bara Gud (eller kanske kommunchefen)?

    När nu konkurrensverket väljer att granska Björnhuset i detalj, så faller ju korthuset snabbt (de gör ju gärna det vid minsta vindpust). Kardemumman blir ju dock trist nog att ett eventuellt vitesföreläggande måste tas ur samma budget (om inte i år, så nästa år).

    Så hur man än vrider och vänder på sig, så är r-va likt förbannat bak.

    Förhoppningsvis (rentav troligtvis) är den skada som Kenneth, Ulla, Edgardo samt kommunchefen reparerbar. Om jag från Alingsås tolkar det hela rätt så har åtminstone Moderaterna gjort bot och bättring och för fram nya och kompetenta namn på sina listor inför valet.

    Glöm inte att gå och rösta på söndag (kryssa mina vänner, kryssa)

    /Krister

    SvaraRadera
  3. Vill tacka Bill för att du på alla sätt har försökt få ordning på Björnhuset och försökt få oss att förstå hur förljugen politiken är.

    En kunskap som några tar med sig till valurnorna-en del inte.

    än en gång
    tack

    SvaraRadera
  4. Krister
    Du har rätt. Skall skadorna repareras så är det ej troligt att de som ej ens förstår att de har orsakat skadan skall kunna reparera den.
    De håller i frenetiskt på att skylla på de som har försökt stoppa skadeverkningarna.
    Det är nästan komiskt hur de följer bloggens Norska konsults("stackers dej") flödeschema.

    SvaraRadera
  5. En form av borderlinegrupp är en grupp som utvecklat en narcissistisk kultur där gruppen ser sig själv som grandios och omnipotent. Utmärkande för den narcissistiska gruppen är att den inte välkomnar nya medlemmar, att den är negativ till insyn utifrån och är ytterst kritikkänslig. Janis ( i Brehm et al,
    1999) beskriver ett fenomen som han kallar för group-think där gruppens omnipotenta
    självbild upprätthålls genom att omgivningens synpunkter nedvärderas och
    inte tas på allvar. Group-think handlar om social konformism där det kritiska tänkandet
    upphör och gruppmedlemmarna väljer att inte komma med avvikande åsikter
    för att inte framstå som illojal mot ledaren. Samtidigt förstärks en känsla av osårbarhet i gruppen.

    SvaraRadera
  6. Hyr ut kommunhuset och flytta verksamheten till Björnhuset. Då kommer politikerna nära problemen!

    SvaraRadera