söndag 12 december 2010

Om IAC och befolkningsutvecklingen

1. IAC
Vi noterar att facket haft ett snack med platschef Bryngelsson och att snacket mynnat ut i, att inte göra någon större affär av att några ”sårade oskulder” sprungit till tidningen och skrikit halsen av sig, p.g.a. att Bryngelsson på allvar börjat styra upp verksamheten.

Krister Johansson, ordförande på lokala Metallklubben, säger att frågan efter samtal med Bryngelsson är utagerad. Bra jobbat! säger vi på Bloggen. Att en del tår blir trampade på i en förändringsprocess är ofrånkomligt. Det får dock inte gå överstyr och facket bör - om det finns anledning - arbeta aktivt för att motverka en oönskad utveckling.

Facket har en viktig roll att spela, så länge det ägnar sig åt att ta tillvara medlemmarnas intressen och inte sjunger falskt, eller spelar på ostämda strängar. Förändringar på IAC är nödvändiga och de går lättare att genomföra om facket är med på noterna. Så sikt gynnas både företaget, facket och dess medlemmar – jobben tryggas och det skapas förutsättningar för fler jobb.

2. Hur många är vi?
Bloggen konstaterar glädjande att kommunens befolkning har ökat jämfört med prognoserna. 6 650 människor bor nu i kommunen - och fler skall vi bli!
Bloggredaktionen

8 kommentarer:

  1. Nog består bloggredaktionen av olika förmågor. Här skriver mycket riktigt denna redaktören om falsksång och ostämda strängar.

    Allt som ofta härjar en annan redaktör här på bloggen med sina ostämda artiklar och falska påståenden.

    De icke upplysta matas med politiskt förvrängda sanningar. Arvet efter S, FP, och V är en osanning då budgeten sist inte kunde tas enhälligt på grund av en post, 200000kr.

    Beloppets storlek var inte tvistefrågan, nej striden gällde var pengarna skulle anslås.

    C, M, och KD föreslog att revisionen skulle förstärkas med 200000kr, S, FP och V föreslog att kommunstyrelsen skulle handha dem. Vilka pengar var det då som tvisten gällde? Ja det var 200000kr som politiken enhälligt avsatt till en granskning av Björnhuset. Ett granskningsuppdrag som kommunstyrelsen tilldelade Ernst&Young.

    Så kan en icke politiskt förvränga sanning vara, rak och ren.

    Fabian.

    SvaraRadera
  2. Till Fabian
    Du är både känd blogghaverist och skygglappsutrustad S-gubbe. Du tror inte att det kan vara precis tvärtom mot vad du säger, att sossarna ljuger och bloggen har rätt? Jag har då inte sett några felaktiga uppgifter på bloggen. Du gör samma fel som Emma Wange på BHN, som du hyllar högt och rent bara för att hon klagar på alliansen. Men ni har inte torrt på fötterna för det ni säger, bara personligt tyckande. Men du är värre, för du är en riktig patetisk betongsosse som aldrig kan se nåt fel hos de sina. Och en sån går det inte ens att föra ett vettigt samtal med. Så är det bara.
    ”En som ser annorlunda på saken”

    SvaraRadera
  3. Jag vill på det alldeles vänligaste sätt fråga vad det är för 200000kr-fel som har begåtts?
    Granskningen är gjord.
    Kf eller om det är Ks hade väl redan anslagit 200000 för denna?
    Vilket konto man tillför och sen tar pengarna från kan väl i herrans namn inte ha någon betydelse för någon.
    Som sagt jag förstår faktiskt inte.
    Om det sen är som sägs att en 300 miljonersbudget inte kan tagas enhälligt på grund av denna konteringstvist. Ja då är detta inte riktigt friskt.
    Eller i sanning riktigt sjukt om det kan ses mot bakgrund av de verkligt allvarliga saker som har hänt i Färgelanda.
    Det framgår inte heller av Fabians redogörelse av vad osanningen från C,M och KD skulle bestå av.
    Brukar inte kommentera kommentarer,men jag förstår uppriktigt sagt inte kommentaren.

    SvaraRadera
  4. 16:31
    Det kan ju inte var 2011 års budget som Fabian pratar om. Granskningen är ju redan betald. Man budgeterar ju inte något som redan är betalt.
    Vi får allt glömma detta och se fram mot Fabians nästa kommentar i stället.

    SvaraRadera
  5. Vi behöver ha lite positiva tongångar. Blir det fart på konjunkturen kan det bli fart på fabriken också. Och då blir det fler jobb som jag tror leder till ökad inflyttning.
    "Hoppfull"

    SvaraRadera
  6. Bästa 12dec 14:55

    Varför är du rädd?

    Gör det ont när jag skriver om det riksbekanta mobbningsärendet, ett ärende som Kristdemokraterna utnyttjade i sin jakt på Jan Eriksson?

    Vrider du dej besvärat över sanningen att Moderaterna svek sina väljare nyligen, inte imponerande.

    Varför är det obekvämt när jag skriver att det är högst olämpligt att en gammal ledamot från förra kommunstyrelsen sitter i den nya.

    Varför är du rädd för politiskt ansvar?

    Nej, det är säkert så som du skriver, du ser annorlunda, och vem vet, du kanske är annorlunda, ohjälpligt annorlunda.

    Du som är insatt genom ditt politiska liv och säkert också har för samtal med mig, varför är du så tom?

    Fabian.

    SvaraRadera
  7. Till Fabian!

    Kommunpolitiker kan ha tankar ideér och visioner om framtiden. En kommunpolitiker kan inte alltid sitta inne med specialistkompetens, därför anställer politiken tjänstemän för styrning, ledning och kontroll till verksamheterna.

    Det man dock kan kräva av politiken är att de är pålästa och har en god allmänuppfattning med förmåga att kritiskt granska tänkta beslut.

    Är således den styrande politiken missnöjd med sina kommunaltjänstemän, t.e.x. som i fallet "Eriksson", så borde avsked vara en regel än ett undantag. Dessutom kan ett långvarit politiskt styre färga av sig på ledarskapet i verksamheterna. I näringslivet händer det stundom att ett större bolag köper upp ett mindre bolag. Det större bolaget centraliserar det mindre bolagets administration till sitt huvudkontor. Samtidigt avskedar man ledningen på det mindre bolaget t.e.x. vd, platschef, personalchef mfl. Varför gör man detta? Jo, man vill ha full styrning och kontroll färgat efter det större bolagets företagspolicy. Dock kan man låta nyckelpersoner som inte har ledningsfunktion, men som sitter inne med unik specialistkompetens, få behålla anställningen.

    Är man missnöjd med sina politiska företrädare, samt de havererade tjänstemän som styr eller arbetar i de kommunala verksamheterna, så har man möjligheten att göra sin röst hörd via fullmäktige, media, demonstrationer m.m. Fungerar inte det, ja då finns chansen att vart fjärde år att rösta bort dem.

    En eller ett fåtal medborgare kan inte enbart få sina drömmar uppfyllda. Ett sådant tillstånd skulle innebära "DIKTATUR". Vi är ju alla olika. Eller hur? Ibland får man faktiskt alliera sig med människor man helt enkelt inte kommer överens med i vissa specifika frågor.
    Detta tillstånd kan vi med andra ord kalla för "DEMOKRATI".

    Är man missnöjd med sitt parti så kan man byta parti eller rösta blankt. Känner man ideologiskt att det är omöjligt så får man försöka förändra partiet från insidan.

    Kommunen har "delvis" fått en ny styrning. Rom byggdes inte på en dag!

    SvaraRadera
  8. 2010-TALETS LILLA SOLSTRÅLE14 december 2010 kl. 12:33

    Färgelandas beslut på senare år lider ofta av en uppenbar stor svaghet.

    Omvärldsbevakningen är under all kritik.

    Den som leder kommunen måste behärska de verktyg som ger ledaren förmåga att se kommunen med distans.

    Distans skapas framför allt med verktygen kunskap och erfarenhet. Kommuner liknar stora företag men styrs demokratiskt och får inte gå med vinst. Politiskt, ekonomiskt, historiskt, idrottsligt, kulturellt kunnande skapar distanser. Erfarenheten av ideal som krockar med folkliga föreställningar hos en istadig befolkning ger realistiska prognoser, beprövad erfarenhet och kunskap höjer blicken.

    Pannkakorna är hårt konkurrensutsatta.
    Räntorna på lånen till pannkakshuset kommer att öka.
    Något matkluster har inte uppstått.

    Med en ledare som saknar förmågan att flyga helikopter på sina kunskaper och erfarenheter går det förr eller senare åt h-e.

    Inga smarta EU-samarbeten. Ingen utveckling av turistsektorn. Inga idéer om hästbyar. Ingen omsorg om varumärket. Ingen kärlek till kommunen.

    Ord är bara babbel och glidande åkningar på sanningen. Handling på ont och gott gör skillnad.

    Bort med det onda och in med det goda 2011!

    SvaraRadera