tisdag 12 januari 2010

Valbohem vs Kommunen

Valbohems VD Bengt Sundholm angriper kommunledningen - "lurar skattebetalarna"

Det är inte bara i Björnhushärvan som kommunledningens bristande matematiska kunskaper kommer fram i ljuset. Nu visar det sig att kommunledningen även ägnar sig åt glädjekalkyler när kommunen skall bygga nytt demensboende. Skälet lär vara att kommunledningen vill göra "Björnhuset 2", vilket är en uppföljare till det misslyckade projektet "Björnhuset 1". Och för att kunna genomföra Björnhuset 2 - naturligtvis utan upphandling även denna gång - har kommunledningen tagit fram en kalkyl som strider mot all vedertagen branschpraxis. Men vad gör det? Det är ju ändå ingen politiker i kommunhuset som fattar något.

Men en som fattar galoppen är Valbohems VD Bengt Sundholm. Bloggen erfar att Bengt kände sig lite ifrågasatt och tillknycklad, efter att ha presterat en egen kalkyl på demensbygget, vars kostnader låg drygt 2 miljoner kronor per år högre än kommunledningens glädjekalkyl. Det var nog många ögonbryn som höjdes när de läste att Valbohem var så ofattbart mycket dyrare än Riksbyggen. Läsarna fick ju faktiskt intrycket att Valbohem inte var konkurrenskraftigt och att Bengt inte riktigt klarade av sitt jobb, samtidigt som kommunledningen framstod som duktiga killar som "sparar miljoner åt kommunen".

Allt detta gick av förståeliga skäl Bengts ära förnär och för några dagar sedan gick han därför ut i Bohusläningen, för att tala om hur saker och ting fungerar i den verkliga världen - alltså den värld som Bengt och vi andra lever i.

Bengt - som jobbat i byggbranschen i hela sitt liv - uppgav att "kalkylen för Riksbyggen i det här fallet vilar på helt felaktiga grunder". Han hänvisade till Björnhusskandalen och framhöll att kommunledningens kalkyl inte är seriös, eftersom den överskattar hyresintäkter och bostadsbidrag och därmed lurar skattebetalarna. Dessutom skrivs demensboendet av på 100 år i kommunledningens glädjekalkyl, medan vedertagen avskrivning är 50 år. Bengt framhöll också det självklara att entreprenaden skall ut på anbud och handlas upp, något som kommunledningen - på samma sätt som i Björnhuset - tänkt strunta i.

Bloggen förstår att Sossar och Folkpartister stoppade Bengt Sundholm, när han ville hjälpa sorgebarnet Jan Eriksson att förhandla upp hyrorna med klusterföretagen i Björnhuset - korruption är ju deras ton!

En del politiker börjar dock vakna och inse att något är fundamentalt fel med kommunledningens "Björnhuset 2 - projekt" och i gårdagens Bohusläningen uppgav Hugo Hultgren (m) att Moderaterna kräver att det planerade demensboendet handlas upp.

Bloggen hoppas att det denna gång är möjligt att stoppa projektet innan det är för sent.

Bloggredaktionen

9 kommentarer:

  1. Färgelanda kommun gynnar enskild näringsidkare.
    Enligt kommunallagen (1991:990) 2 kap. 8 § andra stycket.
    Otillåtet stöd till enskild näringsidkare.
    När jag flyttade in i den av kommunen hyrda lokal så var uppgörelsen den. Att allt som kommunen skulle investera i lokalen skulle läggas på hyran. Jag valde då att hyra lokalen som den var, tom som en betongbunker. Priset för lokalen var då 500:- / kvadrat på årsbasis. Det finns fler hyresgäster hos kommunen och när jag talade med dem så hade de blivit behandlade på samma sätt som jag. Man skulle kunna säga att vi har fått följa det ramavtal som björnhuset också skulle ha följt. När jag sedan såg hyreshandlingarna för Björnhusets kontorslokaler så blir hyran för detta företag 350:- / kvadrat på årsbasis, med lysrör, innertak, el uttag, toalett, matta med mera , det som jag fick bekosta själv.
    Min fråga blir då. Är inte detta ett brott mot kommunallagen?
    Att Björnhuset kostar ett antal miljoner är egentligen inget problem i sig, om nu hyresgästerna hade pröjsat för kalaset . Men som jag ser det så är ju det inte så i det här fallet.
    Och att låna ut 30 mille utan ränta , är helt fel.
    Och motiveringen från ekonomichefen är helt befängd ” Vi hade pengarna i likvida medel på banken ”

    SvaraRadera
  2. Precis som Dick skriver ovan så är det otvivelaktigt fråga om stöd till enskild näringsidkare! Dessutom har dessa företag ännu inte betalat någon hyra. Det skulle inkommit 3 hyror vid det här laget. KC (fp) har skrivit på detta oerhört generösa avtal där det klart och tydligt står att hyran skall vara kommunen tillhanda sista vardagen den siste varje månad. Inflyttningdatum är 1 november. Så det är inte bara frågan om gynnande av enskild utan dessutom har de inte betalat någon hyra alls ännu. Nu har Jan E dessutom ett nytt "drömprojekt" på gång. Ber till högre makter att detta fantasiprojekt aldrig får chansen att starta!

    SvaraRadera
  3. Dick och Jeanette, tack för kommenterarna som så bra beskriver "Färgelandasjukan". Hur ska vi bota patienten???

    SvaraRadera
  4. Den absolut största frågeställningen måste bli, skall statens uppgift att bedriva regionalpolitik i landet flyttas över till kommunal nivå?

    Små svaga kommuner kommer snabbt att bli utarmade på företag med förödande effekter på deras välfärden.

    Här tar vår kommun två företag från Vänersborgs kommun med den politiken.

    SvaraRadera
  5. Till anonym 10.14

    Svaret på din fråga är enligt min mening: Nej!
    Kommunerna skall se till att det finns social service för sina invånare, vidare skall de se till att det finns förutsättningar för nyetableringar såsom tomtmark, planer, gator etc.

    Jag tror inte att de styrande i Vänersborg grät när dessa två företag lämnade kommunen......

    SvaraRadera
  6. Det är ju precis vad Färgelanda kommun hängett sig åt.
    Gjort en satsning av tidigare statligt snitt. Gammaldags regionpolitik. Men då såg iaf staten till att ställa krav men här flyter allt vind för våg i en kompetenssvag kommun.
    Den kommunala självbestämmanderätten är väl bra men i ett läge som det Färgelande råkat in i vore det troligen bättre med statlig tvångsförvaltning...
    Varför ingen revision?

    SvaraRadera
  7. Som sagt, Färgelanda är idag laglöst land....

    SvaraRadera
  8. Finns det ingen i ansvarig ställning som också TAR ansvar i den här förbannade kommunen???

    SvaraRadera
  9. Bill har tagit ansvar för att starta en blogg där han granskar de kommunpolitiska affärerna. Han är minst lika kunnig som de flesta politikerna och tjänstemännen. Och bloggen ger honom inflytande.
    Bill TAR ansvar!

    SvaraRadera