lördag 16 januari 2010

Inga hyresfakturor till Hawaii-resenärerna!

Som Bloggen kunde avslöja för några dagar sedan, har inte klusterföretagen Lillesjö och Björnerud betalat någon hyra för lokalerna i Björnhuset.

Bloggen kan nu också avslöja att kommunen inte ens skickat ut hyresavier till företagen!, vilket kan förklara varför de inte betalat någon hyra. Förmodligen har inte heller företagen förväntat sig några hyresavier, eftersom kommunen tidigare varit så generös med alla skattemiljoner.

Finns det över huvudtaget en ekonomifunktion i kommunen, kan man med rätta fråga sig? Finns det någon i kommunhuset som utövar kontroll och uppföljning? Det handlar ändå om kommunens största och mest omdebatterade projekt. Hyresavtalen är dessutom överklagade, så ekonomichefen kan ju gärna inte ha glömt att det finns hyresavtal. Bloggen har lite svårt att finna ord för det svineri som pågår med skattebetalarnas pengar i Björnhuset. Ord som skandal räcker liksom inte till för att beskriva det vi nu bevittnar.

Bloggen har tagit del av ett e-mail, där det vikarierande kommunalrådet Kenneth Carlsson (fp) besvarar en fråga om den uteblivna hyran. Den beklagansvärde svarar att nu skall minsann hyresavier skickas ut till företagen och urskuldar sig med, att företagen skulle ha betalat utan "anmaning". En lika dålig som skrattretande "förklaring".

För det första - om det hade varit som den beklagansvärde påstår, alltså att hyrebetalning skulle ha skett utan "anmaning" - är det fråga om kontraktsbrott, varvid hyresrätten är förverkad! Intressant tanke eller hur?

För det andra skickas alltid en hyresavi till hyresgästen på hyresbeloppet, med anvisning om vart betalningen skall ställas. Annars kan ju inte hyresgästen betala sin hyra, eller hur?!

För det tredje - även om "förklaringen" varit godtagbar i sig - skulle kommunen redan för flera månader sedan ha skickat betalningspåminnelse till företagen om den uteblivna hyran. Ja, i själva verket har det nu gått så lång tid att det i normalfallet hade blivit fråga om indrivningsåtgärder.

Bloggen hoppas innerligt att beskedet om att företagen nu måste betala hyra - även om den fortfarande är kraftigt subventionerad - inte når Cecilias och Henriks öron innan de kommer hem från Hawaii. Ett sådant förtida besked skulle ju annars riskera att helt spoliera deras semester, vilket säkert många kommuninvånare skulle tycka vore mycket mycket tråkigt.

Bloggredaktionen


16 kommentarer:

  1. Får Eriksson provision på varje miljon vi ger bort?? Eller får politikerna? Jag fattar liksom inte logiken i att ge bort skattepengar på det här sättet utan att nån ingriper. Är det nån annan som har en bra förklaring?

    SvaraRadera
  2. Anonym 19.10

    Om det är en bra förklaring vet jag inte, men inkompetens är troligen den största anledningen.

    Inkompetens i kombination med rädsla för att opponera sig mot kommunledningen(läs kommunstaben).

    Korruption är en annan av anledningarna, då menar jag inte att någon får betalt i pengar vid sidan om för att utföra olagliga handlingar, utan mer i betydelsen att man skyddar varandra.

    Socialdemokraterna har genom sin position som det största partiet en nyckelroll. Detta parti präglas av gammelsossar som inte låter sig ifrågasättas. Den som vågar sig sticka upp i den partigruppen blir omgående kväst av "de gamla".

    Vänsterpartier är patetiskt. Edgardo och R.Ingemar vill nog romantisera bilden av sig själva som den intellektuella eliten som står upp för de svaga mot kapitalet. Men de fattar inte att de utnyttjas av sossarna och gynnar andra maktstrukturer. Allt under klasskampens fana.

    Folkpartiet verkar vara en uppsamlingsplats för gamla sura gubbar som tror sig veta bättre än alla andra. Som när Gusteus likt en hybrisspäckad karikatyr av Gud förklarade att han räddade skolbarnen genom att lägga ner skolor. Kenneth är så uppenbart barnsligt förtjust i maktpositioner att jag ler åt det. Jag kan med lätthet se honom ståendes framför badrumsspegeln och hålla schizofrena mono/dialoger med sig själv där han i sin ensamhet själv kan välja hur han vill titulera sig.
    Det har även blivit en uppsamlingsplats för politiker som av olika anledningar inte passat i andra partier.

    Även C, M och Kd har sina brister.
    Vad jag förstår pågår rekryteringsarbetet för fullt i dessa partier just nu. Det gäller att få fram förtroendeingivande namn på valsedlarna.

    Hur det går vet vi i höst.

    SvaraRadera
  3. Det är inte en slump att socialdemokraterna har fel synsätt i frågor som, Telestugan, tillsättande av kommunchefen, Björnhuset, riksbekanta mobbningsärendet, avsaknad av stöd till facket i uppsägningarna i omsorgen, förhindra aktivt förhandlingsstöd i hyresförhandlingarna i Björnhuset, aktiv ledande roll i försvårande för allmänheten i frågestunden i fullmäktige, skolor, och mer där till.
    Nej, det är ingen slump, att socialdemokraternas namn utnyttjas och missbrukas i Färgelanda av ett så stort antal på en och samma gång.
    Denna mörka politikerkultur som styr socialdemokraterna i Färgelanda är så långt bort från socialdemokratiskt ideologi och ideal, att utrensning är ofrånkomlig.
    Jag vill tro att väljarnas förbannelse över dom som mot ersättning rättfärdigar det orättfärdiga blir hård. Att sitta som politiker mot ersättning och låta vår kommun ragla fram som helt frånvarande, är och förblir ett förbrukande av sin trovärdighet i all evighet, och absolut ingen socialdemokratisk politik, bara ut med dom!

    SvaraRadera
  4. Till DNV
    Jag tror inte heller att dom i första hand skor sig själva. Men när man blir fartblind som dom blivit är det väldigt lätt att även gå över den där gränsen att man inte ska stoppa pengar i egen ficka. Och jag tror inte dom har några spärrar kvar idag. Se bara på Tanumstrand!

    SvaraRadera
  5. Vet ni vad?....
    jo, nu har man tydligen kommit på att torr flis har bättre energivärde än blöt dito.
    Vadådå? jo ett provisoriskt tak är under
    uppförande.
    (kategori ett??)

    SvaraRadera
  6. Till Anonym 12.02

    Några som däremot skor sig på det oerhört dåligt skötta projektet är:

    Björneruds Gård, Lillesjö Seafood, Torggumman/Västfarm, Sven-Arne Torstensson samt byggentreprenörerna.

    Det är inte alls konstigt. Vi kan heller inte förutsätta att de jobbar bedrägligt i lagens mening.
    Däremot gör den totala bristen på reglemente, kontroll, styrning samt uppföljning av utfört arbete att kommunen med 100% säkerhet kommer att betala för arbeten som kommunen enligt ramavtalet inte skall betala för.

    Den som är satt att leda projektet är
    Sven-Arne Torstensson. Han har överhuvudtaget ingen dokumenterad kompetens för detta uppdrag. Han är tillsatt av matföretagen med kommunens godkännande. Han är som de flesta vid det här laget vet dessutom affärspartner med flera av företagarna. Var hans lojalitet ligger bör det inte finnas några tvivel om.

    De som gjort detta upplägg möjligt är Jannarna Eriksson/Stalfors som duperat (vilket inte torde varit svårt, ty de är synnerligen naiva) våra politiker.

    Dessa båda Jannar borde omedelbart få lämna tillbaka sina nycklar och tömma sina skrivbord (intressant att vara med när Eriksson tömmer sitt skrivbord, det har ju varit en dokumentgömma utan like).

    SvaraRadera
  7. Men Kennet och Ulla fortsätter väl att lita på "sina" tjänstemän, så blir det nog bra HAHAHAHAAHAHA.

    SvaraRadera
  8. Ja, svineri är rätta ordet.

    SvaraRadera
  9. Ja, fjärrvärmeanläggningen är lika rutten som Björnhuset. Kan ingen göra någonting innan allt går åt helvete?

    SvaraRadera
  10. Dom måste skratta gott åt idioterna i kommunhuset dom där företagarna. Skänker bort pengar utan att blinka. Fast det är klart, det är ju inte deras egna förstås.

    SvaraRadera
  11. Vi kanske skulle syna hur det gick till när värmeverket upphandlades! Det går rykten om att inte allt var just. Får plocka fram det och kontrollera.

    SvaraRadera
  12. Vem äger värmeverket?

    SvaraRadera
  13. Jag tror att det är Rör och Värme som äger det.

    SvaraRadera
  14. Värmeverket i vår kommun?

    Varför blev inte några av våra skogsägare i Färgelanda kommun gemensamma ägare till värmeverket?

    Varför blev inte några av våra lantbrukare i Färgelanda kommun gemensamma ägare till värmeverket, då även halm och havre brinner?

    Varför fick inte vi dödliga, "eldande" politiska förslag från vår partipolitik, med slogan "värmeverk i vår hembygd" där även vi kunde bidra med att köp av en andel?

    Sov Centern här?

    Sov Sossarna här?

    Sov Vänstern här?

    Tycker inte ni om tanken, ni alla tre, tanken om kooperationen, andelsägande, där den ensamma blir stark i andras gemenskap?

    Är inte detta en väg att vandra för skapa sysselsättning i vår kommun?

    Vilket parti har en utvecklad tanke om hur vår sysselsättning skall skapas, en mycket relevant fråga i kommande val.

    Jag tror inte för ett ögonblick, att två dyrköpta män, en kommunchef och en utvecklingsstrateg lyfter vår kommun. Däremot är min övertygelse stark, att folkrörelser har den gemensamma urkraft som behövs för att ge det lyft och den sysselsättning som vi alla eftersträvar, det är således helt en partipolitisk fråga, om hur vi bör går till väga.

    Så avslutningsvis säger jag, väl mött i en vindkraftspark, ett andels mejeri, ett livsmedelsföretag, ett industriföretag eller var du önskar, där du och jag utvecklar tillsammans och vår hembygd, allt för kommande generationer och vår trygghet.

    SvaraRadera
  15. Det fanns en offert från 7 gårdar i byggden som skulle driva värmeverket men där menade Sossarna och Moderaterna att den upphandlingen var olaglig och fick då göras om.Detta hände 2 gånger i rad och tredje gången la inte dessa företagare in något anbud. De hade ledsnat. Så då fanns det bara Rör & Värme kvar.

    SvaraRadera