onsdag 20 januari 2010

Investeringstaket i Björnhuset sprängt!

Björnhuset = 73 117 865 kronor - så lyder det senaste uppdaterade beloppet för kommunens misslyckande i Björnhushärvan.

Kommunfullmäktige beslutade i oktober att höja investeringstaket i Björnhuset till 72 000 000 kronor. Företagens senaste faktura, som på intet sätt är den sista, innebär således att det beslutade investeringstaket redan - och än en gång - sprängts!

Ekonomichefen Johan Karlsson har i ett e-mail till Bill Östlund uppgivit att kommunen hittills betalat ut 64 484 tkr till klusterföretagen i Björnhusprojektet (se e-mail härunder).

Bill Östlund har därefter tagit del av klusterföretagens senaste faktura om 8 633 865 kronor, som visar företagens "kostnader" under perioden oktober-december 2009, vilken skickats till kommunen i januari och som ännu inte betalats (se fakturan härunder). Totalt har därmed företagen fakturerat oss skattebetalare 73 117 865 kronor!

Och den bekymmerslösa resan för företagen i Björnhuset fortsätter. Det var den nya politiska majoriteten, bestående av (S), (FP) och (V), som vid kf-sammanträdet i oktober beslutade att skänka företagen 10 mkr (utan krav på återbetalning), genom att höja investeringstaket från 62 mkr till 72 mkr. Visa av erfarenheten, att kommunchefen Jan Eriksson dansar efter deras pipa och att den politiska majoriteten dansar efter Erikssons pipa, har dock företagen återigen sprängt investeringstaket. De vet ju att de får sina fakturor betalda, trots att kommunen inte har någon skyldighet att betala.

Bloggen vill göra klart för alla och envar att det med nuvarande inkompetenta och oansvariga kommunledning inte finns något stopp. Det finns inga hämningar. Eftersom det inte finns några gränser - kommunledningen struntar i att hålla sig inom de gränser som följer av avtal eller kommunala beslut - kommer företagen alltså att kunna fortsätta skicka sina fakturor till kommunen.

Om inte kommuninvånarnas politiska företrädare tar sitt ansvar och plockar av Jan Eriksson hans nycklar, kommer alltså Björnhusprojektet att fortsätta tills Eriksson fullständigt lyckats ruinera kommunen. Om inte politikerna tar sitt ansvar blir det i slutändan kommunens långivare som kommer att sätta stopp, när de inte längre vill medverka till att betala företagens kostnader genom utlåning till kommmunen.

Vem vet nästa år kanske företagen kan skicka hela personalen på Hawaii-semester. Fakturan kommer naturligtvis att skickas till kommunen och man kan för enkelhets skull rubricera den "diverse konsultationer" (det brukar fungera). Det hela kan kanske t.o.m. ordnas som ett slags matstudieresa, där man påstår att syftet med resan är att studera den lokala Hawaiianska matkulturen, för att få nya idéer till "klustermat" i Björnhuset.

För att optimera den "kommunala nyttan" med en sådan resa, borde man dessutom låta "utvecklingsstrategen" och kommunchefen samt några till noga utvalda (vi tänker då främst på den beklagansvärde och fräcka Ulla) medfölja. Det hade nämligen inneburit en efterlängtad vidareutveckling av det redan så framgångsrika "Schönbergs- konceptet" - kommunen måste helt enkelt vidga sina vyer! Och när Hawaii-resenärerna kommit hem kan "utvecklingsstrategen" skriva några rader om resan och visa fina bilder i sitt nyhetsbrev, så att alla skall förstå nyttan med resan.

Bloggredaktionen

Subject: Kostnader i bokföringen
> Date: Mon, 18 Jan 2010 14:14:33 +0100
> From: johan.karlsson@fargelanda.se
> To: billostlund@live.se
>
> Beloppet för björnhuset investeringen från 2007 och fram till idag är 64 484 tkr i bokföringen.
>
> Johan Karlsson
> Färgelanda Kommun
> 0528-56 71 07
(Klicka på fakturan nedan för att göra den större)



37 kommentarer:

  1. Förbannad skattebetalare20 januari 2010 kl. 13:13

    Är det en bunt dårar som besitter vårat kommunhus? Vad i hela helvete är detta? Nu får det fanimej vara nog. Jan Eriksson borde få gå med omedelbar verkan och det utan någon fallskärm. Men vem fan vet, han kanske redan har ordnat en reservfallskärm. Det här med Björnhuset är skamligt och en historisk händelse som gör kommunen bärare av namnet "folkövergrepp maximius". Färgelanda kommer ju för fan att bli ett namn som förknippas med Sveriges mest inkompetenta och nonchalanta politiker. Tacka fan för att företagen jublar. Affärerna måste ju gå alldeles lysande. Nycklarna ska bort från den mannen idag, och det NU! POLITIKER!

    SvaraRadera
  2. Vilket spektakel.....

    SvaraRadera
  3. Vi undrar nog lite till mans hur många varv till den här penningakarusellen kan snurra, innan polis och åklagare griper in...

    SvaraRadera
  4. Värt att notera:

    Fakturan är daterad 2009-12-31.
    Förfallodatum 2010-01-10.

    Ankomststämplad hos kommunen 2010-01-15.

    Har kommunen accepterat 10 dagars betalning på fakturor?

    Då bör de i rättvisans namn betala alla leverantörer enligt samma villkor..... jag skall omgående tipsa alla leverantörer!

    Kräver Mathuset ränta om fakturan ej betalas i tid?

    Måltidslösningar har väl inte flyttat in ännu? Kommer väl att kosta en del att färdigställa deras lokaler också....

    SvaraRadera
  5. Ebberöds bank betalade åtta procent i inlåningsränta och tog fyra procent i utlåningsränta.
    Jämfört med Färgelanda kommunbank var Ebberöds bank en lysande affär.

    SvaraRadera
  6. Jag säger bara det FY FAAAAAAAN vilken skit!
    Om jag nånsin kommer att köpa företagens produkter??? LOL!!

    SvaraRadera
  7. DNV
    Det är självklart att kommunen ska betala dröjsmålsränta på beloppet. Det är ju inte meningen att företagen ska förlora pengar bara för att kommunen inte klarar av att sköta sina betalningar, eller hur?

    SvaraRadera
  8. Anonym 17.37

    Självklart har du rätt.
    Det är ju inte meningen att Mathuset skall behöva agera bank åt kommunen!

    Å andra sidan behövde ju inte kommunen betala en krona förrän företagen flyttat in enligt det ursprungliga ramavtalet.
    Men, som Ulla säger, -"det är ju lite satt ur spel".

    SvaraRadera
  9. DNV
    mmm, just det, och egentligen borde ju kommunen ha förskottat pengar till företagen. Då hade man sluppit hamna i en sån här otrevlig dröjsmålsituation. Men som vanligt tänker kommungubbarna inte längre än näsan räcker. Ge företagen 100 miljoner jämt vetja, så dom klarar sig något år eller så. Då slipper vi bli besvärade med fakturor och krav hit och dit... och så kan kommungubbarna äntligen få lite lugn och ro. Det har dom ju verkligen förtjänat efter allt hårt slit.

    SvaraRadera
  10. Anonym 18.10

    Vilken smart idé! Dessutom tror jag inte det hade bekymrat kommunens företrädare att använda din föreslagna lösning.

    Om Janne slutar är jobbet så gott som ditt!

    Ni tänker ju ruskigt lika, men jag måste erkänna att du verkar vara lite mer framsynt än honom.
    Det måste ju vara LeanUltimate du snackar om!
    Har bara hört rykten om detta än, men stämmer bara hälften av det jag hört är det ju något i hästväg!

    Har dessutom hört att värmeverket krånglar lite, dålig kvalitet på flisen du vet, det blev som en smet när det väl hamna i skruven så pannan fick en kakaktig beläggning i brännkammaren, Sven-Arne snackade visst något om pannkaka.... men han har lovat att leverera "fliströjor" mot en smärre tillÄGGsavgift!
    Han är en riktig fixare Sven-Arne, det må jag säga.

    SvaraRadera
  11. Har ni förresten hört att de måste byta namn på det nya värmeverket i Uddevalla?

    Lillesjöverket var redan upptaget!

    SvaraRadera
  12. När jag sitter och funderar på min lilla kammare, är det en fråga som kommer till mig. Jag undrar om politikerna någonsin kommer att inse, att våra skattepengar används till att göra företagarna i Björnhuset rika och kommuninvånarna fattiga?

    SvaraRadera
  13. Argus

    Svaret på din fundering måste vara:

    Nej, det kommer de aldrig att inse.
    Det förhåller sig nämligen på det viset att de saknar förmågan att vara självkritiska.

    Denna oförmåga grundar sig i den mentala retardation som verkar infinna sig hos flera i en population av fullmäktigeledamöter.

    Denna mentala retardation har förmodligen sitt ursprung i den fullkomligt överväldigande, berusande känsla de upplever i samband med uppropet under första fullmäktigemötet. Initieringriter av detta slag bör utföras under största aktsamhet.

    De flesta behandlingsmetoder för denna åkomma förefaller dessutom vara verkningslösa. I de få fall man ändå konstaterat lindring av symptomen verkar upprepad och långvarig kontakt med vanligt folk vara en gemensam nämnare.

    Så sammanfattningsvis, få bort dem från politiken så kanske de kommer till insikt!

    SvaraRadera
  14. Från debatten "tilläggsanslag till Björnhuset", där 10 nya friska miljoner klubbades sa Kenneth Carlsson(fp), att han kände en trofast trygghet att dessa 10milj skulle räcka och ge den slutliga finishen. Han säger vidare att han inte hyser någon oro över att mer pengar skall behövas.

    Svaren kommer snabbt på vissa politiker.
    Kristdemokraternas Irene Jonefelt kände vid samma debatt, tvärtom.

    SvaraRadera
  15. DNV
    Sannolikt en terapiform som många ledamöter i KF skulle vara betjänta av att underkasta sig.

    SvaraRadera
  16. helikopterpiloten20 januari 2010 kl. 22:49

    Det enda som biter är hotet att förlora makten.

    Tråkigt nog är flertalet politiker som en enda stor familj som håller varandra om ryggen, när det gäller makten i kommunen.

    Samma gamla politiker kommer att sitta kvar med till intet förpliktande diffusa vallöften.

    I dag har jag roat mig med att läsa det lokala s-progrannet i Färgelanda. Inget konkret. Inget om krisen på arbetsmarknaden. Inget om näringslivspolitik. Inga idéer. Ett vackrare Färgelanda. Var nu pengarna till det ska komma från när skattebasen krymper med arbetslösheten.

    Vana vid en stor industri som rullar och går och som minnen från förr hoppet om nya statsbidrag som inte kommer att dyka upp hur mycket s-regering vi än får, rullar de tummarna och litar på tjänstemännen.

    Vi får klara oss på egna ben i Färgelanda men några trovärdiga politiker finns inte.

    Idéerna lyser med sin frånvaro.

    En överhängande risk är att SD kommer att plocka poäng som missnöjesparti. Vilken hållning de traditionella partierna har till det får vi inte veta, kommunpolitiken är en intern angelägenhet.

    Någon lokal valdebatt lär vi nog inte få uppleva i år heller.

    Och eftersom de lokala vallöftena är så bleka och närmast hemliga så kommer Färgelandaborba att i stort sett rösta
    som de brukar på de gamla maktnissarna.

    Om de inte av missnöje går till SD.

    SvaraRadera
  17. Ulla stod på sist kf och lovade att investeringskostaden inte skulle överstiga 72 miljoner. Detta skulle absolut inte hända, sa hon. Detta på min fråga om räntekostnaderna/kreditivkostnaderna skulle ingå i de 72 miljonerna. Svaret på det blev att kreditivkostnaderna skulle INTE ingå i de 72 miljonerna. Nu är investeringskostnaden uppe i över 73 miljoner. Vad säger Ulla B om detta. Dessutom är detta fram till den 31/12-09 och det jobbas där nere ännu. Och fortfarande är ingen slutbesiktning beställd??? Vart ska det sluta??? Om man nu lägger på att Lillesjö och Björnerud fortfarande inte betalat någon hyra och Jan E som på förra kf mötet inte fattade min fråga när jag frågade om de skrivit kontrakt på 72 miljoner. Som det är nu så finns det bara på 62 miljoner. Jag förstår inte din fråga svarade Jan E ? Va, säger jag. Vad är det han inte fattar tro?

    SvaraRadera
  18. De "tak" som Eriksson har haft genom uppgörelser antingen genom information till presidiet eller Kf-beslut är 15-30-43-60-62-72-?.Dessa tak har varje gång införskaffats under försäkran att projektet bedrivs under "full kontroll".Att Eriksson är en skicklig bondfångare det har vi fått lära oss.Men hur är det igentligen ställt med dem som blir bondfångade.Tord säger till mig att han vägrar att attestera för mer än 72 miljoner.Undrar vad Said säger till Irene och co nästa gång Eriksson Äskar pengar i KF? Att de är oansvariga som ifrågasätter!? Kenneth får dock ytterligare en chans att profilera sig som ansvarsfull marionett.Han lär få många chanser framöver att försvar den personliga profil som han så rewkordsnabbt har byggt upp.Jaq anser att det som nu sker i Färgelanda är mycket.mycket allvarligt.Det är mycket mer än ett projekt som bedrivs helt anarkistiskt.Ni som seriöst följer bloggen börjar nog förstå det vid det här laget.Vi har tillsammans ett ansvar för att trappa upp vår opposition.Du som hittills varit tyst:fundera över vad du kan hjälpa till med framöver.Det blir entuff tid fram till valet.Se till att vi inte missar att göra något.

    SvaraRadera
  19. Kontakter med Kenneth Carlsson under dagen bekräftar det Bill skriver. Tord Karlsson kommer inte att attestera en krona mer än de 72 Mkr som fullmäktige har beviljat. Kenneth säger att det är tjänstemännen som avgör vilka som får betalt, men att det absolut inte får överskrida 72 miljoner.Det blir intressant att se hur det avlöper.

    Märkligt att inte Sven-Arne Torstensson har haft bättre koll på vad som höll på att ske. Som projektledare borde han ha vetat att pengarna var i princip slut. I och för sig har det inte spelat någon roll tidigare. Nu har nästan en månad till gått och arbetare har funnits i Björnhuset. Det har kanske inte varit sådana jobb som är att räkna som investeringar i fastigheten, utan företagens egna arbeten som de betalar själva. Kostnader för att koppla in maskiner, ugnar, kylar osv bör ju falla på företagen och inte kommunen. I så fall är det lugnt!

    Enligt uppgift ska Kenneth Carlsson lägga fram ett krav på att Björnhusprojektet ska utredas av en utomstående konsult. Han vill ha synpunkter på vilka komponenter som ska synas. En grupp ska tillsättas som utser konsulten och är kontaktyta gentemot konsulten. Det är detta som döljer sig under ärende 31 på dagordningen för KS-sammanträdet den 27 januari: Utredning av kommunens handläggning av omvandligen av det s.k.,Björnhuset till industrihotell för livsmedelsbranschen.

    Ärende 8 är ett Medborgarförslag om önskemål om särskild resultatenhet för Björnhuset.
    Ärende 19 är svar på frågor från Kraftsamling Stigen om en etablering av friskola i Stigen.

    Det finns fler intressanta ärenden. Gå in på kommunens hemsida och titta på kallelsen.

    Vi ses på onsdag i sessionssalen!

    SvaraRadera
  20. Till Karin
    Kära Karin, det var visserligen intressant läsning, men Kenneth har ju tidigare gått ut offentligt och sagt att en eventuell granskning "absolut inte får hitta några syndabockar". Kenneth har därför inte någon större trovärdighet i denna fråga, om jag säger så.

    För att en granskning ska bli trovärdig måste åtminstone två "komponenter" finnas med, dels en granskning av hur Eriksson skött projektet för kommunens räkning, dels en detaljerad kontroll av fakturorna gentemot vad som faktiskt gått in i Björnhuset i form av arbete och material - annars blir det bara ännu ett i den långa raden av falska propagandnummer signerade Kenneth Carlsson (FP).

    SvaraRadera
  21. Karin
    I tillägg kan väl också sägas att den gode Kenneth inte börjar speciellt bra, eftersom utgångspunkten i beslutsärendet, "kommunens handläggning av omvandligen av det s.k.,Björnhuset till industrihotell för livsmedelsbranschen" är felaktig.

    Det handlar ju - som vi andra vet - om specialanpassade lokaler för företagen... här får nog oppositionen tänka sig för både en och två gånger, så att de inte går på en mina till:)

    SvaraRadera
  22. Till Argus,

    Må så vara, men den grupp som ska vara kontaktyta måste se till att få med dessa frågor - Erikssons roll och kontroll av fakturorna.

    Det kan vara svårt att så här i efterhand verkligen veta vad som gått in i fastigheten, men om en erfaren projektledare jämför fakturor mot vad som finns i byggnaden kan säkerligen en hel del hittas som inte borde ha belastat kommunen.

    Hur hela hanteringen av projektet skett måste också utredas. Varför upphandlades det inte.... hur kunde man börja betala ut.... varför följdes inte ramavtalet... hur kunde hyrorna bli så låga... varför begravdes Logistemarapporten... Listan kan göras lång.

    Granskningen ska inte i första hand söka syndabockar, men var så säker - ansvariga kommer att finnas där till allmänt beskådande om granskningen kan utföras på ett riktigt sätt. Någon eller några.

    Jag är medveten om risken för propagandanummer, men vi kan arbeta för att det inte blir så. Vi måste se till att kontaktgruppen för fram de frågor som är relevanta. Bland Bloggens läsare finns mycket vetskap om vad som skett och sker i Björnhuset, och jag hoppas att de förser gruppen och utredaren med sin kunskap.

    Denna utredning måste vara helt oberoende av politikerna och tjänstemännen som varit med och sagt ja till projektet.

    SvaraRadera
  23. Helt rätt Argus. Det är bara att titta på Kenneth och Ullas yttrande till Länsrätten. Där säger dom ju att allt har gått rätt till. Det är alltså bara ett taktiskt utspel. Omvändelse under galgen brukar det heta. Gå inte på den lätte säger jag bara!

    SvaraRadera
  24. Argus

    Jag försvarar på inte sätt Kenneth, tro inte det!

    Håller med om att det på intet sätt är ett industrihotell för livsmedelsbranschen, om man inte tänker sig att Mathusets intressenter ska få lyxsviter och kvar blir logement.

    Har du, Argus, någon idé om hur vi ska få till en ordentlig granskning av Björnhuset? Med den nuvarande politiska strukturen kan inte något som inte är "sanktionerat" av majoriteten ske. Att vänta till efter valet är vanskligt.

    SvaraRadera
  25. Omvändelse under galgen är bättre än ingen omvändelse alls.

    SvaraRadera
  26. Om, jag säger OM, en utredning görs oberoende av politikerna och tjänstemännen som är insyltade och om en oberoende granskare utreder relevanta sakförhållanden, först då kan kan en utredning vinna legitimitet i allmännhetents ögon.

    Den politiska majoritetens arbetsmetoder gör dock att jag starkt betvivlar att det blir en opartisk och rättvis utredning. Se bara hur de hanterade den externe revisorns rapport, som totalsågade kommunens och Jan Erikssons hantering. Det var ju en oberoende utredning, som myglades bort av Kenneth och Ulla för att den var kritisk, elle hur?

    Ha inte för höga förhoppningar på myglarna, Karin. Det enda säkra är att rösta bort dem i höstens val.

    SvaraRadera
  27. Karin
    Vi har ju redan, genom externrevisorn Tomas Andersson, fått ett svar, eller hur? En ny opartisk utredning kommer då bara att bekräfta vad Andersson redan slagit fast. Syftet med en ny utredning ska inte vara att upprepa redan påpekade brister, utan måste ta sikte på vem som bär ansvaret så att ansvar kan utkrävas i demokratisk ordning. Något annat är inte acceptabelt!

    Externrevisorn och kommunrevisorerna ställde ju som du vet en fråga till kommunstyrelsen, vem som var ansvarig för utbetalningarna till företagen i strid med ramavtalet? Och den frågan, som du också vet, myglade ju Kenneth och Ulla bort. De ville ju skydda Janne till varje pris och revisionen fick därför inget svar. Varför skulle Kenneth och Ulla ha ändrat sig nu?

    Så nej, något större hopp hyser jag inte (:

    SvaraRadera
  28. Karin
    Ett förtydligande: Revisionen har inte detaljgranskat fakturorna - endast gjort stickprov.
    MVH

    SvaraRadera
  29. Nu är tiden dyr, snabbt fram med papper som bevisar oskuld.

    Ullakenneth är polisanmälda för trolöshet mot huvudman.

    Det är hela förklaringen för att de nu helt plötsligt vill visa intresse för Björnhusets mystiska renovering, men med det förbehållet att politikerna själva väljer ut "komponenterna".

    Nej, detta är ett fall för ekoroteln, där alla böcker öppnas i flera led.

    SvaraRadera
  30. Tyvärr blir ofta resultatet på detta vis när politiker och kommunala tjänstemän försöker ta genvägar för att försöka visa sig duktiga.

    De har inte kompetens att avgöra vare sig den affärsmässiga delen eller lagligheten.

    Vi ser det i vår närhet: Färgelanda (Björnhuset), Vänersborg (arenan), Uddevalla (Microbind), Färgelanda igen (Telestugan), Vänersborg igen (Toppfrys) osv, osv.

    Vad de heller inte förstår är att skattepengar är riktiga pengar, medel som skall användas för att upprätthålla skola, vård, omsorg, kommunikationer etc.

    Jag kan lova att Jan E kommer att bli hårt ansatt från Mathuset om inte fakturorna betalas. Om inte politikerna beviljar mer pengar FÅR INTE mer än 72 MSEK utbetalas (vilket är minst 50 MSEK för mycket).

    Jag kan även lova att många politiker börjar bli oroliga för vad de ställt till med: De borde de vara... allihop!

    ALLA har varit med på noterna fram till 62 MSEK. ALLA! Även C, M och Kd! Glöm inte det!

    INGEN av dem har vågat yppa minsta tveksamhet i offentlighetens ljus.

    ALLA har velat spegla sig i vanvettets glans.

    ALLA berömde Jan Eriksson. ALLA!

    Även matföretagen och vissa entreprenörer bör få lite magknip just nu..... det kan ju bli en granskning! Ojdå... hur fan skall vi förklara detta nu då? Vad dumt det blev!Förlåt Färgelanda!

    För att inte tala om Sven-Arne Torstensson.... nu kan väl ingen undvika att se hur oerhört malplacerad han varit i detta projekt. Han kan ju fan inte ens räkna!
    Än mindre hålla i projekt större än uppförandet av friggebodar.
    Nej du Sven-Arne, ta ditt pick och pack och åk tillbaka till Sörbygden igen!

    Här vill åtminstone inte jag se dig igen!

    SvaraRadera
  31. En av de mest frustrerande och djävulska ingredienserna i denna soppa anser jag vara:

    Att våra folkvalda inte har förmågan att lyssna på alla de kritiska röster som höjts.

    Bill och många av oss andra har under mycket lång tid hjälpt politikerna med att visa på orimligheterna i detta vansinnesprojekt.

    Det har inte på något sätt gått att föra en konstruktiv dialog med någon av dem. De har sett ner på oss, klappat oss på huvudet och sagt:
    -"Lille vän, det här begriper du dig inte på. Låt oss som kan sånt här få sköta det"

    Frustrationen och ilskan är stor. Kommunen kommer att lida ekonomisk skada för detta i decennier.

    Hur skall vi kunna finansiera andra satsningar?

    Hur skall vi ha råd att hålla andra fastigheter i gott skick?

    Tord Karlsson måste gråta när han ser hur medlen formligen kastas bort. Tord själv brukar vara noga med att försöka hålla nere kostnader.

    SvaraRadera
  32. Under förutsättning att det skulle läggas på hyran. Det Glömde du.

    SvaraRadera
  33. När kommunen nu inte betalar det som överstiger 72 miljoner lär fakturorna bli obetalda.
    Är det då Mathuset som går till inkasso och kronofogden?
    I Vänersborg går byggräkningarna för arenan om jag förstått saken rätt till kommunen.
    Men här går de, för att offentlighet och upphandling ska undvikas, till Mathuset.
    Om fordringsägarna ansöker om konkurs för Mathuset hur är då rättsläget?
    Uppstår det en dominoeffekt nu?
    Kommunen vägrar betala, Mathuset kan inte betala, Björnerud och Måltidslösningar har gjort slut på alla pengarna på Hawaii och kan heller inte betala? Och så faller hela korthuset?

    SvaraRadera
  34. Ja inte så dumt, oberoende konsulten beroende av pengar som lyfter fram det faktum att t.ex "break-even" är rätt trots betalning av 38% driftkostnader.

    Nej lilla sparv(fp), sist var det frågestunden och nu konsult, sluta upp och jobba för göken(s).

    SvaraRadera
  35. Till Dick 09.38

    Jag antar att det var min kommentar du syftade på.

    Nej jag glömde inget....

    Dick, det är oerhört naivt att tro att ett projekt som ökar så våldsamt i kostnad fortfarande skall finansieras av hyran.

    Det är oerhört ouppmärksamt att inte notera och ifrågasätta omformuleringarna i tillägget till ramavtalet, dvs avskrivningstid etc.

    Det är oerhört olagligt att låta utbetalningarna fortgå i strid mot ramavtalet.

    Borde i varningsklockorna ringa på full volym?

    SvaraRadera
  36. Det går ej att på ett pedagogskt sätt förklara hur galet genomförandet är.Man måste ha varit "riktig" projektledare för att förstå detta.Efter som det är en "hård bransch så har samspelet mellan beställare och utförare utvecklats och bland annat resulterat i en mycket omfattande entreprenadjuridik.Detta för att främja rationellitet,klarläggande och avgränskning av ansvar osv.Som jag tidigare har sagt så skulle bara de administrativa föreskriftern(vad som skall gälla för fakturering,vid försening,organisatin slutbesiktning,ställda bankgarantierosv.osv)fylla en A-4 pärm Svårt att förstå?Jag förstår er.Men jag försäkrar att allt har kommit till för att det genom åren har visat sig vara nödvändigt.Till detta skall finnas beskrivningar av entreprenaden.Det brukar bli någon hyllmeter med handlingar.Erikssons papper(ramavtalet)hör mer hemma på en lokalrevy än i verkligheten.Om det nu skulle vara så att Eriksson inte har andra,för oss "oanade"intentioner så är han den mest inbesille okunnige person jag har träffat.Försäkrar er att det vill inte säga lite.Otroligt nog så möter jag fotfarande politiker i den grupp som vi kallar hjältar som ännu inte ens har förstått det mest elementära.Dessa är inte värda att få förlängt förtroende.Det är viktigt för oss att de inte får det.

    SvaraRadera