söndag 31 januari 2010

Mini-Stasi i Färgelanda?

Frågan, huruvida den korrupta landsbygdsenklaven Färgelanda kan liknas vid ett slags Mini-Stasi från forna Östtyskland?, är berättigad.

Storhetsvansinnet som drog in Färgelanda i det kapsejsade Schönberg-projektet, är en händelse som ser ut som en tanke. Schönberg leds av en f d Stasi-chef och vi kan förstå att en man med sådana gedigna demokratiska meriter verkade som en oemotståndlig magnet på kommunchefen Jan Eriksson och hans vapendragare "utvecklingsstrategen" Jan Stalfors.

Även om de fortfarande har en del kvar att lära, så har Jannarna ändå lyckats tämligen väl med att bygga upp en fungerande underrättelse- och propagandaapparat under de år som de - relativt ostört - tillåtits verka i kommunen. På senare tid har de fått hjälp av Andreas Gleisner, som iklätt sig rollen som propagandachef och vars främsta uppgift synes vara att desinformera den bredare allmänheten via kommunens hemsida samt desinformera kommunens personal via ett internt "nyhetsblad", som han passande nog kallat "Medspelaren". Andreas har dock fler strängar på sin lyra, vilket vi kunde notera häromkvällen på "kommunfesten".

Ett stenkast från kommunchefens och Andreas dunkla rum i kommunhuset, återfinner vi - strategiskt placerade i Centrumhuset - "utvecklingsstrategen" samt IT-avdelningen under ledning av kommunchefens tidigare underlydande Jonas Berggren.

"Utvecklingsstrategens" viktigaste uppgift synes vara att desinformera i största allmänhet och företagarna i synnerhet. Något "strategiskt utvecklingsarbete" ägnar sig nämligen inte Stalfors åt. Samtidigt som allt fler företag drar ner eller lägger ner, samtidigt som kommunens invånare blir allt färre och arbetslösheten ökar, ignorerar och förnekar "utvecklingsstrategen" verkligheten i sina regelbundet återkommande "nyhetsbrev". Istället ägnar sig Stalfors åt en intensiv faktaselektering, där han målar upp en låtsasvärld i ljusrosa färger som inte existerar förutom möjligen i en av hans egna illusioner. Men det är å andra sidan den syssla Janne Eriksson anställt honom för och som han dessutom får mycket bra betalt för!

Tillsammans bildar de omnämnda informationsorganen ett mycket mäktigt underrättelse- och informationsteam helt utanför demokratisk kontroll, som håller det interna och externa informationsflödet i ett järnhårt grepp samt kontrollerar anställdas och allmänhetens förehavanden.

Beklämmande nog har delar av den korrumperade politiska eliten, under ledning av den beklagansvärde Kenneth Carlsson (fp) och Ulla Börjesson (s), gjort gemensam sak med Eriksson och hans gäng. Eriksson bygger sin maktställning på att han tillförsäkrat sig stöd från nyckelpersoner inom den kommunala förvaltningen samt politiken. Detta är också förklaringen till att kommunen kunnat haverera såväl juridiskt som moraliskt.

Den dag politiken börjar ta sitt ansvar för invånarna och för verksamheterna, kommer inte bara Jan Erikssons ställning att omprövas, då kommer det även att ske en rättvis prioritering av vilka tjänster som kommunen verkligen har behov av. Om inte förr bör höstens val bli startpunkten för en nödvändig sanering av kommunhuset.

Bloggredaktionen



15 kommentarer:

  1. Är det inte konstigt? Saddam hade bara råd med en Bagdad Bob, men vi har råd med två:)

    SvaraRadera
  2. Vi måste ju komma ihåg att det är för vårat eget bästa som vi blir så bra informerade....

    SvaraRadera
  3. En bekymmersam utveckling är det. Vi får se var allt det här slutar...

    SvaraRadera
  4. Rättvis prioritering??? Där sa ni ett sant ord!

    SvaraRadera
  5. 19.58
    En skrämmande utveckling skulle jag säga.

    SvaraRadera
  6. Min kommentar och dom till kommunen och dess chef blir följande
    När Jan Eriksson började som som chef här hälsade jag honom välkommen. Vår gemenskap sträcker sig så lång tid tillbaka som gymnasietiden. Vi gick i samma klass och utbildade oss inom elektronik. Att Janne var så dålig inom den mattematiska sfären var dock för mig en överraskning då i stort sett alla ämnen i denna utbildning bara innehöll mattematisk. Hur som helst, Janne tackade mig och sa att om jag tyckte att han inte gjorde bra saker så skulle jag säga till då , citat ” detta jobbet skall inte vara ett självändamål”. Slut citat. Jag tycker nog att början var bra. Det kom positiva signaler om inkommande företag. Detta avspeglade sig också i Svenskt näringslivs rapport om hu företagarklimatet var i Färgelanda . Vi var på gång från en anmärkningsvärd låg placering (2004 plats 255, 2005 plats 220, 2006 plats 226,) . plötsligt hände det något 2007 och vi hamnade på en 167 plats ! Detta firades i hela kommunorganisationen med tårta . Då började man höra talas om att det fanns företag som ville in i Björnhuset . Sedan kom 2008 och man fick en något fallande kurva. Vi hamnade på plats 176. Drogad av sina framgångar gick vi in i 2009 och den stora katastrofen närmar sig med stormsteg. Ett vanstyre som saknar motstycke börjar sakta rullas upp. Alliansen splittras och Janne övertar rodret fullständigt med Fp & S ivrigt påhejadande.Då dessa politiker tror att detta är något som som är bra för företagarklimatet i Färgelanda. Men med tanke på resultatet , så är det inte als den här utvecklingen som vi i Färgelanda vill ha . Vi är tillbaka till 2004 års placering, 242. Så Janne nu är det läge å dra åt ett varmare ställe.

    För er som vill se hela rapporten, följ länken.

    http://foretagsklimat.svensktnaringsliv.se/kommun.do?rc=1439&y=2008

    SvaraRadera
  7. Jag har beskrivit det tidigare och gör det än en gång. Det som sker i Färgelanda kallas för IOPS (Informations Operationer).
    Här gäller att måla upp sig själv som bättre och mer trovärdig än motståndarsidan. Detta sker genom ljud,bild,skrift och med vilseföring = PSYOP (Psykologiska Operationer).

    Datakrigföring, telestörning är övriga metoder inom informationsoperationer. Den senare delen dvs telekrigföring har mål att slå ut fiendens ledning.

    Ni inom Hembygdsrörelsen ses som motståndare till en korruperad maktelit. Alla metoder har används för att störa den demokratiska process som ni påbörjat. Här har ni lyckats analysera er motståndarsida mycket väl. Ett litet tips. Det krävs goda underättelser för att lyckas med IOPS. Man måste också känna lokalbefolkningens kulturella värderingar. Bosnien är ett lysande exempel där UNPROFOR ( United Nations Protection Force ) misslyckades med analysen av kulturella värderingar.

    SvaraRadera
  8. Särskild Beredskapspolis1 februari 2010 kl. 17:08

    14.20

    Var det du som skev om sfor under tidigare inlägg och Motala?

    SvaraRadera
  9. Säpo stoppade rysk-organiserad brottslighet att få aktieägande i SAAB. Dom kanske borde öka kollen på Sveriges kommunalgubbar och kommunaltanter. Vi vill inte att det ska byggas nya IB-verksamheter i vårt avlånga land.

    SvaraRadera
  10. Men en placering i Svenskt näringslivs ranking är ju bara en liten fingervisning, som kan bygga på felaktig statistik. Inget en seriös organisation kan använda som beslutsunderlag! Häpnadsväckande att denna ranking betyder mer än hårda lokala fakta om företag och arbetsmarknad.
    En dröm för en bondfångare!

    SvaraRadera
  11. Demokratin är angripen och tillfälligt satt ur spel. Tänk bort bloggen. Då hade kommunen plundrats i det tysta. Jag känner avsmak och vanmakt. Hoppas att den där Eriksson stoppas snart. Tack bloggen!

    SvaraRadera
  12. 17.08

    SVAR= JA / 1 av ...

    SvaraRadera
  13. ROGER!OVER AND OUT!17.08 SFOR 2003

    SvaraRadera
  14. Till 2010 17.29

    Undersökningen bygger på svar från invånare och företagare i Färgelanda kommun. Det är ingen annan utomstående person eller organisation som gjör bedömmningen, och är lokala hårda fakta om företag och arbetsmarknad! Raporten speglar därför väl företagarklimatet i vår kommun. Så tar man inte raporten på alvar så blundar man för verkligheten.

    Om det är som ja tror så kan du klicka på mitt namn så hamnar du på raporten

    SvaraRadera