torsdag 25 februari 2010

Björnhuset - Bohusläningen skriver om skandalen

Bohusläningen följer idag upp Bloggens avslöjande häromdagen, om revisionsrapporten som dömer ut Björnhusprojektet, och vi saxar in ett utdrag ur Emma Wanges ledare nedan.

Vi anser att Wange sätter fingret på huvudproblemet, att Björnhuset redan från början var en felsatsning som idag ingen ledande tjänsteman eller politiker vill ta ansvar för.
Bloggredaktionen

"Men frågan är om Björnhuset och dess hyresgäster verkligen kommer att vara den grogrund för det starka lokala näringsliv och arbetsmarknad som kommunens företrädare drömmer om.

Visst är det bra att flera företag etablerar sig i Färgelanda så man inte längre står och faller med en enda stor arbetsgivare. Men flera små arbetsgivare i samma bransch ger dock upphov till en annan sorts sårbarhet. Nu äger kommunen specialanpassade lokaler som kanske inte kan användas av någon annan än de företag de är anpassade till. Men vad händer om de försvinner?

Frågan är också vad som hade hänt om kommunen hade satsat 72 miljoner kronor på olika allmänna åtgärder för att främja det lokala näringslivet och arbetsmarknaden i stället för att lägga alla resurser på ett fåtal företag. Eller om en del av dessa skattekronor hade använts för att försöka förbättra samhällsservicen för att locka fler att bosätta sig i kommunen, som ligger inom idealiskt pendlingsavstånd från flera städer. Då hade både skatteintäkterna och förutsättningarna för nya företagsetableringar blivit betydligt bättre då kundunderlaget ökat.

Frågorna kring Björnhuset blir bara fler och svaren från ansvariga politiker och tjänstemän är som vanligt få och ingen tar ansvaret för något."




18 kommentarer:

  1. Emma Wanges sista mening, hennes slutsats, uttrycker det vi har känt länge, det vi har uttryckt under Allmänhetens frågestund och på Bloggen. Äntligen lyfts problemet fram i ljuset.

    "Frågorna kring Björnhuset blir bara fler och svaren från ansvariga politiker och tjänstemän är som vanligt få och ingen tar ansvaret för något."

    Tack Emma!

    SvaraRadera
  2. En kommun som tappat rodret och är halvt nykter.

    Folkpartiet, vi är alliansen?

    SvaraRadera
  3. En kommun som tappat rodret?

    Du menar väl en KOMMUNLEDNING som tappat rodret?

    Vi är ju alla kommunen.

    Jag har inte tappat något roder.

    SvaraRadera
  4. Vi som inte tappat rodret får se till att ha styrfart så vi kommer nånstans. Idag har vi fått en knuff framåt av Bohusläningen.

    SvaraRadera
  5. Sossarna bär ansvaret !!!

    Man måste ha klart för sig att det är majoriteten som styr.
    I minoritet kan du inte göra ett sket.
    Och Fabia
    Vore det inte bättre att du grävde i dina egna led, Sossepartiet.
    Eller har du bytt fot .Ni som vill tillföra fotfolket!
    Om sanningen skall fram så vill jag ge alla sossarna foten!
    De är faktiskt dom som är orsaken till att vi befinner oss där vi är idag.
    Detta partiet har genomgående röstat emot alliansen ( och då menar jag inte Fp) i, i stort sett alla frågor. Med ett barns karaktär, (Vill inte). Utan att ta hänsyn till hur det slår mot befolkningen. T.e.x. Lidersamarbetet , i NÄRF frågan( och där har jag mycket att berätta om någon skulle vilja veta) Flis värmeverket. I mobbningsärendet. Och slutligen i björnhusfrågan. När Kd och C ville gå , så ville M och sossar stoppa och och när Kd och C ville stoppa ville sossar och Fp gå . Och så har det varit hela tiden. Och nu sitter den rådande majoriteten på både oppositionsrådsplatsen och på kommunalrådsplatsen , Så man skulle kunna säga att de har total kontroll. Men å andra sidan har skeppet Färgelanda kraftig slagsida och länspumparna går för högtryck för att hålla skutan över ytan Jag kan också förstå att det finns de som väljer att hoppa i livbåtarna. Och där med lämna skeppet. Men vart skall man då i sin livbåt segla? Vänersborg kanske? Tveksamt , där finns en arena, förlåt Fanns en arena . Uddevalla ? Fråga Ljungskileborna först. O.S.V . Nej man får nog ta Tjuren i hornen och försöka få rätsida på eländet. Och då måste S och Fp bort. Och då vilar ett tungt ansvar på oss alla att kryssa rätt på valdagen. Nu mera har vi personval och då har alla möjlighet att kryssa in de personer som man har förtroende för och där med få bort alla nickedocker.

    SvaraRadera
  6. Lika bra att sätta företagen i putten så att vi inte förlorar mer pengar. Finns det en sund affärsverksamhet i botten så kommer någon att ta över verksamheterna och driva dom vidare. Finns det inget intresse att ta över verksamheterna i hypermoderna lokaler så är det ett kvitto på att verksamheterna är olönsamma och utan framtid. Och då ska vi absolut inte lägga en enda spänn till därnere. Svårare än så är det inte.

    SvaraRadera
  7. 18.43
    Klockrent. Kanske dags och syna bluffen innan vi förlorar ännu mer pengar??!!

    SvaraRadera
  8. Frågan idag handlar inte om företagen har dålig ekonomi. Frågan är nog istället hur länge till de klarar sig utan fortsatt kommunal finansiering(:

    SvaraRadera
  9. Bäste Dick.

    Hur mår du Dick, är det så nu igen?

    Tar du illa upp när jag skriver?

    Du tycks tro att Centern tar skada av kritik, så tror inte jag. Alla partier skall bäras av sin ideologi där etik och moral ingår.

    I Färgelandas politikerkultur är etik och moral bristvara och ideologin många gånger undan tryckt.

    I mobbningsärendet pratar Socialdemokraterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Vänsterpartiet med två tungor, skall dom inte ha kritik för det, tror du dom tar skada då Dick?

    Du frågar om jag har bytt fot, precis, dom satte den bak och fram, nu gäller det att inte gå vilse i spårsnön.

    Hur spårar dom dej när du är vilse i politiken, är du Centerpartist då, i så fall förstår jag dej bättre när du blir irriterad
    över folks kritik mot Centerpartiet.

    SvaraRadera
  10. Några kommentarer:

    * Färgelanda kommun äger överhuvudtaget inte problemet med kostnader som överstiger 72 MSEK. Det är Mathusets bekymmer. Fakturor från entreprenörer är ställda till Mathuset. Inte kan väl kommunen gå in och betala andras fakturor bara för att de säger sig inte ha pengar? Det vore ju olagligt!

    * Dick, du skyller allt på sossarna. Själv har jag aldrig gillat socialdemokraternas politik men lite sans får det nog ändå finnas. Mig veterligen protesterade inte Kd mot Björnhusmyglet när tillägsavtalet godkändes i KS 20090429. Det var då kostnadsramen höjdes till 62MSEK. Kd valde mig veterligen inte heller att protestera när kommunen valde att processa mot det mobbade barnet.

    Även om man inte kan påverka besluten kan man ju alltid reservera sig.

    Eventuellt kommer jag ändå att rösta på Kd, då jag tror att bla Bill kommer att tillföra partiet mycket.

    Jag skulle ändå önska att Kd (och Dick) kunde rannsaka sig själva och tillstå att man hanterat ärenda dåligt, det skulle i mina ögon ge mer trovärdighet eftersom man då visar tecken på förmåga till självkritik.

    Bra dock att Kd nu ändrat ståndpunkt i de beskrivna fallen.

    SvaraRadera
  11. Slagsida


    Vi har inte hört Centerpartiets officiella hållning och jag vet att det inom Centern finns krafter som precis som jag vill avsluta mobbningen. Och för övrigt så har jag inte gått vilse. Jag är Kristdemokrat och inte Centerpartist. Men jag tycker att debatten har fått slagsida för nu är vi inne på andra veckan med ensidig kritik mot en ledamot . Men sossepacket då ? Som officiellt gått tu och vill mobba . Dom har inte talat med två tungor. Om vi skulle ha samma massiva kritik mot varje ledamot i det partiet så skulle vi få hålla på fram till midsommar. Sedan har vi Fp Och V på tur. För övrigt mår jag hyfsat och är jag inte irriterad på dig men jag vill inte att du skall vara oemotsagd.

    PS Klicka på mitt namn och Se Marcus Birro om verklighetens folk

    SvaraRadera
  12. HAN LJÖG FÖR OSS!!!
    DNV

    Vi var väldigt noga med att på varje KS få försäkran om att varje höjning skulle innebära att motsvarande höjning också skulle ligga företagen till last . Vi kunde ju inte i vår vildaste fantasi ana att Janne sitter vid bordet och ljuger . Eller ? Och samma var det ju i mobbningsärendet . Han ljög för oss där också. Jag tycker faktiskt inte att vi har skött oss dåligt . Vi har varit väldigt tydliga i våra frågeställningar till Janne och han har svarat med väldigt tydlig lögn. På våra frågor. Beträffande mobbningen så var Jannes lögn att ärendet var olagligt och vi är inga jurister utan vanliga medborgare som trodde att vi kunde lita på vår tjänsteman. Men som sagt HAN LJÖG FÖR OSS. Inte förrän på sluttampen fick vi klart för oss att lögnen var ett faktum och då drog vi öronen åt oss direkt . Men då var det ju försent. Och den informationen fick vi inte från Janne utan från ett annat håll. Så om du menar att vi skött ärendena dåligt för att man har trott en tjänsteman, och inte vilken tjänsteman som helst .Utan den högsta tjänstemannen! Ja då har vi väl skött oss dåligt då!

    SvaraRadera
  13. Utdrag från protokoll 2009-04-29 Blad 26

    Färgelanda kommun har i december 2007 tecknat avtal med företagen inom livsmedelsranchen för att utveckla ett kluster för livsmedelsindustri. Alt efter som arbetet med färdigställandet av livsmedelstandrad i fastigheten Björnhuset fortlöper har förändringar uppstått. Företagen samordnar projekteringen via det gemensamt ägda Mathuset i Färgelanda AB org nr556752-1280.
    Investeringstaket på 30 miljoner kr har utökats till 62 miljoner kr . NERLAGD INVESTERING LIGGER TILL GTUND FÖR HYRESSÄTTNING.!!!!!!!!!
    Hyran regleras i respektive hyreskontrakt mellan fastighetsägare och företag.

    Kan lögnen bli mer tydlig än så!

    Detta är ordagrant vad kommunstyrelsen har att ta ställning till och om du tycker att det är dåligt att man trodde på det som stod i handlingarna . Ja då är det dåligt hanterat utav oss.

    PS Klicka på mitt namn för att läsa protokollet i sin helhet

    SvaraRadera
  14. Bäste Dick

    Vi är alla olika men har en skyldighet att visa ömsesidig hänsyn och respekt.

    När du säger att Socialdemokraterna("sossepacket") talar med en tunga, så är det din sanning och upplevelse.

    Varför jag säger två tungor är att Socialdemokraterna inte har agerat med sina 12 mandat mot tjänstemännens förvrängning av direktivet, lägger du därtill Centerpartiets, Folkpartiets och Vänsterpartiets mandat finner du en klar demokratisk övervikt för att bevaka ärendet med makt, allra helst när allmänheten har påkallat deras uppmärksamhet.

    Makten(politiken) säger två saker.
    Makten säger skadeståndets storlek som är deras direktiv.
    Färgelanda Kommun säger, ingen mobbning och nämner inget om skadeståndet.

    Nu är det så att politiken är Herre över Färgelanda Kommun, därav blir det två tungor, här har du brist på etik och moral.

    Du säger att du vill säga emot mig, jag får inte vara oemotsagd. Nå, vad är det du vill säga emot, politikerkulturen?, etik och moral?,eller att jag säger att Centern har ett tungt ansvar?

    Du säger bara, tafsa inte på Centerpartiet, är det så du vill säga emot.

    Slagsida eller ej. Bloggredaktionen har vid två tillfällen under 7 dagar haft artiklar om Centerpartiet, lämpligen vänder du dej till Bloggens talesman Bill Östlund(KD) och framför din klagan.

    SvaraRadera
  15. Till Dick.

    Jag vet att Jan Eriksson ljugit för er. Under tiden han ljugit för er har Bill och andra genom sina frågor gjort det väldigt tydligt att något är mycket skumt.

    Varför reagerar ni inte när ni får reda på att Mathuset skickar fakturor till kommunen långt innan ombyggnaden är klar? Det strider ju mot ramavtalet. Ramavtalet är ju enda reglementet, därför borde ni funderat på om annat som regleras där (exempelvis hyresnivåerna) också skulle kunna förbises.

    När det rör sig om så mycket pengar måste man vara extra noggrann med att avtalen är tydliga och efterlevs. Varje minsta avvikelse måste ifrågasättas.

    Tror ni att någon är mer pålitlig bara för att han råkar vara kommunens högsta tjänsteman? En person som dessutom levrererar oerhört dåliga svar på allmänhetens frågor. Nog borde ni ha reagerat.

    Men jag konstaterar samtidigt Dick att du "erkänner" att ni hanterat det dåligt. Bra, endast genom att kunna se sina egna tillkortakommanden kan man utvecklas och bli bättre.

    SvaraRadera
  16. BETRAKTELSE ÖVER DIRTY DOZEN OCH ANDRA UMGÄNGESFORMER

    ”Du ska bara hålla käften.
    Hör du till packet ska du alldeles särskilt hålla käften.
    Borde ha en fet jävla smäll så du piper igen for ever.
    Akta dig jävligt noga.”

    En svart snubbe från Bostons slum förklarade var gränserna mot våld och kärlek går i umgängeskulturen på gatan där han växte upp.

    En man som går för långt i sina förförelsekonster, viskar heta ord i en kvinnas öron men inte menar allvar, en man som leker ansvarslöst med känslor, där går gränsen mellan lek och allvar.

    Han hade namn på den farliga umgängesleken närmast kärleken, hemma i Boston kallade de den ”Burn The Ears”. Med söta men falska ord få omkull en kvinna var inte ok. När ”Burn The Ears” dök upp var det läge att dra öronen åt sig.

    På andra sidan registret för människornas acceptabla umgängesformer, vid gränsen mot våldet, var det ordleken ”Dirty Dozen” som var umgängeskonstens yttersta gräns. I ”Dirty Dozen” haglar de språkliga provokationerna, triggar motståndaren med smockan i luften. Högrisk för en urladdning med våld och läge för ett hekto sunt förnuft.

    Provocerade språkbruk, ”Dirty Dozen”, är inget en klok, mogen och ansvarsfull demokratisk människa använder som mänsklig eller politisk metod.

    Särskilt inte när situationen är förtvivlad och kräver ett brett samförstånd och en ny gemensam framtidstro. Det är absolut inte läge just nu för provocerande ord som viner som ruttna ägg genom luften.

    Ta det lugnt, det ordnar sig aldrig.

    Ingen väntar sig kanske att Jan Eriksson slutar med "Burn The Ears" i Kenneth Carlssons öron.

    Men du. Kan du inte lägga ner "Dirty Dozen"?

    SvaraRadera
  17. Carina Johansson med Dalspira getmejeri i fd skolan i Rännelanda och som producerar delikatesser har fått ett fantastiskt förtroende av jordbruksminister Eskil Erlandsson. Han har just utnämnt henne till Matambassadör för Dalsland i jordbrusministerns stora Matlandetprojekt med en matambassadör från varje landskap.

    Av någon anledning fick matklustret i Björnhuset inte samma uppmärksamhet.

    Men kanske gjorde Erlandsson ett misstag när han inte utnämnde Jan Eriksson till Matambassadör i Dalsland.

    Har ingen lokal c-politiker ringt och sålt inna denna strålande matklusteraffär hos partikollegan och berörde ministern?

    SvaraRadera
  18. Tänk tanken att kommunen pumpar in ett antal ytterligare miljoner. Tänk tanken att företagen kommer på plats på riktigt. Är allt frid och fröjd då. Förutom att kommunen får in ca 6-8 milj för lite i hyra per år. Svar Nej,nej,nej och åter nej. Strul,Strul och åter strul. Ytterligare driftförluster och politiskt bråk i låt oss säga 2år. Därefter stängs nog butiken. I bästa fall stängs den innan företagen har flyttat in. Det innebär alltid stora besvär att bli av med dyra struliga hyresgäster. Detta är sanningen. Så vad är det som de som kommunchefen har lurat hoppas på. De försöker nog bara att minimera obehaget för stunden. GudVälsigne Färgelanda.

    SvaraRadera